oaednews

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Δελτίο Τύπου


Δήλωση του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για την απαξίωση του ΟΑΕΔ, στη συνέλευση των εργαζομένων του Βόλου
Στην Ελλάδα των πάνω από 1,3 εκατ. ανέργων το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει μια κυβέρνηση θα ήταν να ενισχύσει τη λειτουργία και τις δομές του ΟΑΕΔ. Αυτό μπορεί να είναι για πολλούς αυτονόητο. Για τη συγκυβέρνηση του κ. Σαμαρά είναι αυτονόητο μόνο αυτό το οποίο ζητά κάθε φορά η τρόικα.

Η απαξίωση του ΟΑΕΔ δεν έρχεται από το πουθενά αλλά εντάσσεται στην μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης ολόκληρου του δημόσιου τομέα που προωθείται εδώ και χρόνια. Βασικός πυλώνας της απαξίωσης του ΟΑΕΔ είναι η παραχώρηση δράσεών του σε ιδιώτες όπως προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης και η αμφισβήτηση της εποπτείας του σε προγράμματα κατάρτισης. Δυστυχώς, η κατεύθυνση αυτή επικαιροποιείται συνεχώς και μάλιστα προς το χειρότερο.
Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση καταθέτει προς ψήφιση ένα άκρως αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό νόμο που αφορά στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων. Η εφαρμογή ενός τέτοιου νομικού πλαισίου δεν έχει στόχο την πάταξη των πελατειακών σχέσεων, της διαφθοράς και την κομματοκρατίας που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εξέθρεψαν τόσα χρόνια. Ο βασικός στόχος είναι η απόλυση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, στόχος ο οποίος είναι δέσμευση της μνημονιακής κυβέρνησης στην τρόικα. Αυτός είναι και ο λόγος που θα απειλούνται με απόλυση ή αργία υπάλληλοι που έχουν πέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα ακόμη και ήσσονος σημασίας ή ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν προκύπτει δόλος αλλά το παράπτωμα είναι αποτέλεσμα αμέλειας.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πείσει αυτή η κυβέρνηση ότι στόχος είναι ένα υγειές, λειτουργικό δημόσιο. Μοναδικός στόχος είναι η υλοποίηση μέχρι κεραίας των επιταγών της τρόικα. Αν ενδιαφέρονταν για το δημόσιο και τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους στον ΟΑΕΔ και το μέλλον και την προσφορά του οργανισμού δε θα προχωρούσαν στη ληστεία του Ταμείο Αλληλοβοήθειας των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ. Μετά το ονομαστικό κούρεμα κατά 53% των αποθεμάτων του ταμείο προχώρησε σε αγορά ομολόγων μέχρι το 2012 με αποτέλεσμα ένα υγειές και εύρωστο ταμείο να είναι σχεδόν άδειο σήμερα.
Η τρόικα του εσωτερικού δεν έχει τίποτε άλλο στο πρόγραμμά της παρά τη διάλυση της χώρας και την φτωχοποίηση της κοινωνίας προς όφελος των τοκογλύφων – δανειστών. Στο σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και κυρίως τον κοινωνικό αυτοματισμό. Η πλειοψηφία όμως της κοινωνίας έχει καταλάβει ότι μια τέτοια κυβέρνηση μόνο στην καταστροφή μας οδηγεί. Όπως δεν κατάφερε να επιβάλλει τον κοινωνικό αυτοματισμό κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων αλλά και άλλων αγώνων, ομοίως δε θα τα καταφέρει και σε αυτή την περίπτωση.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νεολαία, η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας που πλήττεται σήμερα με τους αγώνες θα διώξει τρόικες, μνημόνια και όλο το πολιτικό τους προσωπικό και θα οδηγήσει τη χώρα σε ένα μετατροϊκανό τοπίο. Σε αυτή την προσπάθεια έχει στρατευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ με όλες του τις δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου