oaednews

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Γερμανία: Η εταιρεία Auticon βρίσκει δουλειά σε αυτιστικούς



Η εταιρεία Auticon είναι η πρώτη εταιρεία στη Γερμανία που προωθεί αυτιστικούς με το σύνδρομο Άσπεργκερ στην αγορά εργασίας. Όπως αναφέρει το DW στην Γερμανία υπάρχουν 500.000 αυτιστικοί και οι περισσότεροι κατατάσσονται στους ανίκανους για εργασία.

Αρχές Νοεμβρίου η εταιρεία Auticon βρήκε σε έναν αυτιστικό δουλειά ως σύμβουλο σε εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών. Ιδρυτής της εταιρείας είναι ο Ντρίρκ Μύλερ-Ρέμους ο οποίος έχει αυτιστικό γιο με σύνδρομο Άσπεργκερ.

Λέει για το γιο του: «Από τη μια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την καθημερινότητά, από την άλλη όμως διαθέτει μεγάλες ικανότητες και ταλέντα. Δεν φανταζόμασταν ότι θα μπορούσε να κάνει ένα συνηθισμένο επάγγελμα. Από εκεί ξεκίνησε η ιδέα να ιδρύσω επιχείρηση που θα στηρίζει στα δυνατά σημεία των αυτιστικών».

Οι αυτιστικοί σκέπτονται αναλυτικά και λογικά. Και επειδή υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε «δοκιμαστές» προγραμμάτων, η εταιρεία του ειδικεύτηκε στη εκπαίδευση και εύρεση εργασίας αυτιστικών με το σύνδρομο Άσπεργκερ σε αυτόν τον τομέα. Βέβαια, η δυσκολία έγκειται στη προσαρμογή τους σε κανονικές εργασιακές συνθήκες. Γι' αυτό η εταιρεία Auticon με την βοήθεια ειδικών βρίσκει ποιο εργασιακό περιβάλλον τους ταιριάζει.

Στο Βερολίνο η Αuticon βρήκε δουλειά σε 6 συμβούλους. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνουν 12. Στο Μόναχο σχεδιάζεται μια επιχείρηση για 6 άτομα. Το ίδιο και στο Ντίσελντορφ. Η εταιρεία Auticon είναι πρωτοπόρα στη Γερμανία. Επειδή όμως μόνο το 15% των αυτιστικών με το σύνδρομο Ασπεργκεν ενδιαφέρεται για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η εταιρεία σχεδιάζει να προσεγγίσει και άλλους εργασιακούς τομείς, όπως είναι οι γλώσσες ή η μουσική για να καλύψει εργασιακές ανάγκες κι άλλων αυτιστικών. Η εμπειρία έδειξε μέχρι τώρα πως αυτοί οι άνθρωποι εξελίσσονται μετά από λίγο διάστημα εργασίας και αρκετοί δεν χρειάζονται τη βοήθεια ψυχιάτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου