Σε σημαντική αναβάθμιση των προβλέψεών του για την Ελλάδα προχώρησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που ωστόσο εξακολουθεί να προβλέπει ύφεση για τη χώρα μας και το ερχόμενο έτος. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2014 αντί για 1,2% που προέβλεπε αρχικά και ότι θα αναπτυχθεί με 1,8% το 2015. Εξακολουθεί όμως να χτυπάει το καμπανάκι για την ανεργία η οποία αναμένεται ότι θα συνεχίσει να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα, αφού το 2013 θα φτάσει το 27,2%, το 2014 το 27,1% και το 2015 το 26,6%.
Το χρέος με βάση τα κριτήρια του Μάαστριχτ θα διαμορφωθεί στο 176,6% του ΑΕΠ φέτος, στο 181,3% του χρόνου και 183% το 2015. «Η ανάγκη για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους ώστε να επιτευχθεί δημοσιονομική βιωσιμότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί» σημειώνει στην έκθεσή του ο ο ΟΟΣΑ.
Μέσα στο 2014 αναμένεται να καταγραφεί ανάπτυξη η οποία θα ισχυροποιηθεί το 2015 καθώς θα βελτιώνεται περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο η απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή θα περιορίζει την εσωτερική ζήτηση. Θα εξακολουθήσει να υφίσταται υψηλή ανεργία διατηρώντας σε αρνητικά επίπεδα τον πληθωρισμό, σημειώνει συγκεκριμένα. Επίσης αναφέρει την ανάγκη να συνεχίσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής όπως έχει σχεδιαστεί και να γίνει αναδιάρθρωση τους ισολογισμούς των τραπεζών για να υπάρξει πιστωτική επέκταση. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει επίσης στην ανάγκη να υπάρξει «ένα πιο αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα».
Ο ΟΟΣΑ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέχει επιπλέον ρευστότητα στην αγορά προχωρώντας σε αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης στην προσπάθεια να επιταχυνθεί η ανάπτυξη η που παραμένει ασθενής.
Πρακτικά κάλεσε την ΕΚΤ να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση ανάλογη με αυτή που έχει πραγματοποιήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ώστε να αποφύγει η ζώνη του ευρώ να βυθιστεί μέσα στον αποπληθωρισμό όπως είχε συμβεί παλαιότερα στην Ιαπωνία.
Επίσης προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα για τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική των ΗΠΑ αποτελεί συνεχώς αυξανόμενο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία. Κινδύνους βλέπει ακόμη και στην ευρωζώνη. Τέλος, ο Οργανισμός μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,7% φέτος και στο 3,6% το 2014.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου