oaednews

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Λίστα με 25.000 απολύσεις περιμένουν οι ελεγκτές

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας θυμίζει πλέον η «επιχείρηση» αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, καθώς οι ελεγκτές πιέζουν για την υλοποίηση της ανειλημμένης δέσμευσης για απομάκρυνση 25 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων εντός του έτους, ζητώντας να τους παρουσιαστούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και αριθμοί. Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη δράση αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την ομαλή εκταμίευση των επόμενων δόσεων, ο νέος έλεγχος στο τέλος Φεβρουαρίου, οπότε οι τροϊκανοί επιστρέφουν στη χώρα μας, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικός.
Αν και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσπαθούν με κάθε τρόπο να μη γίνει ούτε καν λόγος για απολύσεις, επιμένοντας στον όρο «κινητικότητα» - υπό την έννοια ότι το σύνολο των υπαλλήλων που θα βρεθεί χωρίς αντικείμενο θα μετακινηθεί καλύπτοντας κενά σε άλλες υπηρεσίες- ωστόσο, αφενός η χρονοκαθυστέρηση που παρατηρείται στον σχεδιασμό και αφετέρου οι αμφιβολίες ότι η τρόικα θα δεχθεί ως επαρκές ένα τέτοιο μέτρο, έχουν σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μόλις προ ημερών εκλήθη στο Μαξίμου ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, όπου και του κατέστη σαφές ότι πρέπει άμεσα να εκπονηθεί και να παρουσιαστεί ακριβές σχέδιο αποχωρήσεων.
Να σημειωθεί ότι με βάση τις προβλέψεις του μνημονίου θα πρέπει να καταγραφούν λεπτομερώς όλα τα κενά σε προσωπικό στο Δημόσιο και να τεθούν τριμηνιαίοι στόχοι για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Ειδικότερα, θα έπρεπε να υπάρχει σχεδιασμός για αποχώρηση 6.250 υπαλλήλων ανά τρίμηνο, αρχής γενομένης από το τέλος Μαρτίου.
Στην κυβέρνηση πάντως ευελπιστούν ότι λόγω μη ρητής αναφοράς, στο τελικό κείμενο της συμφωνίας, στον αριθμό 6.250 ανά τρίμηνο, ο στόχος των 25.000 υπαλλήλων μπορεί να μην ισχύσει τεμαχισμένος αλλά συνολικά έως το τέλος του έτους. Κάτι τέτοιο θα έδινε «πίστωση» χρόνου, προκειμένου τα? δύσκολα να μετατεθούν για αργότερα, κάτι που θα έλυνε προς το παρόν τα χέρια της ηγεσίας, ώστε να κινηθεί ανάλογα και με τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.

Ορατές καθυστερήσεις
Ακόμη και έτσι, όμως, οι καθυστερήσεις είναι ορατές. Οι αρμόδιοι της Βασ. Σοφίας σε κατ' ιδίαν συζητήσεις επιμένουν πως οι κωλυσιεργίες που σημειώνονται στο σχέδιο κινητικότητας οφείλονται στη μη ανταπόκριση αρκετών υπουργείων να αποστείλουν λίστες με τα κενά που έχουν, επισημαίνοντας μάλιστα ότι πρόκειται για φορείς με μεγάλες ανάγκες που θα έπρεπε πρώτοι εκείνοι να επιδείξουν ενδιαφέρον για την κάλυψή τους.
Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν ανακοινωθεί αποσπασματικά στοιχεία για κενά σε υπουργεία, με αιχμή του δόρατος την υγεία και τη δημόσια τάξη, ωστόσο δεν έχει μέχρι στιγμής δοθεί επίσημος κατάλογος με τις ελλείψεις ανά φορέα. Ακόμη και οι 2.000 υπάλληλοι που τέθηκαν ήδη σε διαθεσιμότητα από τον περασμένο Νοέμβριο, δεν έχουν ακόμη μετακινηθεί.
Επιπλέον αν και το υπουργείο έχει δεσμευθεί κατηγορηματικά ότι αυτοί θα μετακινηθούν χωρίς να κινδυνεύσουν με απόλυση, για τους 25.000 που ακολουθούν, οι δεσμεύσεις δεν είναι το ίδιο κατηγορηματικές, προκαλώντας νέο γύρο ασάφειας και ανησυχίας στις τάξεις των εργαζομένων.
Σε κάθε περίπτωση στην κατεύθυνση της μείωσης του προσωπικού θα συμβάλει και ο δραστικός περιορισμός - ακόμη και σε ποσοστό 50% - των δομών των υπουργείων, διαδικασία που θα συμπαρασύρει, μέσω αξιολόγησης τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε αυτά. Ήδη είναι έτοιμα τα οργανογράμματα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος, ενώ την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο έχει θέσει υπό την εποπτεία του ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα παρουσιαστούν τα νέα οργανογράμματα οκτώ ακόμη υπουργείων.
Μία ακόμη δεξαμενή υπαλλήλων για διαθεσιμότητα αναμένεται να αποτελέσει, τέλος, και το σχέδιο της κατάργησης - συγχώνευσης φορέων του Δημοσίου. Όπως έγινε γνωστό μέχρι τον Μάρτιο θα είναι έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο για 700 φορείς όπου υπηρετούν συνολικά 13 χιλιάδες υπάλληλοι.

6 σχόλια:

  1. ΣΕ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ, ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ, ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΟΓΑΝΙΣΜΩΝ Ή ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΕΙΠΕ «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΘΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΟΑΕΔ Ή ΤΟ ΙΚΑ». ΕΓΩ ΘΑ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΩ ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΥΚΟΛΟ ΘΑ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ; ΤΙ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ; ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΞΕΡΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΘΛΙΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΙ ΜΑΣ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΡΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ... ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ
    ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΑΤΣΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ- ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ- ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΣΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν διαβασα καμμια διαβεβαιωση απο συνδικαλιστικο μας εκπροσωπο , οτι δεν θα γινουν απολυσεις απο τον ΟΑΕΔ.Σημαινει κατι αυτο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας είμαστε σίγουροι,πως απ τη στιγμή που το στρατηγικό τους σχέδιο είναι η κινεζοποίηση της Ευρώπης,αυτό θα περάσει κατ αρχάς μέσα απ τη βίαιη φτωχοποίηση των εργαζομένων του Νότου.
    Άρα να περιμένουμε πολύ περισσότερες απολύσεις άπ ό,τι λένε(προφανώς αφορά και τον ΟΑΕΔ αυτό),μειώσεις μισθών(δε σταματάνε αν δε μας πάνε όλους στα 300 ευρώ),και κατάργηση στοιχειωδών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.
    Εχει ξεκινήσει ήδη η κουβέντα για κατάργηση του πενθήμερου με πρώτους βαλλόμενους τους εργαζόμενους στο εμπόριο.Σήμερα το Βήμα της Κυριακής δημοσιεύει τα σχἐδια για να καταργἠσουν ουσιαστικά τις απεργίες!
    Αυτοί δε σταματάνε πουθενά.
    ΕΜΕΙΣ;
    Π.Καπ.Περιστέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΑΔΕΛΦΙΑ-ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΤΟΝ ΟΑΕΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΟΛΟ ΜΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΑΓΓΙΞΟΥΝ. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΑΣ ΑΓΓΙΞΑΝ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΔΙΕΛΥΣΑΝ.ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ. ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΑΠΛΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή