oaednews

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Θεσμοθετούν εργασιακό ρατσισμό για πρόσφυγες

Αντίθετη με τη Σύμβαση της Γενεύης η εγκύκλιος που απαιτεί βεβαιώσεις από τον ΟΑΕΔ ότι δεν υπάρχουν ημεδαποί ενδιαφερόμενοι για τη συγκεκριμένη εργασία

Δεκάδες Ελληνες εργοδότες ζητούν να προσλάβουν πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο, όμως μια εγκύκλιος που ενεργοποιήθηκε πρόσφατα δεν τους το επιτρέπει, καθώς δίνει προβάδισμα στους Ελληνες πολίτες. Η εγκύκλιος 1900/442 του υπουργείου Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Πρόνοιας έχει σταλεί στον ΟΑΕΔ, ως ερμηνεία του Προεδρικού Διατάγματος 189/1998. Με αυτή ζητείται από τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς έγγραφο του ΟΑΕΔ, που να αναφέρει ότι «έχει ερευνήσει την αγορά εργασίας και δεν υπάρχουν άνεργοι ημεδαποί, πολίτες της Ε.Ε. αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ή ομογενείς που να ενδιαφέρονται να εργαστούν σε θέσεις εργασίας της συγκεκριμένης ειδικότητας, για την οποία ζητείται η άδεια εργασίας»!
Το αποτέλεσμα είναι, όπως διαβεβαιώνει ο Παν. Μπίρμπας, από την κοινωνική υπηρεσία του Συμβουλίου Προσφύγων, να μην μπορεί να εργαστεί κανένας από τους αιτούντες άσυλο.
Η πάγια απάντηση του ΟΑΕΔ, σε οποιαδήποτε αίτηση υποβάλλουν, αναφέρει στερεότυπα: «Σε απάντηση του αιτήματός σας, σας ενημερώνουμε ότι με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο του οργανισμού, υπάρχουν εγγεγραμμένοι άνεργοι ως προς τις αιτούμενες ειδικότητες...»
Η διάταξη, που αφορά περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, χαρακτηρίζεται «ρατσιστική» από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και ζητείται να αποσυρθεί. Οπως επισημαίνουν, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το δίκαιο των προσφύγων βάσει της Σύμβασης της Γενεύης, στην οποία αναφέρεται ότι οι αιτούντες άσυλο κι όσοι χρήζουν διεθνούς προστασίας (ανθρωπιστικό καθεστώς, επικουρική προστασία) έχουν τα ίδια δικαιώματα που διαθέτουν οι καλύτερα αντιμετωπιζόμενοι αλλοδαποί (ομογενείς και πολίτες Ε.Ε.). Δηλαδή δεν μπορούν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι και δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Ο δικηγόρος Σπύρος Κουλοχέρης (Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων) λέει ότι «οι αιτούντες άσυλο εντός της Ε.Ε. (σύμφωνα με οδηγία που έχει ενσωματωθεί) έχουν το δικαίωμα στέγης, που η χώρα μας δεν προσφέρει. Αλλά στην Ελλάδα είχαν το δικαίωμα να εργαστούν. Αν τους αφαιρέσεις κι αυτό το δικαίωμα, τους ωθείς στην παρανομία για να επιβιώσουν».
Γεγονός είναι ότι λόγω της υψηλής ανεργίας που πλήττει αρκετά χρόνια τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, μέχρι σήμερα δήλωναν ανειδίκευτοι εργάτες και αναζητούσαν τις θέσεις εργασίας με το χαμηλότερο μεροκάματο.
Με βάση όμως την καταγραφή τους από το ΕΣΠ, αρκετοί είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες. Για παράδειγμα, αναφέρουν ότι ζήτησαν άσυλο και εργασία στη χώρα μας γιατροί, ακόμα και μηχανικοί αεροσκαφών. «Ηρθε ο συντηρητής που έκανε την αποκατάσταση έργων στο μουσείο της Καμπούλ. Εξαιρετικός τεχνίτης ο οποίος δεν κατάφερε να αποκτήσει νομιμοποιητικά έγγραφα και εγκατέλειψε τη χώρα», λέει ο Σπ. Κουλοχέρης. Και προσθέτει: «Δηλώνουν ανειδίκευτοι επειδή στις εξειδικευμένες θέσεις προηγούνται οι Ελληνες πολίτες. Οι γυναίκες συνήθως ζητούν εργασία ως λαντζιέρες, καθαρίστριες και σερβιτόρες. Οι άνδρες σ' όλες τις τεχνικές ειδικότητες. Παλιότερα οι πρόσφυγες έβρισκαν ένα μεροκάματο και επιβίωναν. Διότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους, ούτε να ταξιδέψουν σ' άλλη χώρα».

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου