oaednews

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Νέες ρυθμίσεις για τα Ιδιωτικά Γραφεία Έυρεσης Εργασίας

Με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας καθορίζονται οι νέες διαδικασίες οι προυποθέσεις και τα δικαιολογητικα για τα Ιδιωτικα Γραφεία Ευρεσης Εργασίας.Με τις διατάξεις της υποπαραγράφου ΙΑ.9, του άρθρου πρώτου, του ν. 4093/2012 και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αριθμ. 23633/43/2012 «Διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας (Ι.Γ.Ε.Ε.) στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν. 3844/2010» (Β' 3079), και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αριθμ. 23502/42/2012 «Απλούστευση και ένταξη στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) που λειτουργούν ως Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) διαδικασιών αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σε εκτέλεση των διατάξεων του Ν. 3844/2010» (Β' 3064), εισάγονται νέες ρυθμίσεις για τα Ιδιωτικα Γραφεία Ευρεσης Εργασίας.

Γενικά
Με τις ανωτέρω διατάξεις επέρχονται αλλαγές στους όρους και στις προϋποθέσεις για την άσκηση της δραστηριότητας για τα Ιδιωτικα Γραφεία Ευρεσης Εργασίας (ΙΓΕΕ) ως εξής:
α. Διευρύνεται το αντικείμενο για τα Ιδιωτικα Γραφεία Ευρεσης Εργασίας αφού επιτρέπεται πέρα των διαμεσολαβήσεων για τη σύναψη συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας να ασκούν και τις παρεμφερείς με το αντικείμενο τους δραστηριότητες της συμβουλευτικής και του επαγγελματικού προσανατολισμού. Οι ως άνω δραστηριότητες ασκούνται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
β. Μειώνεται ο χρόνος της απαιτούμενης επαγγελματικής εμπειρίας για τον διευθυντή του ΙΓΕΕ από τα τέσσερα στα δύο χρόνια. Διευκολύνεται η άσκηση της δραστηριότητας των διαμεσολαβήσεων ούτως ώστε σε περίπτωση που και άλλοι εργαζόμενοι πέρα από τον διευθυντή του ΙΓΕΕ έχουν τα προσόντα που προβλέπονται για το διευθυντή (είτε το απαιτούμενο πτυχίο, είτε εμπειρία σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού), να μπορούν και αυτοί να διενεργούν διαμεσολαβήσεις.
γ. Καταργείται ο απαιτούμενος τεχνικός εξοπλισμός και ο ελάχιστος χώρος των 75 τμ. που απαιτείτο για την κύρια εγκατάσταση και των 40 τμ που απαιτείτο για το υποκατάστημα του ΙΓΕΕ. Σε κάθε περίπτωση το ΙΓΕΕ πρέπει να διαθέτει έναν επαγγελματικό χώρο, ιδιόκτητο ή μισθωμένο, αυτόνομο για τους σκοπούς του, ώστε να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των αναζητούντων εργασία και των εργοδοτών.
δ. Διευκολύνεται η διαδικασία άσκησης της δραστηριότητας του ΙΓΕΕ σε υποκατάστημα, καθώς ο ενδιαφερόμενος υποβάλει στη Δ/νση Απασχόλησης, από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μόνο αυτά που αναφέρονται αποκλειστικά στο υποκατάστημα και αυτά που έχει καταθέσει ήδη στην ανωτέρω αρχή για την κύρια εγκατάσταση ή για άλλο υποκατάστημα αλλά έχει παρέλθει η ημερομηνία ισχύος τους. Το ίδιο ισχύει και στην μεταβολή της έδρας του ΙΓΕΕ ή του υποκαταστήματος.
ε. Προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής της αναγγελίας έναρξης της δραστηριότητας και μέσω των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ).
στ. Προβλέπεται η δυνατότητα διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών ΙΓΕΕ από ΙΓΕΕ εγκαταστημένα σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να αποκτήσουν απαραίτητα εγκατάσταση στην Ελλάδα, γνωστοποιώντας ή υποβάλλοντας σχετική δήλωση στη Διεύθυνση Απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας είτε απευθείας, είτε μέσω των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης.
Διαδικασία άσκησης της δραστηριότητας-επαγγέλματος Ιδιωτικού Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας
Μετά την εισαγωγή των ανωτέρω ρυθμίσεων η διαδικασία άσκησης του επαγγέλματος-δραστηριότητας των ΙΓΕΕ έχει ως εξής:
1. Ο ενδιαφερόμενος να ασκήσει τη δραστηριότητα της μεσολάβησης υποβάλει αναγγελία έναρξης άσκησης του επαγγέλματος-δραστηριότητας του ΙΓΕΕ σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 103 του ν. 4052/2012 στην Διεύθυνση Απασχόλησης, της Γενικής Διεύθυνσης Εργασίας, του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, εφεξής «αρμόδια Διοικητική Αρχή». Η ανωτέρω αναγγελία πραγματοποιείται από τον ενδιαφερόμενο ή με εξουσιοδότηση αυτού και συνοδεύεται από φάκελο περιέχοντα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά επιδίδεται δε στον αιτούντα Βεβαίωση Υποβολής Αναγγελίας εφόσον ο υποβληθείς φάκελος είναι πλήρης.
Σε περίπτωση που ο φάκελος δεν είναι πλήρης αποστέλλεται έγγραφο από τη Διεύθυνση Απασχόλησης για την προσκόμιση των ελλειπόντων δικαιολογητικών.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την άσκηση του επαγγέλματος-δραστηριότητας ΙΓΕΕ προβλέπονται στο άρθρο 101 του Ν. 4052/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τις περιπτώσεις 4, 5, 6, 7 και 8 της υποπαραγράφου ΙΑ.9, και είναι τα εξής:
Βεβαίωση από την αρμόδια ΔΟΥ για τη έναρξη επιτηδεύματος, σε περίπτωση νομικού προσώπου πρέπει να κατατίθεται επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του καταστατικού του με τις τυχόν τροποποιήσεις, Πιστοποιητικό Φορολογικής Ενημερότητας, Πιστοποιητικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας, Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου για το φυσικό πρόσωπο, ή τον νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου που υποβάλλει την αναγγελία έναρξης δραστηριότητας-επαγγέλματος ΙΓΕΕ. Ως προς την κτιριακή υποδομή:
α) αντίγραφο τίτλου ιδιοκτησίας ή μισθωτηρίου συμβολαίου,
β) πιστοποιητικό πυρασφάλειας ή ισοδύναμο έγγραφο που διασφαλίζει την πυρασφάλεια του χώρου. Ως προς τον διευθυντή του ΙΓΕΕ, α) επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου του ν. 4052/2012,
β) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8, του Ν. 1599/1986 (Α' 75) και της παραγράφου 3 του άρθρου 3, του Ν. 2690/1999 (Α' 45) του Διευθυντή του Ι.Γ.Ε.Ε. στην οποία θα αναφέρεται η επαγγελματική εμπειρία του, σε περίπτωση που αυτός διαθέτει πτυχίο της περίπτωσης β' της παραγράφου 2 του άρθρου 100 του Ν. 4052/2012 και η οποία θα συνοδεύεται από τα παρακάτω δικαιολογητικά απόδειξης της διετούς επαγγελματικής εμπειρίας,
i) επικυρωμένα αποδεικτικά της απαιτούμενης επαγγελματικής εμπειρίας για τον Διευθυντή (πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις προϋπηρεσίας εργοδοτών- επιχειρήσεων, βεβαίωση κύριου ασφαλιστικού φορέα ή επικυρωμένη φωτοτυπία των δελτίων ασφαλιστικών εισφορών ή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) για το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στις βεβαιώσεις των επιχειρήσεων, βεβαίωση από την οικεία Επιθεώρηση Εργασίας ή απόσπασμα θεωρημένου Πίνακα Προσωπικού απ' αυτήν ή αναγγελία πρόσληψης στον ΟΑΕΔ από τις επιχειρήσεις που χορήγησαν την βεβαίωση προϋπηρεσίας),
ii) βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα ή φωτοτυπία του ασφαλιστικού βιβλιάριου και έναρξη επιτηδεύματος από την αρμόδια ΔΟΥ, στην περίπτωση που ο Διευθυντής του Ι.Γ.Ε.Ε. δεν απασχολήθηκε κατά το παρελθόν με σύμβαση εξαρτημένης εργασία,
iii) ή κάθε άλλο ισοδύναμο πιστοποιητικό από το κράτος εγκατάστασης του Ι.Γ.Ε.Ε.,
γ) αναγγελία πρόσληψης από τον ΟΑΕΔ και πίνακα προσωπικού και ωρών εργασίας από την οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, με την προσκόμιση των οποίων αποδεικνύεται η πρόσληψη του προσωπικού του Ι.Γ.Ε.Ε.
Από τα ανωτέρω δικαιολογητικά ο πίνακας προσωπικού αναζητείται υπηρεσιακά από την Διεύθυνση Απασχόλησης από την Επιθεώρηση Εργασίας ενώ και το αντίγραφο ποινικού μητρώου και τα πιστοποιητικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας αναζητούνται αυτεπάγγελτα.

2. Η Αρμόδια Διοικητική Αρχή, μετά τη λήψη των παραπάνω δικαιολογητικών, προβαίνει στις προβλεπόμενες διαδικασίες και ελέγχους με σκοπό τη διαπίστωση συνδρομής όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος- δραστηριότητας του ΙΓΕΕ.
Η προαναφερόμενη διαδικασία ολοκληρώνεται το αργότερο εντός τριών μηνών από την ημερομηνία υποβολής της Αναγγελίας ή της πλήρους υποβολής όλων των προβλεπόμενων νομίμων δικαιολογητικών, μετά δε την ολοκλήρωση του ελέγχου και της πιστοποίησης της συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται αμελλητί για τη δυνατότητα άσκησης της δραστηριότητας.
Το έγγραφο- βεβαίωση αντικαθιστά την άδεια για την άσκηση του επαγγέλματος-δραστηριότητας του ΙΓΕΕ, το οποίο θα δίδεται από την Αρμόδια Διοικητική Αρχή, εφόσον πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις και προκειμένου αυτός να τις επιδεικνύει.
Στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν προκύπτει η συνδρομή τους από τα υποβληθέντα στοιχεία ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας απαγορεύει την άσκηση της εν λόγω δραστηριότητας, εντός τριμήνου από την υποβολή της σχετικής αναγγελίας συνοδευομένης από φάκελο περιέχοντα τα πλήρη δικαιολογητικά, ενημερώνοντας σχετικά τον ενδιαφερόμενο. Κατά της απόφασης αυτής, χωρεί άσκηση από τον ενδιαφερόμενο ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας τριάντα ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης, ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής Ιδιωτικών Υπηρεσιών Απασχόλησης.
Επισημαίνεται ότι τόσο για την κεντρική εγκατάσταση όσο και για τα υποκαταστήματα της επιχείρησης, τίθεται η προϋπόθεση καταβολής παραβόλου 147 ευρώ υπέρ του Δημοσίου, το οποίο εισπράττεται από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) ως δημόσιο έσοδο, και υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο στην Διεύθυνση Απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Με την παρέλευση του τριμήνου και εφόσον δεν έχει εκδοθεί απαγόρευση άσκησης της δραστηριότητας η δραστηριότητα ασκείται ελεύθερα.

3 σχόλια:

  1. ΣΑΝ ΝΑ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ ΟΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΝΑ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΒΛΕΠΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΘΕ ΚΑΙ ΝΕΕ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΡΗ......!!!!

    ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΠΑΠΑΣΤΡΟΥΜΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εάν οι οποιεσδήποτε αλλαγές γίνονταν με γνώμονα την μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για το κοινωνικό σύνολο θα ήταν ευπρόσδεκτες. Εάν όμως επιδιώκεται μια αναδιανομή της πίτας για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα θα μας βρουν απέναντί τους. Οι "παροικούντες την Ιερουσαλήμ" καλό είναι να αποδείξουν ότι έχουν σταματήσει να βαδίζουν στα ύποπτα και σκοτεινά μονοπάτια του παρελθόντος. Συμφωνώ με τον συνάδελφο ως προς την κατάλληλη λέξη : Ε π α γ ρ ύ π ν η σ η oaed anonynous®

    ΑπάντησηΔιαγραφή