oaednews

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Θρίλερ με την οδηγία ντροπής από Κομισιόν


Μυστήριο καλύπτει την ύπαρξη ενός απαράδεκτου εγγράφου, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να έχει στείλει ηλεκτρονικά στα μέλη της εν όψει της επίσκεψής τους τον Μάρτιο στην Αθήνα για να τους ενημερώσει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η ασφάλειά τους. Το έγγραφο, που αποτελεί στην ουσία ταξιδιωτική οδηγία, προβλέπει ότι θα υπάρξουν βίαιες ταραχές με νεκρούς τον Μάρτιο στην Αθήνα και δίνει μία εικόνα της χώρας μας που μοιάζει περισσότερο με εμπόλεμη ζώνη σε τριτοκοσμική χώρα. Μάλιστα, στο έγγραφο φαίνεται σαν η Επιτροπή να γνωρίζει ακριβώς πόσοι άνθρωποι πρόκειται να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας των επεισοδίων, απλώς για λόγους ασφαλείας δεν μεταφέρεται ο αριθμός στους αποδέκτες του μηνύματος. Αναφέρεται ακόμη ότι αντίστοιχες ειδοποιήσεις έχουν σταλεί και σε στελέχη του ΔΝΤ που έρχονται στην Αθήνα και κάνει λόγο για ακόμη περισσότερες οδηγίες ασφαλείας που θα δοθούν προφορικά στους ενδιαφερομένους. Στην ουσία, δηλαδή, η Επιτροπή μοιάζει να πλέκει ένα εφιαλτικό σενάριο και ζητεί από τα μέλη της να συμπεριφερθούν περίπου σαν μυστικοί πράκτορες σε μια δύσκολη αποστολή. Στο συνοδευτικό σημείωμα του ηλεκτρονικού μηνύματος αναφέρεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία για κράτος-μέλος της Ε.Ε. για να προστατευτεί η ασφάλεια των υπαλλήλων της, που -όπως υποστηρίζει το κείμενο- βρίσκεται σε κίνδυνο.



Ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Αθήνα Πάνος Καρβούνης επιβεβαίωσε με έναν τρόπο την ύπαρξη του εγγράφου, ωστόσο δεν καταδίκασε το κείμενο αλλά τη δημοσιοποίησή του.



Εν ολίγοις, οι συστάσεις που φέρονται να έχουν σταλεί στους υπαλλήλους της Κομισιόν τούς συμβουλεύουν να αποφύγουν διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, να μην τραβούν την προσοχή, να μη στέκονται δίπλα σε παράθυρα, να μη μεταφέρουν ορατά στοιχεία επάνω τους ότι είναι υπάλληλοι της Ε.Ε. και να μη διαβάζουν έγγραφα της Επιτροπής σε δημόσιους χώρους. Τους συμβουλεύουν ακόμη να αποφεύγουν τις επαγγελματικές συζητήσεις σε δημόσιους χώρους, να μην κάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία με το όνομά τους, να επινοήσουν μια πληκτική «ιστορία ζωής» για να καλύπτουν την ταυτότητά τους και να επικοινωνήσουν με τις Αρχές μόλις αισθανθούν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο.



Στις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Καρβούνης και δημοσιεύτηκαν στο ΒΗΜΑ online, αναφέρει ότι η Υπηρεσία Ασφαλείας της Επιτροπής συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία και πως οι οδηγίες είναι (αυτονόητα) μέτρα ασφαλείας για την προφύλαξη του προσωπικού της Επιτροπής. Υποστηρίζει ακόμη ότι η Επιτροπή «συνδράμει στην αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας» και πως, αν αλλοιωθεί η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, γι' αυτό θα φταίει «ευρεία δημοσιοποίηση των προφανών εσωτερικών κανόνων ασφαλείας». Λίγο αργότερα, όμως, η Υπηρεσία εκπροσώπων Τύπου της Κομισιόν χαρακτήρισε το email «σκουπίδια, ανοησίες, γραμμένες σε άσχημα αγγλικά». Η Κομισιόν διέψευσε την ύπαρξη «ταξιδιωτικής οδηγίας» και τη διανομή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αναφέρεται σε πιθανές ταραχές και νεκρούς. Μάλιστα, πολλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έλαβαν ποτέ κανένα τέτοιο email.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου