oaednews

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

ΟΑΕΔ: δύο νέα προγράμματα στις αρχές του 2014

Δύο νέα προγράμματα θα ανακοινώσει ο ΟΑΕΔ τις πρώτες ημέρες του 2014 και θα αφορούν 12.000 εγγεγραμένους ανέργους .Το πρώτο πρόγραμμα θα αφορά ανέργους ηλικίας από 30 ετών εως και 66 ετών και το δεύτερο θα αφορά νέους ανέργους έως 35 ετών που θα λάβουν επιδότηση εως 10.000 ευρώ για να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση.

Το πρώτο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που θα προκηρυχτεί μέσα στις πρώτες ημέρες του 2014 θα αφορά εγγεγραμμένους ανέργους ηλικίας από 30 εως 66 ετών.

Το πρόγραμμα θα αφορά 10.000 εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ και θα παρέχει την κάλυψη του μισθού του σε επιχειρήσεις που θα τους προσλάβουν αλλά και τις ασφαλιστικές του εισφορές. Η επιδότηση του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών θα έχει ως ανώτατο όριο τον κατώτατο μισθό δηλαδή έως 486 ευρώ καθαρά, και δεν θα μπορεί να υπερβεί και το ένα έτος.

Στόχος του προγράμματος είναι οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν να απορροφήσουν εγγεγραμμένους ανέργους που δεν έχουν ωφεληθεί από προηγούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ ή και μπορεί να βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.
Προϋπόθεση συμμετοχής των επιχειρήσεων θα είναι ότι δεν μπορούν να απολύσουν κανένα εργαζόμενο για όσο θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Πρόγραμμα επιδότησης σε νέους για νέα επιχείρηση

Αφορά νέους φιλόδοξους ελεύθερους επαγγελματίες και θα δίνει επιδότηση για τη δημιουργία νέας επιχείρησης.

Το ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει έως τα 10.000 ευρώ και θα δοθούν σε δύο δόσεις.

Προϋπόθεση είναι οι προτάσεις που θα κατατεθούν στον ΟΑΕΔ να εμπεριέχουν το στοιχείο της καινοτομίας για να μπορεί να στηριχθεί έτσι, η νεανική επιχειρηματικότητα.

Στόχος του προγράμματος είναι να ενταχθούν σε αυτό έως 2.000 νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιδότηση των 10000 ευρώ για νέους έως 35 ετών θα δίνει έμφαση στην καινοτομία, στις τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, στις «πράσινες τεχνολογίες» κλπ.

Οι υποψήφιοι, όπως και στον προηγούμενο κύκλο του συγκεκριμένου προγράμματος θα πρέπει:

Να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης

Να έχουν ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου Κράτους – Μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου και εκπληρωμένες τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις .

Η έναρξη δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από την ημερομηνία δημοσίευσης του προγράμματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και μετά.

Ως καινοτόμα πεδία επιχειρηματικής δραστηριοποίησης αναφέρονται ενδεικτικά οι τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, τα συστήματα ολικής διαχείρισης απορριμμάτων ή αποβλήτων, η ανακύκλωση, η παραγωγή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, η ενσωμάτωση «πράσινων» τεχνολογιών στην παραγωγή/ παροχή υπηρεσιών, οι τεχνολογίες μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, τα προϊόντα βιοτεχνολογίας, τα προϊόντα για την προστασία του περιβάλλοντος, η εισαγωγή μεθόδων που στηρίζονται σε ψηφιακές τεχνολογίες για την ανάπτυξη της παραγωγής, η ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού για καινοτόμες εφαρμογές, η ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών εξομοίωσης και μοντελοποίησης, η εξ αποστάσεως συντήρηση λογισμικού και παροχή συμβουλών, οι εφαρμογές τηλεματικής και ψηφιακών συστημάτων μετάδοσης κ.λπ.

Δύναται να υπαχθούν στο πρόγραμμα ατομικές επιχειρήσεις καθώς επίσης και μέλος (με την προϋπόθεση ότι μετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 51% στο εταιρικό κεφάλαιο): Ομόρρυθμης Εταιρίας (Ο.Ε.), Ετερόρρυθμης Εταιρίας (Ε.Ε.), μόνο για το ομόρρυθμο μέλος της, Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (Ι.Κ.Ε.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου