oaednews

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Μείωση μισθών 30% στη Μαγνησία

Στο 30% υπολογίζεται κατά μέσο όρο ότι έχει μειωθεί το εργατικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα σε επίπεδο Μαγνησίας. Αύξηση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης το τελευταίο δίμηνο και ειδικότερα μετά την ψήφιση των νέων μέτρων.

Εργαζόμενοι μετά από 15 και 18 χρόνια υπηρεσίας στην ίδια επιχείρηση εν μία νυκτί... βρέθηκαν τον τελευταίο μήνα να δουλεύουν για 500 ευρώ, αφού μετατράπηκαν οι συμβάσεις τους από πλήρους σε μερικής απασχόλησης με 4ωρο και αποδοχές στο 1/3 της κανονικής τους σύμβασης.
Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από διάφορους χώρους δουλειάς όταν κατατίθενται οι συμβάσεις εργασίας στον ΟΑΕΔ ή στην Επιθεώρηση Εργασίας στο Βόλο, επιβεβαιώνουν ότι στους περισσότερους πλέον κλάδους οι αμοιβές προσεγγίζουν τους μισθούς Βαλκανίων.
Η μείωση του μισθολογικού κόστους μάλιστα στον τομέα επιχειρήσεων ιδιωτικού τομέα που απασχολούν μέχρι 40 άτομα προσωπικό ανεβαίνει μέχρι και το 40 %, αφού οι αποδοχές είναι ο πρώτος τομέας που συμπιέζεται από τους εργοδότες, στο βωμό της κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας.
Η μείωση των αποδοχών έχει πλέον καθιερωθεί με τις νέες ρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία καθώς παρέχει απλόχερα τη δυνατότητα στον εργοδότη μέσω ευέλικτων μορφών απασχόλησης να μειώνει το μισθολογικό κόστος στην επιχείρησή του, προκαλώντας όμως τεράστια αδιέξοδα στους εργαζόμενους που υφίστανται μεγάλες απώλειες στο εισόδημά τους, επιστρέφοντας ουσιαστικά στις αρχές του' 90.
Πρωτιά στη μερική απασχόληση
Η Μαγνησία όμως διεκδικεί και μία ακόμη πρωτιά καθώς βρίσκεται στην κορυφή των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Αποτελούν πλέον το 40% της συνολικής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα το πρώτο δεκάμηνο του 2012, επίσης το 50% των νέων προσλήψεων γίνεται πλέον με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ενώ σημαντική αύξηση έχει σημειωθεί και στην εκ περιτροπής εργασία, που σημαίνει φυσικά μικρότερες αποδοχές.
Οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατρέπονται σε μερικής, με "μαύρη" εργασία και λιγότερα χρήματα» εν μία νυκτί με τους εργαζόμενους να αποδέχονται τις νέες συνθήκες εργασίας προκειμένου να έχουν έστω... ένα μεροκάματο των 400 ευρώ ως νεοπροσλαμβανόμενοι και των 500 ευρώ μετά την μετατροπή των συμβάσεων τους από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.
Υιοθετούνται εξάλλου όλο και πιο συχνά ρυθμίσεις για εκ περιτροπής εργασία σε αρκετές επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ ως «μέτρο» αντοχής απέναντι στην κρίση.
Το ποσοστό των συμβάσεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις νέες προσλήψεις αντιστοιχεί πλέον στο 43,8% του συνόλου των συμβάσεων στη Μαγνησία.
Το α΄ εξάμηνο του 2012 μετατράπηκαν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης προηγουμένων ετών σε άλλες ελαστικές συμβάσεις εργασίας, σε ποσοστό που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 45,3%, σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2011.
Την αντίστοιχη περίοδο του 2011 μετατράπηκαν συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας, αριθμός αυξημένος κατά 226% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2010, γεγονός που επιβεβαιώνει τη ραγδαία μείωση της απασχόλησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε επίπεδο Μαγνησίας ενώ το 2010 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 66,9% των νέων συμβάσεων, το 2011 αντιπροσώπευαν το 59,7% και το α΄ εξάμηνο του έτους 2012 το 56,1%, ενώ παράλληλα μειώθηκαν συνολικά οι νέες θέσεις απασχόλησης.
«Δυστυχώς οι περισσότερες εταιρίες σπεύδουν να επικαλεστούν «εξαιρετικές συνθήκες» όχι μόνο για να ανατρέψουν αλλά και για να μετατρέψουν τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής και να καταγγείλουν τις κλαδικές συμβάσεις, εις βάρος φυσικά των αποδοχών των εργαζομένων, αφού το μαξιλάρι ασφαλείας που υπήρχε με την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων δεν υφίσταται πλέον» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, προβλέποντας ότι από τη νέα χρονιά και έπειτα η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της εργασίας.

Ταχυδρόμος (ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου