oaednews

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Πώς θα γίνουν αποτελεσματικά τα προγράμματα απασχόλησης

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων 20 Αναπτυξιακών Συμπράξεων από 5 Περιφέρειες, που υλοποιούν έργα ΤΟΠΣΑ (τοπικά σύμφωνα για την απασχόληση) και ΤΟΠΕΚΟ (τοπικά σύμφωνα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες), πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση με στόχο την ουσιαστική σύμπραξη δυνάμεων των Αναπτυξιακών Συμπράξεων, η οποία θα αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις δυνατότητες συνεργασίας και κοινής δράσης για την επίτευξη των στόχων των έργων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Α.Σ. ΤΟΠΣΑ ΕΡΜΗΣ, στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης 3 «Δικτύωση με άλλες Αναπτυξιακές Συμπράξεις» του Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση ΕΡΜΗΣ που επιδιώκει την προώθηση 90 ωφελουμένων στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η ανάληψη πρωτοβουλιών  και η προώθηση μέτρων για την υποστήριξη της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ, ενώ αποφασίστηκε η σύσταση -μέσω σχετικού Συμφώνου Συνεργασίας- Δικτύου Αναπτυξιακών Συμπράξεων, οι οποίες υλοποιούν έργα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ, ώστε να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την  υλοποίηση ποιοτικών και επιτυχημένων έργων.
Όπως επισημάνθηκε από όλους τους συμμετέχοντες, λόγω της σημαντικής επιδείνωσης της ικανότητας των επιχειρήσεων να προσλάβουν ανέργους και ακόμα πιο δύσκολα ανέργους ΕΚΟ (ευάλωτες κοινωνικές ομάδες), καθώς και της καθολικής αδυναμίας των ανέργων να προχωρήσουν σε  εκκίνηση επιχειρηματικότητας, είτε αφορά σε αυτοαπασχόληση, είτε ίδρυση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων,  απαιτείται η διάθεση πόρων για την χρηματοδότηση διακριτού έργου προώθησης της απασχόλησης – αυτοαπασχόλησης και ίδρυσης ΚοινΣΕπ (κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις), για την επαγγελματική αποκατάσταση των συμμετεχόντων σε έργα ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ. 
Προς τούτο -όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΤΟΠΣΑ «Ερμής»- «θα πρέπει να προβλεφθούν άμεσα:
• Η διασύνδεση με άλλα προγράμματα επιδότησης της ετεροαπασχόλησης και της αυτοαπασχόλησης.
•  Η ύπαρξη θεσμικού πλαισίου για την προώθηση σε δράσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.
• Η χρηματοδότηση του start-up των κοινωνικών επιχειρήσεων από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο ακόμη δεν έχει συσταθεί.
•Η διαμόρφωση ειδικών προγραμμάτων για τους ωφελούμενους των ΤΟΠΣΑ & ΤΟΠΕΚΟ».
«Μόνον μέσα από τα κίνητρα που θα παρασχεθούν, θα επιτευχθούν οι στόχοι των συγκεκριμένων Προγραμμάτων  και θα αποφευχθεί ο κίνδυνος απώλειας πόρων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου