oaednews

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Διαψεύδουν την κυβέρνηση για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

Διαψεύδεις ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι «δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις στο δημόσιο» και ότι «η διαθεσιμότητα δεν οδηγεί σε απολύσεις, αλλά σε μετακινήσεις», όπως καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.
Απαντώντας σε ερώτηση του τελευταίου σχετικά με τον αριθμό και το χρονοδιάγραμμα «αποχωρήσεων» από το δημόσιο, ο κ. Ρεν επισήμανε ότι ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης στο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής τον Μάρτιο του 2012 που «προέβλεπε ότι 15.000 πλεονάζοντες εργαζόμενοι θα ετίθεντο, έως το τέλος του 2012, σε εργασιακή εφεδρεία, ανάλογα με τους φορείς ή τις μονάδες οι οποίες επρόκειτο να καταργηθούν ή να συρρικνωθούν».
Η τρόικα θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει μέχρι το 2015 νέα μείωση προσωπικού κατά 70.000 άτομα και ότι «αυτή η μείωση προσωπικού θα πρέπει να είναι στοχευμένη και όχι οριζόντια», αναφέρει στην απάντησή του ο Ευρωπαίος επίτροπος και σημειώνει ότι η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων θα «βασίζεται στην τρέχουσα κατάρτιση των οργανογραμμάτων και θα διευκολυνθεί από την πρόσφατη νομοθεσία η οποία επιτρέπει τις υποχρεωτικές απολύσεις».

Επισημαίνει τέλος ότι οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με την τρόικα ώστε να προσδιοριστεί «η βέλτιστη διαδικασία επιβολής του νεοεκπονηθέντος σχεδίου κινητικότητας και αποχωρήσεων βάσει του υπάρχοντος Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα».

Στην ερώτησή του, ο κ. Χουντής τόνιζε μεταξύ άλλων ότι οι «εκβιαστικές» αποχωρήσεις-συνταξιοδοτήσεις, αλλά και οι απολύσεις στο δημόσιο, πέρα από τις τεράστιες κοινωνικές συνέπειες, «εντείνουν και τον κίνδυνο ολικής κατάρρευσης των υπαρχουσών δομών του δημοσίου».

Η απάντηση Ρεν στον κ. Χουντή:

«Στο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ελλάδας τον Μάρτιο 2012, προβλέπεται συρρίκνωση του τομέα δημόσιας διοίκησης κατά 150.000 άτομα έως το τέλος του 2015 (σε σύγκριση με τα επίπεδα στο τέλος του 2010).

Επιπλέον, προέβλεπε ότι 15.000 πλεονάζοντες εργαζόμενοι θα ετίθεντο, έως το τέλος του 2012, σε εργασιακή εφεδρεία (όπως ήταν τότε γνωστή), ανάλογα με τους φορείς ή τις μονάδες οι οποίες επρόκειτο να καταργηθούν ή να συρρικνωθούν. Ο προσδιορισμός της διαδικασίας για τη μείωση κατά 150.000 υπαλλήλους εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση. Η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έχουν εκφράσει την άποψη ότι η μείωση προσωπικού πρέπει να είναι στοχευμένη και όχι οριζόντια. Η μείωση αυτή θα βασίζεται στην τρέχουσα κατάρτιση των οργανογραμμάτων και θα διευκολυνθεί από την πρόσφατη νομοθεσία η οποία επιτρέπει τις υποχρεωτικές απολύσεις.

Οι ελληνικές αρχές θα προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές στο Δημόσιο, σύμφωνα με την αναλογία 1 διορισμού ανά 5 αποχωρήσεις, βάσει της οποίας έχει ήδη επιτευχθεί συρρίκνωση της γενικής κυβέρνησης περίπου κατά 80.000 άτομα.

Εξ όσων γνωρίζουμε, πολύ λίγοι εργαζόμενοι (λιγότεροι από εκατό) έχουν τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία (όπως ήταν γνωστή) και μικρός αριθμός προσωπικού από καταργηθέντες/συγχωνευμένους δημόσιους φορείς έχει μεταφερθεί σε άλλους φορείς του Δημοσίου.

Επί του παρόντος, οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται στενά με την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ώστε να προσδιοριστεί η βέλτιστη διαδικασία επιβολής του νεοεκπονηθέντος σχεδίου κινητικότητας και αποχωρήσεων, βάσει του υπάρχοντος Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις πτυχές που αφορούν την κινητικότητα και την αξιοποίηση δεξιοτήτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου