oaednews

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

86 "μανισμένοι" Κρήτες αγρότες ένοχοι ...

Αθώοι για την κατηγορία της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας κρίθηκαν και οι 92 αγρότες που κάθισαν στο εδώλιο σήμερα για τα επεισόδια, το 2009 στο αεροδρόμιο "Ν.Καζαντζάκης" στο Ηράκλειο, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης. Από τους, συνολικά, 92 αθώοι για την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών κρίθηκαν 6, ενώ στους υπόλοιπους 86 επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή (σ.σ. η εισαγγελική πρόταση αφορούσε τη φυλάκιση 10 μηνών).

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου κατά την ανακοίνωση της απόφασης τόνισε ότι "αδιάσειστο στοιχείο ενοχής αποτελεί η ομολογία ότι μπήκαν στο αεροδρόμιο. Το δικαστήριο υποχρεούται να εφαρμόσει το νόμο, ωστόσο η ομολογία σας ενώπιον του Δικαστηρίου ήταν μια μορφή διαμαρτυρίας".
Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο βρίσκονταν ωστόσο, όλοι οι αγρότες που νωρίτερα είχαν εισβάλλει στο κτίριο. Οι συγκεντρωμένοι βρίσκονταν στην οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη, ενώ ανοιχτή για την κυκλοφορία ήταν η Λ.Δικαιοσύνης, από όπου και οδηγήθηκαν στην έξοδο οι κατηγορούμενοι.
Η εισαγγελική πρόταση

Νωρίτερα, την ενοχή όλων, εκτός από τέσσερις αγρότες, (δύο από τα Σταυράκια και το Παλαιόκαστρο και δύο γυναικών από τον Άγιο Θωμά και τα Χανιά) για τους οποίους προέκυψε ότι δεν ήταν παρόντες στα επεισόδια, πρότεινε η Εισαγγελέας έδρας, λίγο πριν τις 18.00, κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής εκδίκασης της υπόθεσης των 92 αγροτών για 
Η Εισαγγελέας, όπως ήταν λογικό, πρότεινε την παύση της δίωξης για τον 93ο αγρότη, που πλέον έχει αποβιώσει, ωστόσο πρότεινε την ενοχή των υπόλοιπων 88 για την κατηγορία της παρεμπόδισης της αεροπλοϊας. Για την κατηγορία της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, πρότεινε την αθώωση όλων, καθώς όπως είπε "δεν μπορούμε να διευκρινίσουμε ποιος ήταν στην πρώτη γραμμή".
Η Εισαγγελέας, ωστόσο, θεωρεί ότι υπήρξε δόλος, καθώς όπως εκτίμησε, οι αγρότες γνώριζαν ακριβώς τί έκαναν όταν έμπαιναν μέσα στο χώρο του αεροδρομίου. "Υπάρχει όριο, εκεί που θίγεται η ελευθ. των υπολοίπων" - είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά στα επεισόδια της Δευτέρας, με την εισβολή αγροτών στο Δικαστικό Μέγαρο, όπως είπε η Εισαγγελέας απευθυνόμενη στους κατηγορούμενους, "η Εισαγγελική αρχή δε θεωρεί ότι έχετε ευθύνη για τα επεισόδια ούτε ότι επιδιώχθηκε να ασκηθεί πίεση για την έκδοση της δικαστικής απόφασης, αλλά καθένας πρέπει να αναλάβει την ατομική του ευθύνη".
Οι απολογίες

Λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι ολοκληρώθηκαν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου οι απολογίες των 92 αγροτών που κατηγορούνται για τα επεισόδια το 2009 στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου στη διάρκεια κινητοποίησης. Πριν ωστόσο συνεχιστεί η διαδικασία με την πρόταση της εισαγγελέως είχαμε την εισβολή στο Δικαστικό Μέγαρο.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και 5 μέλη της τότε διοίκησης της ΟΑΣΝΗ ενώ οι κατηγορούμενοι ήταν αρχικά 93, ωστόσο ένας εξ αυτών έχει αποβιώσει. 

Η συγκεκριμένη δίκη εξάλλου ήταν και η αφορμή για να οριστεί για την ίδια ημέρα και το νέο παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο στην Πλατεία Ελευθερίας 
Στην απολογία του ο τότε πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ, Ζαχαρίας Σπυριδάκης υπογράμμισε ότι δε θα έπρεπε να καθίσουν στο εδώλιο όλοι αυτοί οι αργότες αλλά μόνο το 13μελές Δ.Σ του Συλλόγου, το οποίο και είχε την ευθύνη της διοργάνωσης του συλλαλητηρίου.
Παράλληλα ανέφερε πως ο προγραμματισμός ήταν να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του χώρου του αεροδρομίου, ωστόσο - όπως είπε- οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο παρεξήγησαν την αντίδραση του εισαγγελέα, ο οποίος του ζήτησε να συναντηθούν για να συζητήσουν το πως θα περιφρουρηθεί η κινητοποίηση. Σύμφωνα με τον κ. Σπυριδάκη, τότε ο κόσμος έσπευσε να βρεθεί στο πλευρό του, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν πολλά άτομα σε ένα μικρό χώρο και να προκληθεί δυσφορία. Όπως είπε,  ακολούθησε το σπάσιμο της τζαμαρίας, προκειμένου να μπορέσουν να αναπνεύσουν όσοι βρίσκονταν εκεί.
Ο κ. Σπυριδάκης παραδέχθηκε ότι τα 50 άτομα της Επιτροπής αγώνα δεν μπορούσαν να ελέγξουν τους χιλιάδες αγρότες που βρέθηκαν στο αεροδρόμιο και οι οποίο- όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε και από άλλους- ήταν "μανισμένοι" με την κατάσταση που επικρατούσε στον αγροτικό χώρο

Όταν ρωτήθηκε από την εισαγγελέα για το αν η κινητοποίηση έληξε την επόμενη ημέρα λόγω και των πληροφοριών ότι κάποιοι από τους αγρότες οπλοφορούσαν, ο κ. Σπυριδάκης απάντησε ότι είχαν φτάσει τέτοιες πληροφορίες στους οργανωτές, τις οποίες ωστόσο δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν και ότι η κινητοποίηση έληξε γιατί είχε περιοριστεί η συμμετοχή.
Στην δίκη κατέθεσαν ο τότε και ο νυν αερολιμενάρχες , οι κύριοι Ζωητός και Πλιάκας. Ο τελευταίος δήλωσε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν τότε ανήλθαν σε περίπου 10.000 ευρώ, ενώ αναγκάστηκαν να εκδόσουν και Διεθνή Αγγελία για κλείσιμο του αεροδρομίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου