oaednews

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Σχέδιο κατάργησης υπηρεσιών του ΣΕΠΕ με τη μαύρη εργασία στο 36% !!

Κατακρημνίζεται, παρά τις παρεμβάσεις των τελευταίων ετών, ο κεντρικός ασφαλιστικός φορέας 4.500.000 εργαζομένων και 1.030.000 συνταξιούχων, το ΙΚΑ, το οποίο στο τέλος του 2012 εμφανίζει ετησίως λιγότερα έσοδα κατά 3 δισ. ευρώ, προερχόμενα από την αύξηση της εισφοροδιαφυγής, τις μειώσεις των μισθών και των ασφαλισμένων. 

 Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος έκλεισε πριν από μερικές μέρες για το 2012 με 3 δισ. ευρώ λιγότερα έσοδα σε σχέση με το 2011.
Η υστέρηση αυτή, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου, προέρχονται κατά 36% από την ανασφάλιστη εργασία, η οποία όπως αποδεικνύεται έχει πάρει την άγουσα, σε σχέση με τις στοχεύσεις που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, για σταδιακή μείωση από το 25% στο 15% της «μαύρης εργασίας».
Έλεγχοι και παραβάσεις
Από την αρχή του 2012 ελέγχθηκαν από την Ε.ΥΠ.Ε.Α. ΙΚΑ ΕΤΑΜ 19.083 επιχειρήσεις, από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι 1.038 επιχειρήσεις αν και απασχολούσαν προσωπικό δεν τηρούσαν Μητρώο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (αναπόγραφες - ποσοστό 5,4%) ούτε είχαν ενημερώσει άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες για το απασχολούμενο προσωπικό τους (Επιθεώρηση Εργασίας - ΟΑΕΔ). Στους επιτόπιους ελέγχους καταχωρίστηκαν 60.796 εργαζόμενοι, από τους οποίους 22.006 (ποσοστό 36%) ήταν ανασφάλιστοι (9.345 αλλοδαποί - 12.661 ημεδαποί).
Επίσης, διαπιστώθηκαν 9.191 παραβάσεις εις βάρος αντίστοιχου αριθμού επιχειρήσεων και συντάχθηκαν πρόστιμα 11,8 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή που η ανασφάλιστη εργασία έχει λάβει διαστάστεις, η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση σχεδιάζει τον περιορισμό πολλών Επιθεωρήσεων Εργασίας ανά τη χώρα, προκειμένου να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες.
Η ΓΣΕΕ, που πληροφορήθηκε τους σχεδιασμούς από τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα, ζητά από το υπουργείο Εργασίας να μην προχωρήσει στο «απαράδεκτο σχέδιο» της κατάργησης υπηρεσιών του ΣΕΠΕ, που, παρά τις ελλείψεις προσωπικού, προσφέρουν σημαντικό έργο, αντιθέτως να προχωρήσει άμεσα στην επιπλέον στελέχωση και ενίσχυσή τους με μέσα και αρμοδιότητες, ώστε και οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας να αυξηθούν και το ΣΕΠΕ να ασκεί πιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό ρόλο και έργο.


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου