oaednews

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Οι προτάσεις της Κομισιόν για ανεργία νέων και στήριξη μικρομεσαίων εταιρειών

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 27-28 Ιουνίου, ώστε να ληφθούν μέτρα για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη.

Κατά την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίασή της, η Επιτροπή υιοθέτησε δέσμη προτάσεων που θα υποβληθούν στη Σύνοδο Κορυφής, στις οποίες ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, μεταξύ άλλων, στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και στη χρηματοδότηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), της πραγματικής οικονομίας, κυρίως των μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων (ΜμΕ).

Επιδίωξη της Επιτροπής είναι τα μέτρα αυτά να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ώστε οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις και προσλήψεις και τράπεζες και επενδυτές να αρχίσουν και πάλι να παρέχουν δάνεια.

Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, η Επιτροπή τονίζει ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην άμεση υλοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων για τους νέους.

Ειδικότερα, προτείνει την επίσπευση της εκταμίευσης των 6 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί εντός του 2014 και του 2015 και όχι στο σύνολο της επταετίας 2014-2020.

Επίσης, ζητείται από τα κράτη μέλη να παρουσιάσουν το Φθινόπωρο τα εθνικά τους προγράμματα για την απασχόληση των νέων.

Παράλληλα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα οριστικοποιήσει το προσεχές διάστημα δέσμη εργαλείων με στόχο την υποστήριξη των κρατών μελών σε θέματα απασχόλησης, όπως η «ευρωπαϊκή ένωση» για την εκμάθηση, το «μεγάλο συνασπισμό» για την απασχόληση στο ψηφιακό τομέα, καθώς και τη διεύρυνση του κοινοτικού προγράμματος «ΕURES» για την προσφορά εργασίας αλλά και την πρωτοβουλία «η πρώτη σου δουλειά ‘EURES’».

Στόχος αυτών των μέτρων είναι να δημιουργηθούν κίνητρα για τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν νέους. Όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή, όλα αυτά τα μέτρα θα πρέπει να υλοποιηθούν σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους.

Εξάλλου, η Επιτροπή υιοθέτησε κοινή έκθεση που εκπόνησε με την ΕΤΕπ, προκειμένου να ενισχυθεί η δανειοδοτική ικανότητα στην πραγματική οικονομία με αύξηση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ και κοινές δράσεις των δύο θεσμών.

Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, η Επιτροπή ζητά από τα κράτη-μέλη να καταβάλλουν περαιτέρω προσπάθειες με στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς στον ψηφιακό τομέα, την ενέργεια και την έρευνα.

Η Επιτροπή επιμένει στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, σημειώνοντας ότι μόνο 7 από τις 12 προτάσεις της έχουν έως τώρα υλοποιηθεί.

Τις επόμενες εβδομάδες η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα προτείνει νομοθετικό πλαίσιο που θα αποβλέπει στην ενίσχυση των επενδυτικών ταμείων μακροπρόθεσμα, εξέλιξη η οποία μπορεί να αποτελέσει πρόσθετη πηγή δανείων προς την πραγματική οικονομία.

Τέλος, η Επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη απλούστευσης του διοικητικού και κανονιστικού περιβάλλοντος για τις ΜμΕ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου