Στην τελική ευθεία βάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων η οποία θα γίνει με γραπτό τεστ από το ΑΣΕΠ στα πρότυπα του τεστ δεξιοτήτων του 2008 και θα οδηγήσει στην νέα μορφή εργασιακής εφεδρείας, τη διαθεσιμότητα, και τελικά σε απολύσεις.
Ειδικότερα, από γραπτές εξετάσεις θα περάσουν υποχρεωτικά όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ανεξάρτητα του επίπεδου εκπαίδευσης τους και θα γίνουν με ειδικό τεστ υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ. Το γραπτό τεστ αυτό θα αποτελείται από ερωτήσεις που θα αξιολογούν τις βασικές γνώσεις και τις δεξιότητες του υπαλλήλου αλλά και την αντιληπτική του ικανότητα.
Ως βασικές γνώσεις θεωρούνται η Ιστορία και η Γεωγραφία, οι θεσμοί, τα όργανα και η λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας και του κράτους, κλπ. Ως δεξιότητες θεωρούνται η καλή γνώση της γλώσσας, η ικανότητα κατανόησης γραπτού λόγου, η επίλυση προβλημάτων, η αναλυτική σκέψη και η κριτική ικανότητα, η παρατηρητικότητα, η ταχύτητα και η ακρίβεια της αντίληψης, κλπ.
Εκτός από τις βασικές γνώσεις, το γραπτό τεστ θα περιλαμβάνει και ερωτήσεις για πρακτικά θέματα που αντιμετωπίζει κάθε κλάδος υπαλλήλων. Έτσι θα υπάρχουν διαφορετικές ερωτήσεις για φορολογικά θέματα στους υπαλλήλους των Εφοριών και διαφορετικές για τους Επιθεωρητές εργασίας ή τους υπαλλήλους του υπουργείου Άμυνας.
Παράλληλα, σημαντικό μερίδιο στην τελική βαθμολογία θα έχουν και αντικειμενικά κριτήρια, όπως οι σπουδές και τα πτυχία, η επιμόρφωση με σεμινάρια, η προϋπηρεσία ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, οι ξένες γλώσσες και φυσικά ο ατομικός φάκελος του κάθε υπαλλήλου. Θα μετρούν αρνητικά τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα ή αδικαιολόγητη απουσία από την εργασία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και έχει αποκλειστεί η συνέντευξη, αυτή δεν αποκλείεται να γίνει σε ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων όπως οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
Ξεκινά το 2013 και θα επαναλαμβάνεται περιοδικά
Πρόθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι να ξεκινήσει η διαδικασία σταδιακά από τις αρχές του 2013 η αξιολόγηση των 650.000 δημοσίων υπαλλήλων. Εκτιμάται όμως ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει ίσως και περισσότερο από ένα χρόνο και θα έχει αρκετά μεγάλο κόστος. Παράλληλα, ανοικτό είναι το ζήτημα του κάθε πότε θα επαναλαμβάνεται η αξιολόγηση.
Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα νέα οργανογράμματα (από την αξιολόγηση των δομών που είναι σε εξέλιξη) και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, θα γίνουν σαρωτικές αλλαγές στο δημόσιο. Όσοι υπάλληλοι συγκεντρώσουν χαμηλή βαθμολογία θα τίθενται σε διαθεσιμότητα για έναν χρόνο με το 75% του μισθού τους. Αν δεν βρεθεί άλλη κενή θέση γι' αυτούς σε αυτό το χρονικό διάστημα, τότε αυτόματα μετά τον ένα χρόνο θα απολύονται. Με αυτή τη διαδικασία, και με την προσυνταξιοδοτική ωρίμανση, η κυβέρνηση έχει στόχο να μειώσει το δημόσιο κατά 6% ως το 2015, με την αποχώρηση 35.000 έως 40.000 υπαλλήλων.
Μήπως να περάσουμε και από ιατρικό τέστ; ή από τέστ μαγειρικής; ή από τέστ κοπτοραπτικής; η και απο τέστ τράπουλας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέφτομαι να τους βάλουμε διαγώνισμα να δεις πως δεν ξέρουν ούτε πόοο έχει το αλάτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκίουρος