oaednews

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Σχέδιο συνταξιοδότησης 200.000 δημοσίων υπαλλήλων στην Ιταλία

Θα αφορά εργαζομένους από 57 ετών και άνω, οι οποίοι θα κληθούν να εγκαταλείψουν το δημόσιο χωρίς πρόσθετα οικονομικά κίνητρα. Την ίδια στιγμή, «παγωμένες» επί επταετία παραμένουν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων .

Ο Ιταλός υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Τζανπιέρο Νταλία, είναι έτοιμος να προτείνει ένα σχέδιο ουσιαστικής μείωσης του προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Όπως αναφέρει, η εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσατζέρο, το σχέδιο προβλέπει συνταξιοδότηση διακοσίων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Πρόκειται για εργαζόμενους από 57 ετών και άνω, οι οποίοι θα κληθούν να εγκαταλείψουν το δημόσιο χωρίς πρόσθετα οικονομικά κίνητρα.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, με τη συγκεκριμένη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει να εξοικονομήσει μέχρι και δύο δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, τα οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για να γίνουν -μελλοντικά- μικρές αυξήσεις στους μισθούς.
«Παγωμένες οι αποδοχές»
Παράλληλα, οι αποδοχές των Ιταλών δημοσίων υπαλλήλων έχουν «παγώσει» εδώ και επτά χρόνια. Σύμφωνα με τις προθέσεις της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα, μέχρι το τέλος του 2014 δεν πρόκειται να εγκριθεί καμία απολύτως αύξηση.
Τα παραπάνω αποτελούν συνέπεια της οικονομικής κρίσης, που τα τελευταία τρία χρόνια μείωσε την αγοραστική δύναμη των δημοσίων υπαλλήλων κατά 7,2%. Στο μηχανισμό του ιταλικού δημοσίου απασχολείται το 14,6% του συνόλου των εργαζομένων της χώρας.
efsyn.gr με πληροφορίες από Deutsce Welle

1 σχόλιο: