oaednews

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Το Δημόσιο βγάζει τα καβούρια από τις τσέπες του

 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση βάζει το «μαχαίρι στον λαιμό» στα κράτη-μέλη, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, και τα υποχρεώνει να πληρώνουν τα χρέη για αγαθά και υπηρεσίες εντός 30 ημερών




Τα κράτη-μέλη πρέπει μέχρι το Σάββατο να ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο την αναθεωρημένη οδηγία για τις καθυστερημένες πληρωμές στις εμπορικές συναλλαγές, που υποχρεώνει τις δημόσιες αρχές να εξοφλούν χρέη για αγαθά και υπηρεσίες εντός 30 ημερών ή, σε ιδιαίτερα εξαιρετικές συνθήκες, εντός 60 ημερών. Και οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν τα τιμολόγιά τους εντός 60 ημερών, εκτός αν υπάρχει διαφορετική ρητή συμφωνία κι εφόσον η εν λόγω συμφωνία δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική για τον πιστωτή.

Σήμερα, στην Ελλάδα και την Ιταλία, που κατέχουν το ρεκόρ καθυστερήσεων, οι πληρωμές καταβάλλονται κατά μέσο όρο μετά… 180 ημέρες. Το ελληνικό Δημόσιο χρωστάει συνολικά 9,3 δισ. ευρώ.

Κάθε μέρα σε ολόκληρη την Ευρώπη δεκάδες ΜΜΕ πτωχεύουν επειδή τα τιμολόγιά τους δεν εξοφλούνται. Αποτέλεσμα αυτού είναι να χάνονται θέσεις εργασίας, ενώ επιχειρηματικές ευκαιρίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Οι νέοι κανόνες είναι οι ακόλουθοι:
1. Οι δημόσιες αρχές πρέπει να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προμηθεύονται εντός 30 ημερολογιακών ημερών ή, σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, εντός 60 ημερολογιακών ημερών.

2. Συμβατική ελευθερία σε επιχειρηματικές εμπορικές συναλλαγές: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 60 ημερολογιακών ημερών, εκτός αν υπάρχει διαφορετική ρητή συμφωνία και εφόσον η εν λόγω συμφωνία δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική για τον πιστωτή.

3. Οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτομάτως να ζητούν τόκους υπερημερίας για καθυστερημένες πληρωμές και μπορούν, επίσης, να λαμβάνουν αυτομάτως ένα ελάχιστο καθορισμένο ποσό ύψους 40 ευρώ ως αποζημίωση για τις δαπάνες είσπραξης. Μπορούν επίσης να ζητούν αποζημίωση για όλες τις υπόλοιπες εύλογες δαπάνες είσπραξης.

4. Το νόμιμο επιτόκιο υπερημερίας αυξάνεται τουλάχιστον σε 8% πάνω από το επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι δημόσιες αρχές δεν επιτρέπεται να καθορίζουν επιτόκιο υπερημερίας κάτω από αυτό το κατώτατο όριο.

5. Οι επιχειρήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν πιο εύκολα τους κατάφωρα καταχρηστικούς όρους και πρακτικές ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.

6. Τα κράτη-μέλη πρέπει να δημοσιοποιούν τα επιτόκια υπερημερίας έτσι ώστε όλα τα συμμετέχοντα μέρη να ενημερώνονται.

7. Τα κράτη-μέλη ενθαρρύνονται να θεσπίσουν κώδικες πρακτικής έγκαιρης πληρωμής.

Τα νέα μέτρα είναι προαιρετικά για τις επιχειρήσεις στον βαθμό που αυτές αποκτούν το δικαίωμα να λαμβάνουν μέτρα, αλλά δεν είναι υποχρεωμένες να το πράξουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια επιχείρηση μπορεί να επιθυμεί να παρατείνει την περίοδο πληρωμής για ορισμένες ημέρες ή εβδομάδες ώστε να διατηρήσει τις καλές εμπορικές σχέσεις της με έναν συγκεκριμένο πελάτη. Ομως τα νέα μέτρα είναι υποχρεωτικά για τις δημόσιες αρχές. Οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να δώσουν το παράδειγμα και να αποδείξουν την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά τους τηρώντας τις συμβάσεις τους.
 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά
13/03/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου