oaednews

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Μπλόκο από την Εφορία στις βεβαιώσεις ανεργίας ΟΑΕΔ μέσω Iντερνετ

Φάμπρικα φοροαπαλλαγών με πλαστές βεβαιώσεις ανεργίας, που οι επιτήδειοι προμηθεύονται μέσω της σελίδας του ΟΑΕΔ στο Iντερνετ για να αποφύγουν να πληρώσουν χαράτσια και έκτακτες εισφορές, φαίνεται πως ανακάλυψαν στο υπουργείο Οικονομικών και δίνουν εντολή στις εφορίες να κάνουν δεκτά μόνο πιστοποιητικά που εκδίδονται «διά χειρός» από υπαλλήλους του Οργανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει θορυβηθεί από τον μεγάλο αριθμό βεβαιώσεων ανεργίας του ΟΑΕΔ τις οποίες εκδίδουν με ένα «κλικ» από το σπίτι τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι και τις οποίες στη συνέχεια επικαλούνται για να μην πληρώσουν έκτακτη εισφορά εισοδήματος ή το χαράτσι ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Γι’ αυτό σχεδιάζει να ζητήσει από τις Εφορίες να στέλνουν τους ανέργους σωρηδόν στον ΟΑΕΔ, προκειμένου να παίρνουν από εκεί τις σχετικές βεβαιώσεις.
Για λόγους διευκόλυνσης των ανέργων, των οποίων ο αριθμός στη χώρα μας έχει σπάσει κάθε ελληνικό ή ευρωπαϊκό ρεκόρ, ο ΟΑΕΔ τούς πρόσφερε τη δυνατότητα να προμηθεύονται ηλεκτρονικά από το portal του βεβαιώσεις ανεργίας, χωρίς να χρειαστεί η επίσκεψη σε γραφείο του οργανισμού.
Οι σχετικές βεβαιώσεις που χορηγούνται στους ενδιαφερόμενους αποτυπώνουν αν βρίσκονται σε επιδοτούμενη κατάσταση ανεργίας ή μη. Αυτές μπορούν να τις χρησιμοποιούν είτε σε διαγωνισμούς προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ για τη βαθμολόγηση του κριτηρίου της ανεργίας, είτε και για φορολογική χρήση στην Εφορία, καθώς αναγράφονται και τα ποσά που έχει λάβει ο άνεργος από υπαγωγές σε προγράμματα επιδότησης και λοιπές παροχές, όπως π.χ. επίδομα τακτικής ανεργίας, επίδομα μακροχρονίως ανέργων, επίδομα στράτευσης, οικογενειακό επίδομα, ειδική παροχή προστασίας μητρότητας κ.ά.
Ολες αυτές οι ηλεκτρονικές βεβαιώσεις φέρουν υπογραφή, ασφαλή χρονολόγηση και έχουν ισχύ ακριβούς αντιγράφου.

Καταστρατήγηση
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, που οι βεβαιώσεις αυτές παραποιούνται ή κατά την εκτύπωση τους λείπουν βασικά στοιχεία, όπως ο τόπος γέννησης, η ηλικία, ο ΑΜΚΑ, ο τόπος διαμονής ή έχουν λάθη ακόμα και στην ημερομηνία έναρξης ανεργίας. Σύμφωνα με τον νόμο, οι άνεργοι μπορούν να επικαλεστούν τις βεβαιώσεις είτε για να απαλλαγούν από τεκμήρια και έκτακτη εισφορά εισοδήματος, είτε για να ελαφρυνθούν δραστικά (ως ευπαθής ομάδα του πληθυσμού) από το χαράτσι ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Αναδημοσίευση από newmoney.gr

1 σχόλιο: