oaednews

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Χωρίς μελέτη το επίδομα ανεργίας


Στο άγνωστο και χωρίς να υπάρχει ουδεμία ενημέρωση θα προσέλθουν σήμερα οι εμπλεκόμενοι φορείς στην ευρεία σύσκεψη που έχει συγκαλέσει για το επίδομα ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτσης.

Πέρα από το θέμα της χρηματοδότησης του σχετικού εγχειρήματος, που αποκάλυψε χθες η «Εφ. Συν.», ο κ. Βρούτσης δεν έχει φροντίσει να υπάρχει σχετική αναλογιστική μελέτη που θα καταδείξει τη βιωσιμότητα του σχετικού εγχειρήματος σε σχέση με τα χρήματα που προτίθεται να χορηγήσει.


Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν τι συμβαίνει στο υπουργείο Εργασίας και μιλούν για ένα ακόμη φιάσκο, ανάλογο με το πρόγραμμα «Αριάδνη», στο οποίο άλλα ανακοίνωνε στη συνέντευξη Τύπου τον Οκτώβριο ο κ. Βρούτσης και άλλα τελικά έγιναν στα τέλη Δεκεμβρίου.



Ετοιμη η απόφαση



Ηδη από τον προηγούμενο Ιούλιο είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση και, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει την καταβολή ειδικού βοηθήματος 360 ευρώ κάθε μήνα (και μέχρι 3.000 ευρώ ετησίως) σε όλους όσοι ασφαλίζονται σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.



Ουσιαστικά με κάποιες αυστηρές προϋποθέσεις όσοι ελεύθερους επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες, γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί αλλά και δημοσιογράφοι (που εργάζονται με μπλοκάκι) αναγκάστηκαν να κλείσουν τα γραφεία τους, θα μπορούν να λαμβάνουν το σχετικό επίδομα.



Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση θα είναι:



- Να έχει τουλάχιστον 3 χρόνια ασφάλισης στον φορέα που υπάγεται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος.



- Να έχει καταβάλει στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας εισφορές για πάνω από δύο έτη.



- Το άθροισμα του ατομικού καθαρού ετησίου εισοδήματος από οποιαδήποτε πηγή των τριών ετών πριν από τη λήψη του βοηθήματος να μην ξεπερνά το ποσό των 50.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των τριών ετών πριν από τη λήψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ.



- Να έχει κάνει διακοπή του επαγγέλματος, για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήψη του βοηθήματος.



- Να μην έχει αναλάβει μισθωτή απασχόληση ή να μην αυτοαπασχολείται ή να μη λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης.



- Να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του και να μην έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία.



- Να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε, σε πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.



- Να έχει ασφαλιστική ενημερότητα.



- Να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.



Πρέπει να τονιστεί επίσης ότι, με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου, προκύπτει μεγάλη διοικητική επιβάρυνση όχι μόνο στον ΟΑΕΔ (στον οποίο τηρείται ο σχετικός ειδικός λογαριασμός, ο οποίος δεν έχει ούτε ένα ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι πρέπει να είχαν κατατεθεί περί τα 200 εκατ. ευρώ) αλλά και στα εμπλεκόμενα ασφαλιστικά ταμεία (τα οποία πρέπει να χορηγούν σχετικές βεβαιώσεις με τις οποίες θα πιστοποιείται η διακοπή της ασφάλισης ή της ιδιότητας, ο χρόνος ασφάλισης και η μη ύπαρξη οφειλής στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία).

 Του Τζώρτζη Ρούσου
3/1/2013
http://www.efsyn.gr/?p=12333

1 σχόλιο: