oaednews

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ποιοι οργανισμοί έχουν σειρά μετά την ΕΡΤ - Έρχονται 1.000 απολύσεις από συγχώνευση ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΕΑΒ

Του Ανδρέα Μπελεγρή

Μέσω λουκέτων ή συγχωνεύσεων οργανισμών θα προκύψουν οι 4.000 απολύσεις για το 2013 που συμφωνήθηκαν στην τελευταία επίσκεψη των εκπροσώπων της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση.
Η προσπάθεια μείωσης του προσωπικού μέσω οριστικών παύσεων από τα πειθαρχικά συμβούλια δεν ικανοποιεί την τρόικα, καθώς λόγω ενστάσεων από τους ενδιαφερόμενους δημόσιους υπαλλήλους η διαδικασία καθυστερεί. Η επιχείρηση «επίορκοι» είχε ανεβάσει τις προσδοκίες της τρόικας, όμως στην πράξη δείχνει να μην αποδίδει όσα περίμεναν.
Ωστόσο η άμεση αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα και οι απολύσεις βρίσκονται στην κορυφή των απαιτήσεων των δανειστών και γι’ αυτό απαιτούν γρήγορα αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμούν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων λόγω καθυστερήσεων, ο οποίος ενδεχομένως να καταλήξει στη λήψη νέων, επιπρόσθετων μέτρων. Ετσι προγραμματίζεται, εκτός πολιτικού απροόπτου, να ανακοινωθεί η πλήρης λίστα καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ως εκ τούτου, η ΕΡΤ ήταν μόνο η αρχή. Ο υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης έχει αναλάβει να επεξεργαστεί τους προτεινόμενους από τα υπουργεία οργανισμούς που μπορούν να κλείσουν άμεσα.
Στα σχέδια περιλαμβάνεται η συγχώνευση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, της ΕΛΒΟ και της ΕΑΒ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, οι τρεις προαναφερθέντες φορείς απασχολούν περί τους 5.000 εργαζομένους, μέρος των οποίων μετά τη συγχώνευση θα παραμείνει στον νέο φορέα. Από τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας υπολογίζεται πως θα περικοπούν περίπου 1.000, αριθμός που αντιστοιχεί στο ήμισυ των απαιτήσεων της τρόικας, τουλάχιστον για μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Οι υπόλοιπες 1.000 θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ. Γι’ αυτό τον λόγο πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί το ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της δημόσιας τηλεόρασης, το οποίο θα προβλέπει αναλυτικά τις προβλεπόμενες θέσεις του νέου, πλέον, οργανισμού.
Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σταλεί από όλα τα υπουργεία ο τρόπος που θα μειωθούν θέσεις εργασίας στον κλειστό δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο αριθμός αγγίζει τις 900 θέσεις, οι οποίες είτε είναι κενές, και άρα καταργούνται, είτε αφορούν συγχωνεύσεις υπηρεσιών, άρα οι θέσεις ευθύνης μειώνονται. Ο μεγαλύτερος αριθμός μείωσης θέσεων προέρχεται από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει την επίβλεψη των δήμων.
Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα μειώσουν το προσωπικό τους σε ένα ποσοστό που εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 40%. Η μείωση θα επιτευχθεί κυρίως από το κλείσιμο δημοτικών και περιφερειακών επιχειρήσεων και, δευτερευόντως, από τη μη αναπλήρωση θέσεων εργασίας στις κεντρικές υπηρεσίες και τα δημοτικά καταστήματα. Μετά το Εσωτερικών, το αμέσως επόμενο υπουργείο στο οποίο αναμένεται γενναία μείωση θέσεων εργασίας είναι το Παιδείας. Εκεί η μείωση θα προέλθει από τον περιορισμό των ωρομίσθιων καθηγητών, ενώ προς το παρόν δεν εξετάζεται νέο κύμα συγχωνεύσεων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.
Η λίστα με τους οργανισμούς που θα ακολουθήσουν την ΕΡΤ αλλάζει συνεχώς, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στον βασικό κορμό της εξακολουθούν να παραμένουν οι παρακάτω μικροί φορείς:
Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και ∆ιαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής, Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών «Θ. Κολοκοτρώνης», Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών, Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών, Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Αμυνας, Ινστιτούτο Αιγαίου του ∆ικαίου της Θάλασσας, Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού, Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών, Κεφάλαιο Επιχ. Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας Α.Ε., Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων, Οργανισμός ∆ιεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας, Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ, Εθνικό Κέντρο Ερευνας-Πρόληψης και Θεραπείας Σακχαρώδους ∆ιαβήτη, Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής.
Κυβερνητικές πηγές βεβαιώνουν πως το επόμενο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων δεν θα εκπλήσσει λόγω του αριθμού των φορέων, αφού μετά την απόφαση για την ΕΡΤ και ενδεχομένως αυτή που θα ακολουθήσει για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα η μείωση του προσωπικού δείχνει να ικανοποιεί την τρόικα. Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως αν ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που προκλήθηκε λόγω ΕΡΤ, θα έχουν ξεπεράσει το πιο δύσκολο στάδιο της υλοποίησης των δεσμεύσεων με την τρόικα, το οποίο αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους και ήταν από τις πρώτες συζητήσεις που είχαν γίνει με τους εκπροσώπους των δανειστών όταν η χώρα είχε μπει στον μηχανισμό στήριξης, το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου