«Αν κινητοποιηθείτε μπορεί να βγείτε από την κρίση σε πέντε χρόνια, αλλιώς τα βλέπω μαύρα» λέει ο Καρλ Αϊγκινγκερ, αυστριακός οικονομολόγος που συνέταξε κατά παραγγελία των Βρυξελλών ένα πρόγραμμα ανάπτυξης για την Ελλάδα. Η εκπόνηση του σχεδίου έχει στόνο να μετατρέψει την Ελλάδα σε:
1. Γέφυρα της Ευρώπης –προς τον Αραβικό χώρο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μαύρη Θάλασσα. Εργαστήριο για την αιολική ενέργεια. Χώρα οικολογικού και ποιοτικού τουρισμού.
2. Γρήγορη απορρόφηση κονδυλίων από τα διάφορα ταμεία της ΕΕ. Η συμμετοχή της Ελλάδας στη χρηματοδότηση θα αναβληθεί για τρία χρόνια. Πρόσθετα χρηματικά μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όμως όχι για κατασκευή δρόμων, αλλά για τη δημιουργία κέντρων στον τομέα των υπηρεσιών.
3. Βοήθεια από άλλες χώρες της ΕΕ για βελτίωση των κρατικών υπηρεσιών. Παράλληλα πλήρης απλοποίηση στην ίδρυση επιχειρήσεων.
4. Καταπολέμηση της ανεργίας μέσω κρατικών χαμηλότοκων δανείων σε νεαρούς επιχειρηματίες. Πρόσκληση σε ειδικευμένους εργάτες να εργαστούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
5. Πρόσκληση ξένων επενδύσεων με ίδρυση Βιομηχανικών και Εμπορικών ζωνών. Ιδιωτικοποίηση λιμανιών και σύνδεσή τους με οικονομικές ζώνες.
6. Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.
7. Εξάλειψη «λευκών κηλίδων» δηλαδή τα ταμπού στη συζήτηση καυτών κοινωνικών θεμάτων. Το μέγεθος και τα προνόμια των Ενόπλων Δυνάμεων. Τη διακοπή αγορά ς όπλων όσο διαρκεί η κρίση. Εξομάλυνση σχέσης με Τουρκία. Η φορολογική απαλλαγή της εκκλησίας και η πληρωμή κληρικών από το κράτος.
8. Διακριτικός έλεγχος στην εξαγωγή συναλλάγματος. Κίνητρα για επιστροφή καταθέσεων, αύξηση ΦΠΑ σε είδη πολυτελείας. Σήμα ποιότητας για τα ελληνικά προϊόντα.
9. Λύση του «Κυπριακού» και του «Τουρκικού».
10. Συνεργασία των κοινωνικών εταίρων και άλλων κοινωνικών παραγόντων στη βάση ενός προγράμματος μεγάλων μεταρρυθμίσεων.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου