oaednews

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Δεν κόβονται οι χρηματοδοτήσεις σε συνδικάτα και βρεφονηπιακούς

Τη διατήρηση της χρηματοδότησης συνδικαλιστικών οργανώσεων και βρεφονηπιακών σταθμών από το νέο φορέα που θα δημιουργηθεί εντός του ΟΑΕΔ και θα υποκαταστήσει μέρος των λειτουργιών της Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, που καταργήθηκαν από πέρυσι, εξήγγειλε  στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στη χρηματοδότηση των συνδικάτων, καθώς ορισμένοι πάρεδροι αρνούνται ή υπογράφουν με καθυστέρηση τα σχετικά κονδύλια.
Πάντως με εξαίρεση την «αποκάλυψη», πριν από ένα χρόνο, ότι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 30 εκατ. ευρώ, εκτός των καθιερωμένων εισφορών, ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος ερεύνησε το θέμα, δεν βρήκε κάτι το μεμπτό.
10-15 εκατ. ετησίως
Οι χρηματοδοτήσεις φτάνουν τα 10-15 εκατ. ευρώ ετησίως για 90 περίπου συνδικαλιστικές οργανώσεις, και είναι θεσμοθετημένες, καθώς παρακρατούνται πόροι από τις μισθοδοσίες των εργαζομένων και μέχρι πέρυσι αποδίδονταν από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας στα συνδικάτα.
Πολλές ΔΕΚΟ που διαπραγματεύονταν μισθούς με συλλογικές συμβάσεις έχουν πετύχει επιπλέον χρηματοδότηση των οργανώσεών τους, για διάφορους σκοπούς, σαν την περίπτωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που έδειξε ότι η οργάνωση ελάμβανε ποσά της τάξης των 3 εκατ. ευρώ το χρόνο από το 2004 μέχρι και το 2010, με την αιτιολογία ότι δίνονται για «μετακινήσεις μελών της ΓΕΝΟΠ στο εξωτερικό», «ανάπτυξη σχέσεων εργαζομένων & συμμετοχή τους σε ομοειδείς οργανώσεις», «ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων» και για «προγράμματα κοινωνικού & αγροτικού τουρισμού».
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1991, και ενώ η χώρα σειόταν από κινητοποιήσεις, επιχείρησε να περάσει νόμο για τη διακοπή των χρηματοδοτήσεων των οργανώσεων αυτών, γεγονός που ξεσήκωσε τότε θύελλα αντιδράσεων.
Το παραδέχτηκε
Ο υπουργός Εργασίας απάντησε και στην αποκάλυψη της «Ε» στο φύλλο της Πέμπτης 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το οποίο ο ΟΑΕΔ με το πρόσχημα του «εσωτερικού δανεισμού» αφαίρεσε εκατομμύρια ευρώ από τον Ειδικό Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής που προορίζονταν για την επιδότηση επιτοκίου των δανείων που έλαβαν οι δικαιούχοι του ΟΕΚ από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα τα πιστωτικά ιδρύματα να κυνηγάνε τους 83.000 δανειολήπτες, προκειμένου να καλύψουν τη διαφορά μεταξύ της καθαρής δόσης και του τόκου.
Ο κ. Βρούτσης παραδέχθηκε ότι πράγματι ο ΟΑΕΔ πήρε τα χρήματα αυτά με τη μορφή του «εσωτερικού δανεισμού» και χθες επέστρεψε τα 100 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν μέσα στον Φεβρουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου