oaednews

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Ιδιες ποινές για Α.Ε. και… ψιλικατζίδικα

Επιχειρηματικοί κολοσσοί και μεγάλες Ανώνυμες Εταιρείες που τηρούν Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα θα πληρώνουν τα ίδια πρόστιμα με μια μικρομεσαία επιχείρηση (από 100 έως 2.500 ευρώ)

Σε περίπτωση μη εξόφλησης εντός 30 ημερών προβλέπονται ακόμη και κατασχέσεις





Κατασχέσεις-εξπρές για τους φορολογούμενους που καθυστερούν πάνω από ένα μήνα να πληρώσουν τα χρέη τους, προβλέπει το νέο «ποινολόγιο» της Εφορίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει τη δόση του Ιουλίου από την τρόικα.

Για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ο λόγος, με τον οποίο θεσπίζονται βαριά πρόστιμα για τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τη νομιμοποίηση εσόδων τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες. Τα πρόστιμα αυτά ξεκινούν από 50.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 5 εκατ. ευρώ .

Με τον νέο κώδικα, ο οποίος τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2014, καθίστανται ηπιότερες οι ποινές για την έκδοση εικονικών και φορολογικών στοιχείων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις προβλέπεται και η αναδρομική μείωσή τους. Επίσης στα «μαλακά» θα πέφτουν οι φορολογούμενοι που θα συλλαμβάνονται για φορολογικές παραβάσεις με την κυβέρνηση να βάζει στο ίδιο «τσουβάλι» δυνατούς και αδυνάτους. Επιχειρηματικοί κολοσσοί και μεγάλες Ανώνυμες Εταιρείες που τηρούν Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα θα πληρώνουν τα ίδια πρόστιμα με μια μικρομεσαία επιχείρηση (από 100 έως 2.500 ευρώ), χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως διαχωρισμός.

Κλείσιμο συνόρων

Από την άλλη, η Εφορία θα… δείχνει τα δόντια της σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι ένας φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα, θέτοντας σε κίνδυνο την είσπραξη του φόρου. Θα ακολουθεί το κλείσιμο των συνόρων από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αποτραπεί η διαφυγή του υπόχρεου.

Προτεραιότητα για τον νέο κώδικα αποτελεί η είσπραξη των προστίμων και για τον λόγο αυτό επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές (κατασχέσεις, δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμοί, κ.λπ.) για μη καταβολή ποσών από πράξεις προσδιορισμού φόρου, επιβολής τόκων ή προστίμων ή εκκαθάρισης φόρου μετά την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης.

Αναλυτικότερα όμως οι σημαντικότερες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών προβλέπουν:

● Σε περίπτωση μη εξόφλησης εντός 30 ημερών, από την παραλαβή της ατομικής ειδοποίησης της Εφορίας, του φόρου, οι φορολογικές αρχές μπορούν προχωρήσουν στη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του φορολογούμενου. Πρόκειται για μέτρα όπως κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων κ.ά.

● Σε ενδείξεις για πρόθεση του φορολογούμενου να εγκαταλείψει τη χώρα θέτοντας σε κίνδυνο την είσπραξη του φόρου (ιδίως μέσω της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων σε άλλο πρόσωπο), η φορολογική διοίκηση μπορεί να κινήσει τις ενέργειες για την άμεση είσπραξή του.

● Παρέχεται στον φορολογούμενο η δυνατότητα, σε περίπτωση προσαύξησης της περιουσίας, να αποδείξει την πραγματική πηγή ή ότι αυτή έχει υπαχθεί σε νόμιμη φορολογία ή ότι αυτή απαλλάσσεται από τον φόρο.

● Τα πρόσωπα που είναι διευθυντές, διαχειριστές και εντεταλμένοι στη διοίκηση ευθύνονται προσωπικά για την πληρωμή του φόρου που οφείλεται από αυτά τα νομικά πρόσωπα, καθώς και του φόρου που παρακρατείται, ανεξάρτητα από τον χρόνο βεβαίωσής τους.

● Οι προς έλεγχο υποθέσεις θα επιλέγονται με κριτήρια όπως ρευστότητα και καθαρή θέση φορολογούμενου, σχέση τιμής πώλησης προς συνολικό όγκο κύκλου εργασιών, ύψος τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών σε μετρητά.

● Οταν ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου, η Εφορία, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους από αυτόν φόρους με το ποσό προς επιστροφή, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς εντός 90 ημερών από την υποβολή έγγραφου αιτήματος του φορολογούμενου.

● Μπορεί η Εφορία σε πολύ επείγουσες περιπτώσεις, και όταν επίκειται κίνδυνος για την είσπραξη του φόρου, να λαμβάνει μέτρα και να προβαίνει με βάση τον εκτελεστό τίτλο και χωρίς δικαστική απόφαση στην επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης κινητών, ακινήτων, εμπράγματων δικαιωμάτων σε αυτά, απαιτήσεων και γενικά όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη του Δημοσίου, είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε στα χέρια τρίτου.

● Ο γενικός γραμματέας δικαιούται να ζητά πληροφορίες ή έγγραφα από λοιπά τρίτα πρόσωπα, ιδίως από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων, τα επιμελητήρια, τους συμβολαιογράφους, τους υποθηκοφύλακες, τους προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων, τους οικονομικούς ή κοινωνικούς ή επαγγελματικούς φορείς ή οργανώσεις για τον καθορισμό της φορολογικής υποχρέωσης, που προκύπτει με βάση τις διασταυρώσεις των στοιχείων και την είσπραξη της φορολογικής οφειλής.

● Αν κατά τον χρόνο διάλυσης νομικού προσώπου δεν έχουν εξοφληθεί όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις του, περιλαμβανομένων των παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, οι μέτοχοι ή εταίροι, με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 5%, ευθύνονται για την καταβολή του οφειλόμενου φόρου, μέχρι του ποσού των αναληφθέντων κερδών ή απολήψεων σε μετρητά ή σε είδος, λόγω της ιδιότητας του μετόχου ή εταίρου κατά τα τρία τελευταία έτη.

● Το Δημόσιο υποχρεούται να επιστρέψει φόρους που αχρεωστήτως καταβλήθηκαν από τον φορολογούμενο εντός 90 ημερών.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Τα πρόστιμα για τις φορολογικές παραβάσεις

Από 100 έως και 2.500 ευρώ κυμαίνονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται για φορολογικές παραβάσεις και καθορίζονται ως εξής:

● 100 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής.

● Ποσό ίσο με τον φόρο εισοδήματος, σε περίπτωση μη υποβολής.

● 100 ευρώ, για φορολογούμενο που δεν είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων.

● 1.000 ευρώ για κάθε άλλη παράβαση, για τήρηση βιβλίων και στοιχείων με απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

● 2.500 ευρώ με πλήρη λογιστικά πρότυπα.

●Σε περίπτωση υποτροπής της ίδιας παράβασης εντός 5 ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικού. Σε δεύτερη υποτροπή, στο τετραπλάσιο.

●Αν ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός 2 μηνών, επιβάλλεται πρόστιμο 10% του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Αν το ποσό φόρου καταβληθεί μετά την πάροδο έτους, το παραπάνω πρόστιμο ανέρχεται σε 20%. Αν το ποσό του φόρου καταβληθεί μετά την πάροδο 2 ετών, ανέρχεται σε 30% του φόρου.

●Αν το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση υπολείπεται του ποσού του φόρου που προκύπτει με βάση τον διορθωτικό προσδιορισμό φόρου που πραγματοποιήθηκε από τη Φορολογική Διοίκηση, ο φορολογούμενος υπόκειται σε πρόστιμο επί της διαφοράς ως εξής:

- 10% του ποσού της διαφοράς, εάν το εν λόγω ποσό ανέρχεται σε ποσοστό από 5% έως 20% του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση, 30% αν υπερβαίνει σε ποσοστό 20% του φόρου που προκύπτει και

- 100% αν υπερβαίνει το 50% του φόρου. Σε μη υποβολή δήλωσης από την οποία θα προέκυπτε υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ποσό του φόρου που αναλογεί στη μη υποβληθείσα δήλωση.


●Σε περίπτωση έκδοσης πλαστών φορολογικών στοιχείων επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με ποσοστό 100% της αξίας του στοιχείου. Σε περίπτωση έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων ή λήψης εικονικών στοιχείων επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με 50% της αξίας του στοιχείου.
Του Μάριου Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου