oaednews

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

«Δεξαμενή» οι ΔΕΚΟ για απολύσεις στο Δημόσιο

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει υπό αυστηρή επιτροπεία διοικήσεις φορέων που δεν ακολουθούν τους κανόνες του μνημονίου. Έρχονται επίτροποι, ενώ δημιουργούνται προϋποθέσεις για απολύσεις υπαλλήλων ώστε να καλυφθούν οι στόχοι.
Τα... σπασμένα του μνημονίου θα κληθούν να πληρώσουν οι ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ξεκινώντας από την Ε.Ρ.Τ., η οποία φαίνεται να αποτελεί παρελθόν τουλάχιστον με τη μορφή και το μέγεθος που τη γνωρίζαμε.Οι περιορισμένες δυνατότητες που υπάρχουν στο στενό δημόσιο τομέα για να βγει ο αριθμός των 4.000 απολύσεων και των 25.000 διαθεσιμοτήτων μέχρι το τέλος του χρόνου οδηγούν υποχρεωτικά στη δεξαμενή των ΔΕΚΟ και των υπόλοιπων φορέων που επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό, προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για τις αποχωρήσεις.
Οι περίπου 70.000 εργαζόμενοι στους οργανισμούς του Δημοσίου αποτελούν εν δυνάμει υποψήφια θύματα, ενώ όσοι θα τη γλιτώσουν θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, καθώς θα έχουν να κάνουν με επιτρόπους αν οι φορείς στους οποίους εργάζονται έχουν οικονομικά προβλήματα ή οι διοικήσεις τους ασκούν αδιαφανή διαχείριση.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει υπό αυστηρή επιτροπεία τις διοικήσεις αυτών των φορέων, αν συνεχίσουν να μην συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις επιταγές του μνημονίου.
Πρόκειται για φορείς τους οποίους παρακολουθεί εδώ και ένα πεντάμηνο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, λόγω της συμπεριφοράς που έχουν επιδείξει στο θέμα της αποστολής των μηνιαίων δελτίων, στα οποία περιλαμβάνονται δεδομένα που είναι σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση. Ενδεικτικά: έσοδα, δαπάνες μισθοδοσίας, ο αριθμός των υπαλλήλων, το ύψος των λειτουργικών εξόδων, υπερωρίες, το ύψος των επιχορηγήσεων που έλαβαν οι φορείς από τον προϋπολογισμό και η κατανομή αυτών των πόρων, επενδυτικά σχέδια που πραγματοποίησαν κ.λπ.
Οι φορείς αυτοί, όπως και εκείνοι που πραγματοποίησαν έξοδα άνω του 1 εκατ. ευρώ το 2012, τελούν υπό παρακολούθηση από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σύντομα θα προχωρήσει στην εφαρμογή όσων ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Δεκεμβρίου.
Με τη νέα νομοθεσία το κράτος έχει πλέον τη δυνατότητα για τις περιπτώσεις των σπάταλων κρατικών φορέων (αποκλίσεις άνω του 10% για δύο συνεχόμενα τρίμηνα) ή αυτών που δεν αποστέλλουν απολογιστικά στοιχεία να αναστέλλει τις αμοιβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και να τους οδηγεί στην έξοδο εφόσον πρόκειται για ΔΕΚΟ ή να ορίζει επόπτες.
Το θέμα τέθηκε και στις τελευταίες συζητήσεις με την τρόικα, η οποία και ζήτησε την άμεση εφαρμογή του νόμου, που προβλέπει την τοποθέτηση επιτρόπων- λεγκτών με στόχο τη στενή παρακολούθησή τους και την εξυγίανσή τους.
Από την ημερομηνία διορισμού τους, οι επόπτες θα πρέπει το αργότερο σε ένα μήνα να συντάξουν μία πρώτη έκθεση αναφοράς στην οποία θα περιγράφουν την οικονομική κατάσταση που διαπίστωσαν. Η έκθεση θα αποσταλεί στη συνέχεια στον υπουργό Οικονομικών και στην τρόικα και με βάση αυτή θα καθορισθούν οι επόμενες κινήσεις σε επίπεδο κυρώσεων.
Για το χρονικό διάστημα που θα παρακολουθούν τον φορέα οι επίτροποι έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν τριμηνιαίες αναφορές και προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης. Επίσης έχουν την εξουσιοδότηση από την τρόικα να κάνουν αναφορά οποιαδήποτε στιγμή το θεωρήσουν αναγκαίο και για όποιο θέμα οι ίδιοι κρίνουν ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και διαφορετικά από τον τρόπο που κρίνει η διοίκηση.
Αναλυτικότερα, στις αρμοδιότητες των επιτρόπων είναι:
* Η σύνταξη ετήσιου προϋπολογισμού σύμφωνα με τους κανόνες και τις κατευθυντήριες γραμμές που δίνονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
* Η κατάρτιση μηνιαίου πλάνου προβλέψεων με τις ταμειακές ανάγκες του οργανισμού ή της κρατικής επιχείρησης.
* Η άμεση ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών και της τρόικας αν διαπιστωθεί ότι συντρέχει κίνδυνος μη τήρησης του προϋπολογισμού και των ανώτατων ορίων δαπανών.
* Η υποβολή προτάσεων για διορθωτικές παρεμβάσεις και ανακατανομή πιστώσεων, με μεταφορά κονδυλίων από άλλες δαπάνες σε πιο σημαντικές.
*Να καταρτίζουν επενδυτικά σχέδια που θα βοηθήσουν στην αύξηση των ιδίων εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο έχουν μπει 75 φορείς επί συνόλου 1.194 (κρατικοί οργανισμοί, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμοι) που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου