oaednews

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Λαϊκή ανέχεια


50 τόνοι οπωροκηπευτικών μοιράστηκαν σε άνεργους και συνταξιούχους, που περίμεναν υπομονετικά να πάρουν μια σακούλα

Κι όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα. Η τεράστια ουρά που σχηματίστηκε το πρωί της Τετάρτης έξω από το κτίριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, επί της οδού Αχαρνών, φτάνοντας έως και την οδό Μάρνη και την Αριστοτέλους, είχε το σχήμα της ανέχειας της ελληνικής κοινωνίας. Σε μερικές ώρες, 50 τόνοι οπωροκηπευτικών και φρούτων εποχής διανεμήθηκαν σε άνεργους, πολύτεκνους, συνταξιούχους και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας που περίμεναν υπομονετικά με υψωμένα τα χέρια να πάρουν μια σακούλα με τρόφιμα από τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, οι οποίοι επέλεξαν τον συγκεκριμένο τρόπο διαμαρτυρίας.



Αν και ο όγκος του κόσμου δεν ξεπερνούσε τον αντίστοιχο που συγκεντρώνεται σε ανάλογες κινήσεις διανομής τροφίμων, ο περιορισμένος χώρος αφενός, η μεγάλη αναμονή αφετέρου, ώθησαν πολλούς σε αγανάκτηση. Μέχρι και τραυματισμός ενός νεαρού σημειώθηκε, ο οποίος μες στην κοσμοσυρροή σπρώχτηκε από τους παρευρισκόμενους χτυπώντας το κεφάλι του στον δρόμο. Λίγοι, πιο υπομονετικοί, αν και περίμεναν κοντά 1 ώρα, έλεγαν: «Δεν πειράζει, αν δεν πάρουμε εμείς, ας πάρει κάποιος άλλος. Ολοι έχουμε ανάγκη».



Οι παραγωγοί, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν ως Μεσσίες από το πλήθος, δεν εξεπλάγησαν από την εικόνα. «Τα ζούμε καθημερινά, έρχεται ο κόσμος στις 15.00 στις λαϊκές να πάρει πιο φτηνά τα προϊόντα. Αλλοι μάς τα ζητάνε και τσάμπα. Μόνο οι «τηλεθεατές» έχουν άλλοι εικόνα», μας εξηγεί ο Παντελής Μόσχος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών, προβλέποντας πως «θα τα ξαναζήσουμε» κι ενημερώνοντας πως οι παραγωγοί θα ξαναπροβούν σε αντίστοιχες κινήσεις διανομής, «αφού το θέλουν οι καταναλωτές», για τους οποίους αγρότες και παραγωγοί έχουν επανειλημμένως τονίσει πως τους θέλουν δίπλα στους αγώνες τους.



Τα αιτήματα των παραγωγών είναι στην πλειονότητά τους κοινά με αυτά των αγροτών, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο κοινών κινητοποιήσεων. Καθώς η συνάντηση των παραγωγών με τον υπουργό δεν επετεύχθη, κομβική για την περαιτέρω εξέλιξη των δράσεών τους αναμένεται να είναι η ερχόμενη εβδομάδα.


 Toυ Στέργιου Ζιαμπάκα

07/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου