oaednews

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Οι εργαζόμενοι της «Βιομηχανική Μεταλλευτική» προτίθενται να λειτουργήσουν οι ίδιοι το εργοστάσιο

Την πρόθεσή τους να λειτουργήσουν οι ίδιοι το εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, σε συνεργατική μορφή, ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), εργαζόμενοι της μονάδας, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον Σεπτέμβριο του 2011. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να τους παραχωρηθούν οι μετοχές του εργοστασίου που βρίσκεται σε αδράνεια, μετά την πτώχευση της μητρικής εταιρίας «Φίλκεραμ Τζόνσον».
Όπως τόνισαν, έχουν ήδη υποβαλλει δημόσια πρόταση, ζητώντας να περάσει το εργαστάσιο στα χέρια τους με νόμιμο τρόπο.Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν -και αναμένουν- τετραμερή συνάντηση με τον σύνδικο που ορίστηκε για την εκκαθάριση στην επιχείρηση καθώς και με εκπροσώπους των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης ενώ επιδιώκουν να "δηλωθεί", στο πλαίσιο της εκκαθάρισης της μητρικής εταιρίας ένα δάνειο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής προς τη Φϊλκεραμ Τζόνσον, ύψους 1.920.000 ευρώ. Κι αυτό, ώστε να μπορέσουν, μετά την αφαίρεση της αξίας των μετοχών της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής να διεκδικηθούν οι μετοχές, με προνόμιο, από τους εργαζόμενους. Υποστήριξαν πως με αυτό τον τρόπο «νομίμως» μπορούν οι μετοχές να περάσουν στα χέρια «όσων εργαζομένων θέλουν να συμμετέχουν» στο εγχείρημα και το εργοστάσιο να επαναλειτουργήσει σε συνεργατική μορφή, με αυτοδιαχείριση.
Ζητούν ακόμη να τους δοθεί εφάπαξ οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ και να συνεχιστεί η καταβολή του επιδόματος επίσχεσης εργασίας, επικαλούμενοι οξυμένες βιοποριστικές ανάγκες.«Εάν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε νόμιμα, θα μπούμε και θα το δουλέψουμε με όποιον τρόπο μπορούμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Μάκης Αναγνώστου.
Οι εργαζόμενοι τόνισαν επίσης ότι βρίσκονται σε επικοινωνία και με ξένα συνεργατικά δίκτυα αλληλεγγύης, σχήματα, ακόμη και με «τράπεζες» ειδικού σκοπού, που στηρίζουν αντίστοιχα εθελοντικά σχήματα (κατειλημμένα εργοστάσια στην Αργεντινή) έχοντας επιδείξει ενδιαφέρον για χρηματοδότηση και συμμετοχή στην επένδυση αλλά και για στήριξη του νέου σχήματος, εφόσον ξεκινήσει το εγχείρημα.
Με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει συμπαράσταση στα αιτήματά τους να «υπάρξει άμεσα το νομικό πλαίσιο εκείνο που θα κατοχυρώνει νομικά τη δυνατότητα επαναλειτουργίας μιας εγκαταλελειμμένης επιχείρησης από τους εργαζόμενους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου