oaednews

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

"Φέσι " 230 εκατομμύρια ευρω έβαλε το ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ


«Φέσι» 230 εκατ. ευρώ έβαλε φέτος το ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ

Με... δανεικά θα καταβάλλει, για πρώτη φορά φέτος, ο ΟΑΕΔ τα επιδόματα και τα δώρα στους άνεργους. Στη λύση του «εσωτερικού» δανεισμού (από τα... αποθεματικά του ειδικού λογαριασμού των 


Το «φέσι» του ΙΚΑ και οι υποχρεώσεις του ΟΑΕΔ για ανελαστικές πληρωμές, μέχρι το τέλος του χρόνου, οικογενειακών επιδομάτων, εποχικών βοηθημάτων, προγραμμάτων κατάρτισης σε επιχειρήσεις, επιδομάτων ανεργίας και του δώρου στους ανέργους αποκαλύφθηκαν σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι οικονομικές υπηρεσίες, ο ΟΑΕΔ αντί των 100 εκατ. ευρώ που ανέμενε να εισπράττει από το ΙΚΑ κάθε μήνα, έλαβε μόλις 40 εκατ ευρώ τον Οκτώβριο και... 30 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο.

Ετσι, συνολικά διεκδικεί, για το διάστημα έως τις 31/12/2012, 230 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ και άλλα 54,7 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό (το υπόλοιπο της φετινής κρατικής χρηματοδότησης που ήταν 500 εκατ. ευρώ).

«Δεν υπήρχε άλλος δρόμος από τον εσωτερικό δανεισμό», διαπιστώνουν τόσο οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων όσο και ο διοικητής του Οργανισμού Ηλ. Κικίλιας λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το ΙΚΑ δανείζεται, και αυτό το μήνα, για να συμπληρώσει τα ποσά που χρειάζονται για να πληρωθούν οι συντάξεις και τα δώρα (έλαβε «εσωτερικό» δάνειο 230 εκατομμυρίων ευρώ από το ΤΑΠ - ΔΕΗ και το ΕΤΕΑ και θα «αντλήσει» επιπλέον 90 εκατ. ευρώ μέσω συναλλαγών repos με τράπεζες βάζοντας ως ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου).


Πληρωμές 335 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα
Οι συνολικές υποχρεώσεις του ΟΑΕΔ μόνο για τις πληρωμές 1 μηνός, από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, φτάνουν τα 335 εκατ. ευρώ. Στο τέλος Νοεμβρίου ήταν 22,3 εκατ. ευρώ, στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 68 εκατ. ευρώ, από τις 10/12 - 14/12 ήταν 69,5 εκατ. ευρώ, ενώ για το διάστημα από την ερχόμενη Δευτέρα έως το τέλος του μήνα θα χρειαστεί επιπλέον 197,5 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου