oaednews

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Επίδομα ανεργίας και στους επισχεσίτες


«Παράθυρο» για τη διεκδίκηση επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης από το ΙΚΑ ανοίγει για χιλιάδες ανέργους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας έγγραφο του ΟΑΕΔ προς το ΙΚΑ.


Ουσιαστικά πρόκειται για απάντηση του ΟΑΕΔ στο ΙΚΑ για «τις μέρες επιδότησης λόγω επίσχεσης εργασίας» και αφορά πάνω από 80.000 ανέργους που προσέφυγαν σε επίσχεση εργασίας, είτε γιατί παραμένουν απλήρωτοι από επιχειρήσεις είτε γιατί επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο» χωρίς να καταγγείλουν τις συμβάσεις εργασίας τους, προκειμένου να «γλιτώσουν» τις αποζημιώσεις, στερώντας τους το δικαίωμα εγγραφής τους ως ανέργων στον ΟΑΕΔ.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε μεγάλες επιχειρήσεις που έκλεισαν «βίαια», ενώ χρωστούσαν δεδουλευμένα, οι εργαζόμενοι μπήκαν σε προγράμματα κατάρτισης και ανεργίας με υπουργικές αποφάσεις.
Με αφορμή ερωτήματα υποκαταστημάτων τού ΙΚΑ σχετικά με την ασφαλιστική ικανότητα ατόμων που βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας, ο ΟΑΕΔ απάντησε με το υπ' αριθμό 43191/20-6-13 ότι «σε περίπτωση διακοπής των εργασιών της εκμετάλλευσης και αδυναμίας από οποιονδήποτε λόγω καταγγελίας της σχέσης εργασίας και έκδοσης της σχετικής βεβαίωσης του εργοδότη ή αποχής τού μισθωτού από την εργασία λόγω άσκησης από αυτόν του δικαιώματος της επίσχεσης, ο άνεργος μπορεί να λάβει επίδομα ανεργίας, εφ' όσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.
»Η καταβολή επιδότησης ανεργίας λόγω επίσχεσης διαθέτει τα ίδια χαρακτηριστικά με την τακτική επιδότηση ανεργίας και οι επιδοτούμενοι ασφαλίζονται για τον κλάδο ασθένειας.
»Συνεπώς, οι ημέρες επιδότησης λόγω επίσχεσης εργασίας, όπως και οι ημέρες επιδότησης λόγω ανεργίας, συνυπολογίζονται στις λοιπές ημέρες ασφάλισης για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων χορήγησης παροχών ασθενείας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ».    
Του ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ a.vasilopoulos@eleftherotypia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου