oaednews

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Κίνηση ακραίας απόγνωσης

 

ΤΥΝΗΣΙΑ Η αυτοπυρπόληση ενός 27χρονου, ο οποίος δεν έβρισκε δουλειά, έφερε στην επιφάνεια τα οξυμένα οικονομικά και δημοκρατικά προβλήματα της χώρας που ξεκίνησε την «αραβική άνοιξη»




«Είμαι ένας νέος που πουλάει τσιγάρα, θύμα της ανεργίας. Ο Θεός είναι μεγάλος!»… Αυτά τα λόγια απόγνωσης κραύγασε ο 27χρονος άνδρας, πριν αυτοπυρποληθεί έξω από το δημοτικό θέατρο στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα της Τύνιδας, επίκεντρο των μαζικών διαδηλώσεων της «επανάστασης των γιασεμιών», που προκάλεσαν την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος του Μπεν Αλι πριν από δύο χρόνια. Αστυνομικοί και περαστικοί προσπάθησαν να σβήσουν τις φλόγες πριν ο νεαρός μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση με εγκαύματα τρίτου βαθμού.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ο Αντέλ Χάντρι, τέκνο φτωχής οικογένειας από τη βορειοδυτική Τυνησία, βρισκόταν εδώ και μήνες στην Τύνιδα ψάχνοντας μάταια για δουλειά. Πούλαγε τσιγάρα κι εφημερίδες στους δρόμους για να επιβιώσει. Η άθλια οικονομική και ψυχολογική κατάστασή του φαίνεται πως τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα, φέρνοντας στον νου τον τραγικό πλανόδιο πωλητή Μοχάμεντ Μπουαζίζι, που αυτοπυρπολήθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 όταν αστυνομικός κατέσχεσε το κάρο με τα φρούτα του. Με αυτή την πράξη απελπισίας αναδείχτηκε σε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης στην Τυνησία, εξέγερση που πυροδότησε την «αραβική άνοιξη» και σε άλλες χώρες του μουσουλμανικού κόσμου, οι οποίες ακόμη παλεύουν να βρουν τον δρόμο προς μια ουσιαστική και όχι κατ” όνομα μόνο δημοκρατία…

Τα τελευταία δύο χρόνια αρκετοί Τυνήσιοι έχουν αυτοπυρποληθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς η πατρίδα τους -παρά τις εκλογές- συνεχίζει να στροβιλίζεται στη δίνη σοβαρής πολιτικής και οικονομικής κρίσης, ενώ μεγάλη μερίδα της κοινωνίας ζει σε συνθήκες βαθιάς ανέχειας. Το επίσημο ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 17%, με πολλούς νέους πτυχιούχους να παραμένουν χωρίς δουλειά και προοπτική. Την ίδια ώρα οι πανίσχυρες δυνάμεις ασφαλείας -πιστός σύμμαχος του πρώην δικτάτορα- συνεχίζουν ακάθεκτες να παραβιάζουν συστηματικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες. Τελευταίο παράδειγμα, η σύλληψη και προφυλάκιση δύο ακτιβιστών εξαιτίας «προσβλητικού» βίντεο ραπ μουσικής που ανέβασαν στο Διαδίκτυο και στο οποίο χαρακτηρίζουν «σκυλιά» τα όργανα της τάξης, δείχνοντας ταυτόχρονα εικόνες βίαιης αστυνομικής καταστολής.

Η διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και η εν ψυχρώ δολοφονία τον Φεβρουάριο του επιφανούς αριστερού ηγέτη της κοσμικής αντιπολίτευσης, Τσόκρι Μπελαΐντ, από φανατικούς σαλαφιστές, προκάλεσαν την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του μετριοπαθούς ισλαμικού κόμματος Ενάχντα και μικρότερων ισλαμικών κομμάτων. Η προσωρινή κυβέρνηση συνεργασίας του Ενάχντα, με πρωθυπουργό τον Αλί Λαραγέντ και τη συμμετοχή ανεξάρτητων προσωπικοτήτων σε υπουργεία – κλειδιά, παρουσίασε χθες στο Κοινοβούλιο το πρόγραμμά της για τους επόμενους εννέα μήνες μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει κοσμικούς και κοινή γνώμη, ο Λαραγέντ υποσχέθηκε αφενός να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποκαταστήσει την ασφάλεια και αφετέρου να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να μειώσει τις τιμές βασικών αγαθών. Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα κάνει ανεξάρτητη έρευνα για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του Τσόκρι Μπελαΐντ.
Της Βίκυς Καπετανοπούλου
13/03/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου