oaednews

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

1.200.000 Βρετανοί δημόσιοι υπάλληλοι στην ανεργία

Τα 1,2 εκατ. θα φτάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Βρετανία που θα χάσουν τη δουλειά τους έως το 2015 ενώ θα αυξηθούν σημαντικά οι φόροι που θα πληρώσουν οι οικογένειες το 2013,
σύμφωνα με προβλέψεις του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Ερευνών (IFS).
Η κυβέρνηση Κάμερον προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να κλείσει τη μαύρη τρύπα των 64 δισ. λιρών που εντοπίστηκε στα οικονομικά της, βάζοντας τη χώρα σε περίοδο λιτότητας.
Οπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής του IFS Πολ Τζόνσον, το 2013-2015 θα μείνουν άνεργοι 300 χιλιάδες περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμήσει η κυβέρνηση, ενώ θα χρειαστεί να γίνουν γενναίες περικοπές, πάνω από 35%, έως το 2017-18, στα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.
«Αν αποφύγουμε αυτές τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε σημαντικές κοινωνικές περικοπές», τόνισε ο Πολ Τζόνσον υπονοώντας το σύστημα υγείας, τις συντάξεις και την εκπαίδευση, για τα οποία έχει δεσμευτεί προσωπικά ο Ντέιβιντ Κάμερον ότι θα προστατευθούν. Πρόσφατα στη λίστα των «προστατευμένων» τομέων εντάχθηκαν και τα αμυντικά συστήματα με ορίζοντα το 2015, οπότε και θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.
Και άλλες περικοπές
Από την πλευρά του, ο γ.γ. του εργατικού συνδικάτου TUC Φράνσις Ο' Γκράντι εκτίμησε ότι εκτός από τα 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που θα χαθούν, θα ανακοινωθούν στο χρονικό αυτό διάστημα και άγριες περικοπές σε άλλες σημαντικές υπηρεσίες.
«Είναι οι άμεσες επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας που συρρικνώνουν επιπλέον την οικονομία και ρίχνουν το επίπεδο ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους», υποστηρίζει ο Ο' Γκράντι.
Οσο για τους νέους φόρους που αναμένεται να πλήξουν κυρίως φορολογούμενους με παιδιά, η κυβέρνηση Κάμερον φιλοδοξεί να βάλει στα ταμεία της 125,4 δισ. λίρες το δημοσιονομικό αυτό έτος από 121,4 δισ. που είχε συγκεντρώσει μέσω φορολογίας το 2011-2012.
Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών αφήνει αιχμές κατά της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Βρετανίας υποστηρίζοντας ότι καλό είναι να παραδειγματιστεί από την αντίστοιχη αμερικανική Επιτροπή, για τα επόμενα βήματά της καθώς αντιδρά με σημαντική καθυστέρηση στην προσπάθειά της να αναζωογονήσει την οικονομία


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου