oaednews

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Μείωση δημοσίων υπαλλήλων και μισθών συστήνει το ΔΝΤ (και) στην Πορτογαλία

Το ΔΝΤ συνέστησε στην Πορτογαλία να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, ελαττώνοντας παράλληλα τους μισθούς τους και τις συντάξεις, προκειμένου να εξοικονομήσει 4 δισεκ. ευρώ, αποκαλύπτει η οικονομική εφημερίδα Jornal de Negócios.


Οι συστάσεις αυτές φιλοδοξούν να συμβάλλουν στις προσπάθειες του πρωθυπουργού Πέντρου Πάσους Κοέλιου, στα πλαίσια της εξυπηρέτησης της δανειακής σύμβασης των 78 δισεκ. ευρώ, που συνήψε με την τρόικα τον Μάιο του 2011, να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 4 δισεκ. ευρώ στην διετία 2013-2014 μέσω της «μεταρρύθμισης του Κράτους», σχέδιο που ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Τότε η κυβέρνηση είχε επικαλεστεί την εμπειρογνωμοσύνη του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για την εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης, για την οποία ο πρωθυπουργός επιθυμούσε να έχει προηγηθεί ευρύς εθνικός διάλογος.

Στη σχετική του έκθεση, που καταρτίστηκε με τη συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΔΝΤ συνιστά κατά κύριο λόγο τη μείωση κατά 20% του αριθμού των περίπου 700.000 Πορτογάλων που απασχολούνται στο δημόσιο, γεγονός που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εξοικονομήσει 2,7 δισεκ. ευρώ, ενώ από την ελάττωση των μισθών οι δαπάνες θα μειωθούν κατά 760 εκατ. ευρώ ακόμη.

Το ΔΝΤ προτείνει ακόμη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και δίνει το ελεύθερο στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει το ύψος των συντάξεων ανάλογα με τις ανάγκες του προϋπολογισμού.

Σε γενικές γραμμές το Ταμείο εκτιμά πως το πορτογαλικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας είναι «πολύ δαπανηρό» και πως τα επιδόματα ανεργίας είναι «πολύ υψηλά» και χορηγούνται «για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Οι προτάσεις ξεσήκωσαν αμέσως θύελλα αντιδράσεων, ιδίως από την πλευρά των εργατικών ενώσεων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να σπεύσει να υπογραμμίσει ότι αποτελούν «απλές συστάσεις και όχι αποφάσεις».

«Είναι μία άνευ προηγουμένου επίθεση» κατά των κοινωνικών υπηρεσιών του κράτους, εκτιμά ο Αρμένιου Κάρλους, επικεφαλής του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου CGTP, ενώ ο Ζουάου Προυένσα, της δεύτερης μεγαλύτερης ένωσης UGΤ υποστήριξε πως «τα συμπεράσματα της μελέτης είναι απολύτως απαράδεκτα».

Οι προτάσεις του ΔΝΤ συμπίπτουν με την εφαρμογή των μέτρων αυστηρής λιτότητας που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, με βάση τον προϋπολογισμό για το 2013, ώστε να φέρει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ για φέτος.

Ο προϋπολογισμός έχει προκαλέσει ένα κύμα αντιδράσεων, με τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα να έχει ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να εξετάσει τη συνταγματικότητα ορισμένων από τις διατάξεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου