224.000 ευρώ κοστίζει για τους δανειστές μας ο κάθε υπάλληλος που θα βλέπει την πόρτα εξόδου! Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού με τον Αντώνη Μανιτάκη. Οι απολύσεις είναι το νούμερο ένα προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης 2,8 δισ. του Μαρτίου
Προαπαιτούμενο νούμερο ένα: 12.500 απολύσεις μέχρι τον Ιούνιο, για να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, η τρόικα θα εγκρίνει σχεδόν 224.000 ευρώ για κάθε δημόσιο υπάλληλο που θα βλέπει την πόρτα εξόδου!
Μπορεί επισήμως οι κυβερνώντες να διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων, αλλά ανεπισήμως μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας που βλέπει «κινητικότητα, διαθεσιμότητα, απολύσεις».
Οι δύο εκ των τριών (σ.σ. ο Πολ Τόμσεν περνάει πρώτα από το Eurogroup) επικεφαλής της τρόικας, Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) το ξεκαθάρισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση που είχαν με το οικονομικό επιτελείο υπό τον Γιάννη Στουρνάρα. Το βασικό προαπαιτούμενο για τη δόση του Μαρτίου, που ανέρχεται στα 2,8 δισ. ευρώ –χωρίς τα 6 δισ. ευρώ της προγραμματισμένης δόσης- είναι η αποχώρηση 12.500 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Το προαπαιτούμενο κατά τα λεγόμενα της τρόικας -και όπως μεταφέρθηκε από στέλεχος του οικονομικού επιτελείου- έχει τρία σκέλη:
1. Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών όλων των υπουργείων.
2. Τι θα γίνουν οι 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι που συνδέονται με την αναδιοργάνωση.
3. Ποιος είναι ο προγραμματισμός μέχρι τα τέλη του 2014 για κινητικότητα, διαθεσιμότητα και απολύσεις.
Το σημερινό ραντεβού των Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη είναι το πλέον κρίσιμο, καθώς θα τεθεί επί τάπητος το επίμαχο ζήτημα των απολύσεων. Και τα τρία σκέλη θα συζητηθούν και όπως επισήμανε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος η τρόικα «θέλει να ακούσει την επιχειρηματολογία του κ. Μανιτάκη».
Στις προθέσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης φαίνεται να είναι η κάμψη των πιέσεων που ασκούν οι δανειστές για απολύσεις στο δημόσιο. Ο κ. Μανιτάκης αναμένεται να παρουσιάσει ειδικό σχέδιο κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων σε συνδυασμό με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, από τα οποία προκύπτει το πλεονάζον προσωπικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρηθεί να εκπεμφθεί μήνυμα προς τους δανειστές ότι τυχόν επιμονή σε οριζόντιες απολύσεις μπορεί να εξελιχθεί σε «αγκάθι», λόγω του κινδύνου κατάπτωσης στα δικαστήρια (σ.σ. κάτι ανάλογο συνέβη με την εφεδρεία) και κυρίως των ενδοκυβερνητικών τριβών που θα προκαλεί η κατηγορηματική αντίθεση της ΔΗΜΑΡ.
Επί του τελευταίου, το μήνυμα εστάλη την περασμένη Πέμπτη από τον επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βάιζεφ όταν χαρακτήριζε «ανεύθυνες» τις αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ.
Ο κ. Μανιτάκης θα υποστηρίξει πως η μερίδα του λέοντος για τις 12.500 αποχωρήσεις μέχρι τον Ιούνιο θα προέλθει κυρίως από τις μετακινήσεις που προκαλούν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων. Ακόμα, όμως, και το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει απολύσεις!
Καθώς το υπουργικό σχέδιο δεν αφορά μόνο τον εντοπισμό των πιο κατάλληλων στις θέσεις που δημιουργούν τα νέα οργανογράμματα με στόχο τον περιορισμό νέων προσλήψεων (!), αλλά και τον εντοπισμό των πλέον ακατάλληλων, των αδικαιολογήτως απόντων υπαλλήλων, καθώς και όσων διορίστηκαν με πλαστά δικαιολογητικά.
Η πόρτα εξόδου, πάντως, για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους έχει ανοίξει και η τρόικα –όπως κάθε φορά- απαιτεί την εκπλήρωση των δεσμεύσεων.
Της Ελένης Κωσταρέλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου