oaednews

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Σε αποσύνθεση το Δημόσιο

ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ – ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟ 50%
Του ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ/ enet.gr (και....στο τέλος του άρθρου μια αποπροσανατολιστική και καθόλου δίκαιη αναφορά στους εργαζομενους του ΟΑΕΔ)

Σε φάση διάλυσης βρίσκεται η δημόσια διοίκηση, καθώς όλες οι υπηρεσίες υπολειτουργούν εξαιτίας των κενών οργανικών θέσεων που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν στο 50%, ενώ η κατάσταση θα επιδεινωθεί μέσα στη διετία 2013-15 με την αποχώρηση 200.000 εργαζομένων με διαθεσιμότητα, απολύσεις και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
  Στελέχη από το χώρο των ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ, σημείωναν στην «Ε» ότι είναι «άκρως περίεργο που το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης δεν δίνει στη δημοσιότητα τα κενά με τις οργανικές θέσεις». Το όλο θέμα πρόκειται να συζητηθεί στη μεθαυριανή συνάντηση που θα έχει το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό, κ. Αντώνη Μανιτάκη.
Ο ΕΟΠΥΥ χωρίς υπαλλήλους
Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ, όπου ο οργανισμός περίθαλψης στήθηκε πρόχειρα, με ελάχιστο προσωπικό, ενώ υπάρχει «υπόγειος» πόλεμος μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού, κ. Μ. Σαλμά, ο οποίος «τράβηξε» 35 άτομα από την κεντρική υπηρεσιακή μονάδα προκειμένου να λειτουργήσουν το τηλεφωνικό κέντρο 134 (μετά την κατάργηση του ιδιωτικού τηλεφωνικού κέντρου για ραντεβού που στοίχιζε «τον κούκο αηδόνι» στους ασφαλισμένους), και του διοικητή του ΕΟΠΥΥ, κ. Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου. Ο διοικητής του Οργανισμού, έχει αποστείλει επιστολή στο γραφείο του πρωθυπουργού όπου περιγράφει την κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ και την παντελή έλλειψη προσωπικού.
Εντός του έτους θα απολυθούν 3.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εντός του 2012 έχουν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση 40.000 άτομα (ο ακριβής αριθμός θα είναι γνωστός στο τέλος Ιανουαρίου), ενώ άλλοι τόσοι εκτιμάται από την ΑΔΕΔΥ ότι θα αποχωρήσουν μέσα στο 2013, ταυτόχρονα με 25.000 διαθεσιμότητες και τις επιπλέον 22.000 για το 2014.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τραγική σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως ασφαλιστικά ταμεία, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις οι κενές οργανικές θέσεις φτάνουν στο 50%, τα νοσοκομεία, και τους ΟΤΑ. Οπως σημειώνει στην «Ε» ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, κ. Ηλίας Ηλιόπουλος, στόχος της ΑΔΕΔΥ είναι να γίνει «ορθολογική κατανομή των υπαλλήλων και να καλυφθούν τα κενά και όχι να στέλνονται στην ανεργία χιλιάδες άτομα».
Στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό όφελος από τις αποχωρήσεις αυτές θα είναι ελάχιστο και περιορίζεται μόνο στο 40% του μισθολογικού κόστους για τις διαθεσιμότητες, ενώ στην ουσία το βάρος μετακυλίεται στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που πληρώνει τις συντάξεις και στο ΙΚΑ που αποδίδει τις συντάξεις για τους υπαλλήλους του δημοσίου με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.
Εμπα-έβγα στην Αγροτική
Χαρακτηριστικό και τραγελαφικό επίσης, του χάους που κυριαρχεί, είναι οι διαγωνισμοί 8Κ και Κ9 για το ΙΚΑ, όπου επελέγησαν από τον ΑΣΕΠ 500 άτομα προκειμένου να καλύψουν κενά στο Ιδρυμα. Στη συνέχεια, προκειμένου να πουληθεί η Αγροτική τράπεζα η οποία μόλις είχε προσλάβει 500 άτομα, διενεργείται ο διαγωνισμός Κ9 και μετατάσσονται οι 500 της τράπεζας στο ΙΚΑ. Ελα όμως, που όλοι λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο: οι επιτυχόντες του Κ8 προσέφυγαν στα δικαστήρια και με δικαστική απόφαση πρέπει να προσληφθούν εκείνοι τώρα στο Ιδρυμα.Και ο χορός καλά κρατεί. Αλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση αφορά τη διαθεσιμότητα 18 υπαλλήλων από αστυνομικά τμήματα οι οποίοι έκαναν τα χαρτιά τους προκειμένου να μεταταγούν μέσα από μοριοδότηση σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, όπου υπάρχει ανάγκη και δεν δίνει «κανένας σημασία» όπως οι ίδιοι κατήγγειλαν στην ΑΔΕΔΥ, τη στιγμή μάλιστα που το ΙΚΑ έχει 3.500 κενές θέσεις και άλλες 2.000 τα υπόλοιπα ταμεία.
Ιστορία καθημερινής τρέλας στον ΟΑΕΔ…
Μια περίπτωση τρέλας του δημοσίου είναι οι περίπου 1.200 υπάλληλοι οι οποίοι μετατάγησαν στον ΟΑΕΔ, μετά την κατάργηση, στις αρχές του 2012, των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργασίας.
Οι συγκεκριμένοι αντιμετωπίστηκαν για μεγάλο διάστημα εχθρικά από τους συναδέλφους τους στον ΟΑΕΔ, πολλοί εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση και πρόωρη συνταξιοδότηση και μόλις την περασμένη εβδομάδα 25 άτομα μετατάγησαν στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, προκειμένου να βοηθήσουν στον όγκο από τις εκκρεμείς αιτήσεις για τη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος. Αυτές τις ημέρες ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, περνά τροπολογία από τη Βουλή προκειμένου και άλλοι υπάλληλοι από τους καταργούμενους οργανισμούς να μπορούν να μεταταγούν σε ασφαλιστικά ταμεία.


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου