oaednews

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα - Έρχεται η τρόικα


Ρεπορτάζ: Χριστούλιας Δημήτρης

Ασφυκτικό πρέσινγκ αναμένεται να ασκήσει η τρόικα στην κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες καθώς αφενός θα πρέπει να προχωρήσει σε απογραφή των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα συμπεριλαμβανομένων και των δύο τελευταίων «χαμένων» μηνών και από την άλλη οι δανειστές μας θα πρέπει σε συνεργασία με την κυβέρνηση να καθορίσουν τα επόμενα βήματα και τις άμεσες προτεραιότητες. 

Στην Αθήνα καταφθάνουν οι επικεφαλής της τρόικας, οι Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς, οι οποίοι θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αλλά και με άλλους υπουργούς που βρίσκονται σε νευραλγικά πόστα, όπως με τον υπουργό Εργασίας Ιωάννη Βρούτση και τον υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη. Στη συνέχεια οι επικεφαλής της τρόικας θα αποχωρήσουν και στην Αθήνα θα μείνουν τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία θα ετοιμάσουν την σχετική έκθεση, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες. Με βάση αυτή την έκθεση θα γίνουν και οι πολιτικές διαπραγματεύσεις στο Eurogoup και ενδεχομένως σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα γίνει εντός του Ιουλίου.

Έρχονται με άγριες διαθέσεις...

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής καταφθάνουν στην Αθήνα, με εντολές να πιέσουν την κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως η μείωση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, το κλείσιμο των ανενεργών κρατικών μηχανισμών, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και οι αποκρατικοποιήσεις. Τα δύο μεγάλα «αγκάθια» για την κυβέρνηση είναι αφενός τα θέματα του υπουργείου εργασίας και αφετέρου το πακέτο μέτρων 11,5 δισ. ευρώ που, σύμφωνα με το μνημόνιο που έχει υπογραφεί, θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα την επόμενη διετία, με το θέμα της επιμήκυνσης, ωστόσο να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Απασχόληση

Σε ότι αφορά τα εργασιακά, σύμφωνα με το δεύτερο μνημόνιο, αν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποτύχει να πείσει τα στελέχη της τρόικας έτσι ώστε να πάρουν πίστωση χρόνου ή ακόμη και να τροποποιήσουν τα ληφθέντα, οφείλει μεταξύ άλλων να προωθήσει την περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους μέσω επιχειρησιακών, ατομικών συμβάσεων, αλλά και ευέλικτων μορφών απασχόλησης, με στόχο τη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας.

Επίσης, εντός του Ιουλίου, κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι είναι υποχρεωμένοι να προσδιορίσουν εκ νέου τον κατώτατο μισθό που προβλέπει η Εθνικής Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο οποίος έχει ήδη μειωθεί κατά 22%. Ακόμη, αναφέρεται ρητά πως, αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε θα επανεξεταστεί το ασφαλιστικό στο σύνολό του, με αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και νέες μειώσεις σε συντάξεις.

Στόχος η ανάπτυξη

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία, ώστε να ανακοπεί η τεράστια ύφεση της οικονομίας και να αποκατασταθεί κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά, θέτοντας σε προτεραιότητα μεταξύ άλλων την ταχύτερη προώθηση αναπτυξιακών έργων μέσω του ΕΣΠΑ, ώστε η απορρόφηση των κονδυλίων να ξεπεράσει μέχρι το τέλος του έτους το 50%, από περίπου 30% που βρίσκεται σήμερα.

Δεν κάνουν πίσω στις απολύσεις στο Δημόσιο

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε χθες η Realnews τεχνοκράτες των Βρυξελών διατυπώνουν σοβαρές αμφιβολίες για την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που συγκροτούν τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, δεν διστάζουν να αποδομήσουν αρκετά από τα σημεία της συμφωνίας, όπως είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο, οι εργασιακές σχέσεις, το αφορολόγητο, η αποκατάσταση ομολογιούχων (ταμείων ή φυσικών προσώπων) και οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις, οι οποίες «παρουσιάζουν ετερόκλητα ή και εντελώς αντιφατικά σημεία», τα οποία, όπως τονίζουν στις Βρυξέλλες, «οι εταίροι δεν μπορεί να περιμένουν ότι θα γίνουν αποδεκτά από την τρόικα».

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον Δημόσιο Τομέα, η τρόικα εκφράζει τη θεμελιώδη διαφωνία της με τον διαχωρισμό μόνιμου και μη μόνιμου προσωπικού. Σημειώνει ότι η εργασιακή σχέση δεν είναι το κριτήριο για την παραμονή ή όχι κάποιου στη θέση του. Επί της αρχής, η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί ένα πρόγραμμα χωρίς μείωση του προσωπικού που μισθοδοτείται από τους κωδικούς της γενικής κυβέρνησης.

Οι ελεγκτές έχουν ήδη καταγράψει ότι ο αρχικός προγραμματισμός για ποσόστωση μία πρόσληψη σε πέντε αποχωρήσεις δεν τηρήθηκε, πόσο μάλλον η δυσμενέστερη ποσόστωση ένας προς δέκα. Η απόκλιση δεν προήλθε μόνο από την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως αφήνει να εννοηθεί το ΔΝΤ (έστω και με άλλα νούμερα από αυτά που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα), αλλά και από διάφορες «έκτακτες διευθετήσεις», όπως χαρακτηρίζουν τις προσλήψεις ωρομίσθιων και αναπληρωτών καθηγητών στην εκπαίδευση. «Δεν είναι έκτακτη δαπάνη κάτι που επαναλαμβάνεται σταθερά κάθε έτος», σχολιάζουν 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου