oaednews

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Η ανεργία στην Ελλάδα δεν πρόκειται να πέσει ούτε το 2014






53
Πρωταθλήτρια στην ανεργία θα παραμείνει και το 2014 μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη η Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση «Employment Outlook 2013», που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)
, η ανεργία στη χώρα μας θα προσεγγίσει το επόμενο έτος το 28%, μακράν το υψηλότερο μεταξύ των 34 χωρών-μελών του Οργανισμού. Αν εξαιρεθεί η Ισπανία, που προβλέπεται να έχει ανάλογο ποσοστό, το αμέσως χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ θα είναι 10 ποσοστιαίες πιο κάτω από το αντίστοιχο ελληνικό. Η Ελλάδα θα διατηρήσει τα ηνία και στην ανεργία των νέων, η οποία προβλέπεται να ξεπεράσει το 60% – έναντι 55% της Ισπανίας και της Ν. Αφρικής και 40% σε Ιταλία και Πορτογαλία. Αν μη τι άλλο, οι προβλέψεις αυτές του διεθνούς οργανισμού αποτελούν ακόμη μια απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας των πολιτικών «δημοσιονομικής προσαρμογής» που εφαρμόζονται σήμερα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ προβλέπει ακόμη ελάχιστη μείωση της ανεργίας στο σύνολο των χωρών-μελών του σε σχέση με τις τεράστιες δυνατότητες των οικονομιών τους. Το σύνολο των ανέργων στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ προσεγγίζει σήμερα τα 48 εκατομμύρια και αυτοί είναι περίπου 16 εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα (2007). Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι από τα επίπεδα αυτά, που αντιστοιχούν στο 8% του εργατικού δυναμικού, η μείωση θα είναι ελάχιστη ώς τα τέλη του 2014 – μόλις 0,2%, στο 7,8%.

Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ακόμη τις «σημαντικές και διευρυνόμενες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών-μελών του Οργανισμού». Ετσι, ενώ στην Ελλάδα και την Ισπανία η ανεργία προβλέπεται κοντά στο 28%, στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό ενδέχεται να μειωθεί ακόμη και κάτω του 5% στα τέλη του 2014. Ομοίως πτώση θα σημειώσει η ανεργία και στις ΗΠΑ -από το 7,6% τον περασμένο Μάιο, σε επίπεδα χαμηλότερα του 7% στα τέλη του 2014. Φέτος, ποσοστό ανεργίας χαμηλότερο του 5% εμφάνισαν μόλις 5 χώρες του ΟΟΣΑ: η Αυστρία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Νορβηγία και η Ελβετία.

Παράλληλα ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει:

α. Σε αρκετές χώρες οι απώλειες θέσεων εργασίας και αμοιβών επικεντρώθηκαν στους χαμηλών δεξιοτήτων εργαζόμενους και στα χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά. Αντίθετα, οι υψηλών δεξιοτήτων εργαζόμενοι και τα υψηλότερων εισοδημάτων νοικοκυριά τα κατάφεραν καλύτερα.

β. Οι νέοι συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με ανεργία-ρεκόρ σε αρκετές χώρες.

γ. Οι πρώτοι εργαζόμενοι που βρέθηκαν στην ανεργία ήταν αυτοί που είχαν χαμηλότερο βαθμό εργασιακής ασφάλειας, όπως αυτοί που είχαν βραχυπρόθεσμες συμβάσεις.

δ. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι αντιμετώπισαν καλύτερα την κρίση σε σχέση με τους νέους.

Ο Οργανισμός καλεί τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την ανεργία χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό μακροοικονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Του Μπάμπη Μιχάλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου