oaednews

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ανεργία και αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό


Τι δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας της Adecco

Ο όμιλος Adecco, παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στην Ελλάδα μέσω του ερευνητικού εργαλείου Digipoll της Wizzard – From Wisdom to Magic, Holistic Marketing Solutions, η οποία αποτυπώνει στοιχεία γύρω από την ανεργία αλλά και την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Η έρευνα «έτρεξε» κατά το μήνα Νοέμβριο στην ψηφιακή πλατφόρμα της digipoll καθώς και στοnewsbeast.gr σε δείγμα 400 ατόμων. Σε αυτή συμμετείχαν 50% γυναίκες και 50% άντρες, μεταξύ 18-50+ ετών από Αθήνα (64%), Θεσσαλονίκη (9%) και επαρχία (27%),που απάντησαν σε θέματα γύρω από την εργασιακή κατάσταση τόσο των ιδίων όσο και των υπολοίπων μελών του νοικοκυριού τους καθώς και για την πρόθεσή τους να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.

Από τα ευρήματα της έρευνας προέκυψε ότι το 68% των συμμετεχόντων είναι κάτοχοι κάποιου τίτλου σπουδών (ΙΕΚ, ΑΕΙ, ΤΕΙ, Μεταπτυχιακό, PHD) και το 80% δηλώνει συνολική προϋπηρεσία πάνω από 4 έτη. Το 39% του συνόλου είναι την τρέχουσα περίοδο άνεργοι. 

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει ότι το 48% δηλώνει ότι βρέθηκε εκτός αγοράς εργασίας μετά τη διακοπή της συνεργασίας με τον προηγούμενο εργοδότη, ενώ το 15% όταν έκλεισε το κατάστημα ή η επιχείρηση στην οποία εργαζόταν, με ένα επιπλέον 4% να δηλώνει ότι έμεινε χωρίς δουλειά όταν έκλεισε το κατάστημα ή η επιχείρηση της ιδιοκτησίας του. 

Ακόμα, από αυτούς που δήλωσαν ότι δεν εργάζονται, το 16% είναι άνεργοι 1 χρόνο, το 21% 2 χρόνια, ενώ το 30% απαντάει ότι βρίσκεται εκτός αγοράς πάνω από 2 χρόνια. 

Όσον αφορά στον τομέα στον οποίο έχουν μεγαλύτερη προϋπηρεσία, το 74% δήλωσε στον ιδιωτικό τομέα, 9% στο δημόσιο και 10% δήλωσαν ελεύθεροι επαγγελματίες. 

Ερωτώμενοι σχετικά με τη βαθμίδα εργασίας, το 57% δηλώνει «υπάλληλος» και μόλις το 6% πως ανήκει στην «ανώτατη διοίκηση». Ο κλάδος τέλος στον οποίο οι συμμετέχοντες δήλωσαν τα περισσότερα έτη προϋπηρεσίας είναι αυτός του εμπορίου, με δεύτερο τον τομέα Marketing/ Διαφήμιση/ Δημόσιες Σχέσεις.

Στην ερώτηση αναφορικά με τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού που εργάζονται αυτή την περίοδο με κάποια μορφή απασχόλησης, το 57% απάντησε πως ο/ η σύντροφος εργάζεται με πλήρη απασχόληση, ενώ το 33% δήλωσε πως ο/ η σύντροφος δεν εργάζεται. 

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι, από το ποσοστό αυτό όπου ο/ η σύζυγος/ σύντροφος δεν εργάζεται, το 41% δηλώνει πως δεν είναι από επιλογή, αλλά μετά από διακοπή συνεργασίας με τον προηγούμενο εργοδότη, ενώ το 18% βρέθηκε εκτός αγοράς εργασίας όταν έκλεισε το κατάστημα/ επιχείρηση όπου εργαζόταν. Επιπλέον, στην ίδια ερώτηση αναφορικά με τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού, και με βάση 216 απαντήσεων, το 42% δήλωσε πως κανένας από τους γονείς του/ της δεν εργάζεται αυτή την περίοδο, το 23% πως και οι δυο γονείς εργάζονται με πλήρη απασχόληση, ενώ το 21% απάντησε πως μόνο ο ένας βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Τέλος, όσον αφορά στο κομμάτι αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό, τα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά: Μεταξύ των ερωτηθέντων, σχεδόν οι μισοί (49%) ανέφεραν ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αναζητούν εργασία στο εξωτερικό και ένα επιπλέον 3% δήλωσε ότι έχει μάλιστα ήδη δεχθεί σχετική πρόταση, την οποία και εξετάζει. Αναφερόμενοι σε άλλα μέλη του νοικοκυριού τους, 30% όσων συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι τουλάχιστον άλλο ένα μέλος του αναζητά εργασία στο εξωτερικό.

Στην ερώτηση για το αν κατά την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό επικεντρώνουν την προσπάθειά τους αποκλειστικά στην εύρεση μιας σχετικής με το αντικείμενό τους θέσης ή εξετάζουν και άλλες προτάσεις, 14% απάντησαν ότι η αναζήτησή τους εστιάζει αποκλειστικά σε σχετικές θέσεις, 34% ότι αναζητούν μία θέση σε όσο το δυνατόν πιο συναφές αντικείμενο, ενώ 51% εμφανίζονται έτοιμοι να εξετάσουν ακόμη και προτάσεις που δεν άπτονται του αντικειμένου τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου