oaednews

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Κερδίζουν έδαφος τα προγράμματα επαγγελματικής επανατοποθέτησης

Σταδιακά μεγαλύτερη εξοικείωση με τα προγράμματα επαγγελματικής επανατοποθέτησης (outplacement) αποκτούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, μία τάση που ενισχύεται από την παρούσα οικονομική συγκυρία. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις και στην Ελλάδα, που η ίδια επιχείρηση, η οποία περικόπτει προσωπικό, προσπαθεί μέσω συμβούλων εργασίας να βρει νέες θέσεις απασχόλησης στους υπαλλήλους της οι οποίοι αποδεσμεύονται, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εταιρικής και κοινωνικής της εικόνας.
Αυτό επιτυγχάνεται με το λεγόμενο outplacement. Σύμφωνα με έρευνα της Randstad Hellas, που διεξήχθη για δεύτερη συνεχή χρονιά, αναφορικά με τα προγράμματα του είδους τα οποία προσφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του 2011, προέκυψε ότι, ενώ η αγορά γνωρίζει εις βάθος τα προγράμματα outplacement, ο βαθμός της χρήσης της αντίστοιχης υπηρεσίας υστερεί.
Παρόλα αυτά, στα τελικά συμπεράσματα της έρευνας επιβεβαιώνεται η εκτίμηση στην εν λόγω υπηρεσία. Τα ευρήματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι το 100% των συμμετεχόντων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την υπηρεσία, κατά τη διάρκεια του 2011, θα την πρότειναν σε τρίτους και το 93% των συμμετεχόντων, οι οποίοι δεν την χρησιμοποίησαν, κατά τη διάρκεια του 2011, θα την επέλεγαν.
Κυριότερα ευρήματα - Το 81% των ερωτηθέντων γνωρίζει την υπηρεσία outplacement και από αυτούς, το 31% την έχει χρησιμοποιήσει εντός του 2011.
- Η κυριότερη πηγή ενημέρωσης/γνώσης είναι η παρουσίαση της υπηρεσίας από τις εταιρείες συμβούλων, που την παρέχουν, σύμφωνα με το 74,5% των ερωτηθέντων.
- Το 28,5% των εταιρειών δήλωσε ότι δεν έχει προβεί σε μειώσεις προσωπικού, εντός του 2011, οπότε και δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία.
- Το 87% των εταιρειών, που προσέφερε outplacement, ήταν πολυεθνικές και το 8% ελληνικές.
- Οι κύριοι λόγοι, που οδήγησαν στην προσφορά outplacement, ήταν η εσωτερική αναδιοργάνωση (65%) και η κατάργηση θέσης (48,5%).
- Το 53% των εταιρειών προσέφερε το πρόγραμμα σε όλα τα άτομα, που αποχώρησαν από την εταιρεία. Το 47% το προσέφερε, λαμβάνοντας, κυρίως, υπόψη τα χρόνια προϋπηρεσίας (50%) καθώς και το επίπεδο θέσης (23%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου