oaednews

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Τροικανός έπαρχος για τη διαφθορά

Ανάμεσα στις χιλιάδες απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων που απαιτούν οι δανειστές μας, ζητούν και έναν διορισμό!



Αυτόν ενός Εθνικού Συντονιστή ο οποίος θα μπει «καπέλο» σε όλους τους φορείς που ασχολούνται με την καταπολέμηση της διαφθοράς, από την Αστυνομία και τους εισαγγελείς μέχρι τα διάφορα Σώματα Επιθεωρητών και τις ανεξάρτητες αρχές.



Οι κάκιστες επιδόσεις της Ελλάδας στην πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο (80ή και προτελευταία στη διεθνή κατάταξη, με τελευταία τη Βουλγαρία) παρουσιάστηκαν για άλλη μια φορά χθες σε συνέδριο της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς», όπου τις θέσεις του παρουσίασε και ο εκπρόσωπος της Ομάδας Δράσης (Χ. Ράιχενμπαχ) Τέο Στράικερ.



Οδικός χάρτης



Ο κ. Στράικερ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχει καταρτιστεί και συμφωνηθεί από τον Σεπτέμβριο οδικός χάρτης με ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, στον οποίο περιλαμβάνονται:



- Διορισμός Εθνικού Συντονιστή για την εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής καταπολέμησης της διαφθοράς που θα έχει συμφωνηθεί.



- Μέτρα για την πρόληψη, την ευαισθητοποίηση του κοινού, τη διαφάνεια στις δημόσιες δαπάνες και την προστασία των πληροφοριοδοτών.



- Ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου.



- Δράσεις για καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών.



Ο εκπρόσωπος της Task Force μίλησε ακόμη για τη δημιουργία ενός αρχείου τραπεζικών λογαριασμών ώστε να μη χρειάζεται τόσος πολύς χρόνος όταν κάποιος ελεγκτικός φορέας προσπαθεί να βρει στοιχεία.



Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο τέως ειδικός γραμματέας ΣΔΟΕ Ι. Διώτης, ο οποίος δεν μίλησε για τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά για τους ειδικούς εισαγγελείς που μάλλον έχουν παραγίνει πολλοί:



«Αν και ήμουν από τους πρωτεργάτες για την ύπαρξη ειδικών εισαγγελέων (Οργανωμένου Εγκλήματος, Οικονομικού Εγκλήματος, Εσωτερικών Υποθέσεων, Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ.λπ.) δεν θα συνηγορούσα για την καθιέρωση άλλου», είπε ο κ. Διώτης.



Εν ολίγοις, θεώρησε προβληματική την ενασχόληση πολλών διωκτικών αρχών ταυτοχρόνως για το ίδιο θέμα και με αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, και πρότεινε άλλα μέτρα, όπως τους προληπτικούς ελέγχους από μια διοίκηση «αποπροσωποποιημένη», καθιέρωση αυτοφώρου για υπηρεσιακά εγκλήματα, ακύρωση κάθε διοικητικής πράξης που αποδεικνύεται αποτέλεσμα συναλλαγής και θέσπιση συνευθύνης των προϊσταμένων για πράξεις διαφθοράς των υφισταμένων τους.



Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Αρχής για το «μαύρο χρήμα» Π. Νικολούδης, αναφέροντας ότι «δεν βλάπτει η ύπαρξη πολλών φορέων καταπολέμησης της διαφθοράς, ακόμη κι αν αλληλοκαλύπτονται, διότι βοηθούν το αδιάβλητο».



Σημείωσε, μάλιστα, ότι η λύση της καθιέρωσης Υπηρεσιών Εσωτερικών Υποθέσεων είναι προβληματική γιατί θα πρέπει πάντοτε κάποιος να ελέγχει και τους ελέγχοντες.



Ο επί οκταετία γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής μίλησε για το κόστος της διαφθοράς, που ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ ετησίως (συν άλλα 8 δισ. λόγω γραφειοκρατίας), υπενθυμίζοντας ότι οι ανεξάρτητες αρχές δεν μπορεί να υπάγονται κάπου και να δέχονται εντολές.



Στηλίτευσε το γεγονός ότι τα νέα Πειθαρχικά Συμβούλια με τη συμμετοχή δικαστών δεν έχουν καταρτιστεί, προφανώς «λόγω συνδικαλιστικών αντιδράσεων», και τόνισε ότι ο Εθνικός Συντονιστής δεν πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο ή επιχειρηματίας.



Στην εκδήλωση δεν παρέστησαν τελικά αν και είχαν προσκληθεί οι Α. Σαμαράς και Α. Τσίπρας.



Μιλώντας ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκης αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική οργάνωση του Δημοσίου που χτυπά τη διαφθορά μαζί με την απλούστευση των δομών.



Επανέλαβε δε, ότι η αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων θα ξεκινήσει με βάση τις περιγραφές θέσεων που θα προκύψουν από τα νέα οργανογράμματα των υπηρεσιών αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Του Αρη Χατζηγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου