oaednews

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Συνήγορος του Πολίτη: Ίση μεταχείριση στους αυτοαπασχολούμενους

Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ του Πολίτη θα εξετάζει πλέον αν παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης μεταξύ γυναικών και ανδρών στους αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους όταν δέχεται καταγγελίες για διακρίσεις λόγω φύλου σε εργασιακά θέματα.
Όπως αναφέρει η ανεξάρτητη Αρχή, αυτό προβλέπεται στον νέο νόμο 4097/2012 «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών κατά την άσκηση αυτοτελούς επαγγελματικής δραστηριότητας - Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2010/41/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», που δημοσιεύτηκε στις 3/12/2012 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σημαντική καινοτομία του νόμου είναι η δυνατότητα χορήγησης επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες (άρθρο 6), το οποίο θα επιτρέπει την προσωρινή διακοπή του επαγγέλματός τους λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 14 εβδομάδων. Σημειώνεται, δε, ότι αναμένεται η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης, η οποία θα ορίζει ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας που θα χορηγεί το σχετικό επίδομα, καθώς και το ύψος, τον τρόπο και τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου