oaednews

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Απλήρωτοι και επιστρατευμένοι




Δεδουλευμένα ακόμη και 6 μηνών χρωστούν σχεδόν οι μισές ακτοπλοϊκές εταιρείες

Πανελλήνια αίσθηση και έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση δεν επιστράτευσε απλώς τους ναυτεργάτες, προχώρησε στην επίταξη απλήρωτων εργαζόμενων ναυτεργατών. Κάτι που ίσως γίνεται για πρώτη φορά, μια κυβέρνηση να λέει στους εργαζομένους μέσω της επιβολής του μέτρου της επιστράτευσης: «Δουλέψτε και ας είστε και απλήρωτοι».



Μια αποκάλυψη στην οποία χθες ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης κλήθηκε πολλές φορές να απαντήσει στις διαδοχικές συνεντεύξεις που έδωσε από το πρωί σε διαφορετικά ΜΜΕ.



Σε κάποιες μάλιστα από αυτές ήταν έκδηλη η αμηχανία του, καθώς η δημοσιογραφική ερώτηση ήταν επώδυνη: «Καλά, πώς γίνεται να υποχρεώνετε να δουλεύουν απλήρωτοι εργαζόμενοι;». Ο Κ. Μουσουρούλης συγκεκριμένη απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν έδωσε, τόνισε όμως πολλές φορές ότι είναι ένα πρόβλημα που δεν περνάει απαρατήρητο και πως είναι αυτονόητο ότι οι ναυτεργάτες έχουν δίκιο.



Παρά ταύτα, ο Κ. Μουσουρούλης παραδέχτηκε ότι ναυτιλιακές εταιρείες οφείλουν στα πληρώματα περίπου 20 εκατ. ευρώ, δήλωσε πως έχει τη δέσμευση των εταιρειών ότι θα υπάρξει προσπάθεια να καταβληθεί τουλάχιστον η πρώτη δόση από τα χρήματα αυτά και πρόσθεσε πως το 45% των εταιρειών πληρώνει κανονικά.



Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι ναυτεργάτες έχουν γνωστοποιήσει στον υπουργό εδώ και πολύ καιρό πως συγκεκριμένες εταιρείες τούς οφείλουν δεδουλευμένα τουλάχιστον για έξι μήνες, και μάλιστα κάποιες από αυτές δεν έχουν δώσει ούτε καν το δώρο Χριστουγέννων. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, τα οφειλόμενα αγγίζουν τα 22 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, αυτό είναι και το 5ο κατά σειρά αίτημά τους: άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών πολλών μηνών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων, ιδιαίτερα εκείνων της ακτοπλοΐας.



Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) Σ. Τσιμπόγλου υποστήριξε χθες το πρωί, μιλώντας στην εντυπωσιακή συγκέντρωση στην πύλη Ε3 του λιμανιού του Πειραιά, πως πάνω από το 70% των ναυτεργατών είναι σήμερα απλήρωτοι για περισσότερο από επτά μήνες.



Χθες πάντως και μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες, η Attica Group, μητρική εταιρεία της Blue Star Ferries και της Superfast Ferries, και οι Μινωϊκές Γραμμές, εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες διευκρινίζουν ότι δεν οφείλουν δεδουλευμένα στους ναυτικούς που εργάζονται στα πλοία τους.

 Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου


07/02/2013

1 σχόλιο: