oaednews

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Η αισιοδοξία για βελτίωση δεικτών δεν φέρνει απασχόληση

Επιστροφή στη σταθερότητα, μετά την ύφεση, δείχνει το Ευρωβαρόμετρο των ΜΜΕ, με το Δείκτη Επιχειρηματικού Κλίματος να διαμορφώνεται στις 68,4 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο τριών ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το τελευταίο εξάμηνο.

Οπως τονίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης κλίματος έχει αυξηθεί μετά τη μείωση των τελευταίων τεσσάρων εξαμήνων.
Η τάση είναι ανοδική, ιδίως στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, ενώ στην υπόλοιπη Ε.Ε. ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε και πέρασε το φράγμα των 70 μονάδων, που αποτελεί ένδειξη ουδέτερου επιχειρηματικού κλίματος, υποδηλώνοντας έτσι πως οι ΜΜΕ της Ευρώπης είναι εκτός ύφεσης, αλλά δεν έχουν μπει ακόμη σε μια πορεία ανάπτυξης.
Ωστόσο, αν οι πιο θετικές προσδοκίες υλοποιηθούν μέσα στον επόμενο μήνα, θα δούμε μια μικρή ανάκαμψη η οποία θα μπορούσε να συνεχιστεί σε μια μέτρια ανοδική πορεία το 2014.
Τα κύρια αποτελέσματα του Βαρόμετρου της Ε.Ε. των ΜΜΕ για το 2ο εξάμηνο 2013 δείχνουν ελπίδα, όχι όμως πλήρη μεταστροφή, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2013 παρουσίασαν μείωση της συνολικής θέσης των ΜΜΕ λόγω της ύφεσης.
Αντίθετα, η βελτίωση των προσδοκιών για το 2014 βασίζεται κυρίως στις παραγγελίες και τον κύκλο εργασιών, αλλά δεν αρκεί για να έχει αντίκτυπο στην απασχόληση και στις επενδύσεις, που παραμένουν ιδιαίτερα αρνητικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου