Tο παρόν και το μέλλον για το επάγγελμα του δασκάλου, τους φοιτητές Παιδαγωγικών Τμημάτων και τους υποψηφίους που θέλουν να εισαχθούν σε αυτά, παρουσιάζει το «ΕΘΝΟΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ».
Σύμφωνα με στοιχεία από τις τελευταίες Πανελλαδικές Εξετάσεις, περισσότεροι από 15.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών επέλεξαν ένα από τα εννέα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Παρά το γεγονός ότι οι πρώτες προτιμήσεις στα μηχανογραφικά δελτία έχουν μειωθεί την τελευταία τριετία εξαιτίας -κυρίως- των λιγοστών προσλήψεων στη Δημόσια Εκπαίδευση, παραμένει ένας μεγάλος αριθμός που συνεχίζει να θέλει να σπουδάσει σε αυτά.
Στις Πανελλαδικές του 2013 οι πρώτες προτιμήσεις ανήλθαν σε 3.701, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι βάσεις εισαγωγής δεν είναι πλέον απλησίαστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το πλέον υψηλόβαθμο Τμήμα του ΕΚΠΑ, η βάση διαμορφώθηκε στα 16.609 μόρια. Ωστόσο, στις σχολές των περιφερειακών ΑΕΙ, οι βάσεις είναι πολύ χαμηλότερες.
Πριν από λίγα χρόνια θα φαινόταν αδιανόητο να εισαχθεί υποψήφιος σε Παιδαγωγικό Τμήμα με 12.687 μόρια. Αυτή ήταν η φετινή βάση στο Παιδαγωγικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εδρεύει στη Ρόδο. Για την αντίστοιχη σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου (Αλεξανδρούπολη) οι υποψήφιοι χρειάστηκαν 13.366 μόρια, ενώ για το Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης 13.847.
Την ίδια στιγμή, πάντως, εκπαιδευτικοί εκπέμπουν SOS για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των αποφοίτων, ενώ εξηγούν ότι υπάρχει τρόπος να απορροφηθούν στην Εκπαίδευση χιλιάδες εκπαιδευτικοί που παραμένουν άνεργοι.
Σύμφωνα με τον αιρετό του ΚΥΣΠΕ Β. Παλληγιάννη, σχεδόν 15.000 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας. Ελπίδα διορισμού, σύμφωνα με τον κ. Παλληγιάννη, υπάρχει.
«Τα προσεχή πέντε χρόνια πάνω από 15.000 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα συνταξιοδοτηθούν. Και σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα κενά καθίσταται αναγκαίος ο μόνιμος διορισμός χιλιάδων εκπαιδευτικών», τονίζει χαρακτηριστικά.
Στοιχεία - σοκ για την ανεργία των εκπαιδευτικών
Σύμφωνα με τον αιρετό του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλη Παλληγιάννη, για το σχολικό έτος 2013-2014 οι υποψήφιοι αναπληρωτές δάσκαλοι (ΠΕ70) και νηπιαγωγοί (ΠΕ60), με βάση τα στοιχεία του αρμοδίου Τμήματος του υπουργείου Παιδείας, είναι:
Σύμφωνα με τον αιρετό του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλη Παλληγιάννη, για το σχολικό έτος 2013-2014 οι υποψήφιοι αναπληρωτές δάσκαλοι (ΠΕ70) και νηπιαγωγοί (ΠΕ60), με βάση τα στοιχεία του αρμοδίου Τμήματος του υπουργείου Παιδείας, είναι:
ΠΕ70 | ΠΕ60 | |
Πίνακας Β' | 2.175 | 3.953 |
Πίνακας Γ' | 6.677 | 3.819 |
ΣΥΝΟΛΟ | 8.852 | 8.772 |
Εως σήμερα έχουν προσληφθεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 1.976 δάσκαλοι (ΠΕ70) και 754 νηπιαγωγοί (ΠΕ60) για την κάλυψη αναγκών των σχολείων.
Ταυτόχρονα, για την κάλυψη των αναγκών των τμημάτων ένταξης και παράλληλης στήριξης, έως σήμερα έχουν προσληφθεί 403 ΠΕ61 και 1.732 ΠΕ71.
Οι προσλήψεις αναπληρωτών τη σχολική χρονιά 2012-2013 ανήλθαν, συνολικά, σε 8.207 εκπαιδευτικούς, από τους οποίους 3.635 ήταν δάσκαλοι και 1.614 νηπιαγωγοί.
Οι λιγότερες προσλήψεις στο τρέχον σχολικό έτος οφείλονται στις ελάχιστες πιστώσεις (2.000) που διατέθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σήμερα οι εναπομείνασες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι λιγότερες από 100 και μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την παράλληλη στήριξη υπολογίζονται περίπου σε 400.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, πρόκειται να προσληφθούν 380 νηπιαγωγοί για την κάλυψη αναγκών ολοήμερων νηπιαγωγείων, 122 δάσκαλοι για την κάλυψη αναγκών ολοήμερων δημοτικών σχολείων και 400 δάσκαλοι για Τάξεις Υποδοχής.
Σημασία έχει πως, με βάση τα παραπάνω στοιχεία, 6.876 δάσκαλοι (ΠΕ70) και 8.018 νηπιαγωγοί (ΠΕ60) παραμένουν άνεργοι. 14.894 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί ζουν τον εφιάλτη της ανεργίας.
Η ελληνική κοινωνία είχε επενδύσει πολλά στη νέα γενιά δασκάλων και νηπιαγωγών και πρόσμενε ότι θα συνέβαλλαν στην αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί που ξεκίνησαν τις σπουδές τους με όνειρα, σήμερα βρίσκονται μετέωροι, γι' αυτό και το μεγάλο στοίχημα για όλους μας θα πρέπει να είναι η επιστροφή της ελπίδας στις ζωές όλων των άνεργων εκπαιδευτικών, τονίζει ο κ. Παλληγιάννης.
Ελπίδα διορισμού υπάρχει, σύμφωνα με τον ίδιο. «Τα προσεχή πέντε χρόνια πάνω από 15.000 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα συνταξιοδοτηθούν. Και σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα κενά καθίσταται αναγκαίος ο μόνιμος διορισμός χιλιάδων εκπαιδευτικών. Αυτό προϋποθέτει πως οι κυβερνώντες, τα πολιτικά κόμματα, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία θα συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα επένδυσης στην Εκπαίδευση.
Θα συνειδητοποιήσουν πως η Παιδεία αποτελεί την κύρια υποδομή για το μέλλον της χώρας μας και η νέα γενιά εκπαιδευτικών μπορεί να συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση της Εκπαίδευσης, σ' ένα καλύτερο αύριο της πατρίδας μας».
Μηχανογραφικό
Παρά τη μείωση του ενδιαφέροντος από την πλευρά των υποψηφίων για σπουδές στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης εξαιτίας των λιγοστών προσλήψεων που γίνονται τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από 15.000 επέλεξαν ένα από τα εννέα πανεπιστημιακά τμήματα.
Παρά τη μείωση του ενδιαφέροντος από την πλευρά των υποψηφίων για σπουδές στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης εξαιτίας των λιγοστών προσλήψεων που γίνονται τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από 15.000 επέλεξαν ένα από τα εννέα πανεπιστημιακά τμήματα.
Μόνο στην κατηγορία του 90% των θέσεων, οι υποψήφιοι που επέλεξαν τις συγκεκριμένες σχολές ανήλθαν σε 12.837, ενώ από αυτούς οι 3.701 τα έβαλαν στην κορυφή του μηχανογραφικού.
Στην πρώτη θέση από πλευράς ζήτησης βρίσκεται η σχολή του ΕΚΠΑ με 737 πρώτες προτιμήσεις στην κατηγορία 90% των θέσεων. Ακολουθεί το Παιδαγωγικό του Αριστοτελείου με 584, ενώ στην τρίτη θέση συναντάμε το Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών (212).
Αντίθετα, σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε η ζήτηση στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ, καθώς οι πρώτες προτιμήσεις ανήλθαν σε 542. Στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου, οι πρώτες προτιμήσεις έφτασαν τις 362.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου