oaednews

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

H ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ 11 ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ


Ο αριθμός των εγγεγραμμένων εργαζομένων στην Τουρκία ανήλθε στα 24,76 εκατομμύρια τον Ιούνιο. Επίσης στα επιχειρηματικά νέα: η περιοχή κατατάσσεται υψηλά σε διαρροή επιστημονικού δυναμικού και η οικονομία της πΓΔΜ εισήλθε σε ύφεση.


Περισσότερες από 670.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στην Τουρκία, μειώνοντας τα ποσοστά ανεργίας.
Η ανεργία στην Τουρκία μειώθηκε φτάνοντας το χαμηλότερο ποσοστό της σε 11 χρόνια, τον Ιούνιο, όπως έδειξαν τα επίσημα δεδομένα του Ινστιτούτου Στατιστικής TurkStat τη Δευτέρα (17 Σεπτεμβρίου). Μέσα στον μήνα η ανεργία ανήλθε στο 8 τοις εκατό σε μη προσαρμοσμένη βάση με πτώση του ποσοστού κατά 1,2 μονάδες χρόνο με χρόνο. Δημιουργήθηκαν συνολικά 676.000 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων εργαζομένων στα 24,76 εκατομμύρια.
***
Το Υπουργείο Οικονομικών της Αλβανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα (17 Σεπτεμβρίου) ότι η Austrian Lottery κέρδισε την προσφορά δεκαετούς παραχώρησης της εθνικής λαχειοφόρου της χώρας. Η αυστριακή εταιρεία πρόσφερε 3 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν η καλύτερη τιμή, καθώς και τις καλύτερες συνθήκες για τη διαχείριση των αγώνων, ανακοίνωσε το Υπουργείο.
***
Οι βαλκανικές χώρες κατέχουν υψηλή θέση στον κόσμο όταν πρόκειται για τους εκπαιδευμένους νέους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να εργαστούν αλλού, σύμφωνα με την έκθεση αναταγωνιστικότητας που δημοσίευσε πρόσφατα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η λίστα περιλαμβάνει 144 χώρες, με εκείνες που βρίσκονται στο κάτω μέρος της λίστας να κατέχουν το υψηλότερο επίπεδο διαρροής επιστημονικού δυναμικού. Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη βρίσκεται στην 140η θέση, η Σερβία στην 139η, ενώ η πΓΔΜ βρίσκεται στην 133η. Η Ρουμανία βρίσκεται στην 131η, και ακολουθεί η Κροατία στην 128η, η Βουλγαρία στην 127η, η Ελλάδα στην 119η, ηΑλβανία στην 96η και το Μαυροβούνιο στην 60η θέση.
***
Τα νοσκομεία και τα δικαστήρια της Ελλάδας παρέλυσαν από την απεργία της Δευτέρας (17 Σεπτεμβρίου) λόγω της διαμαρτυρίας των εργαζομένων για τα πρόσφατα σχέδια για τα μέτρα λιτότητας. Τα δικαστήρια θα εκδικάζουν μόνο επείγουσες υποθέσεις τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ οι γιατροί στα κρατικά νοσοκομεία ξεκίνησαν επ' αόριστον διαμαρτυρία κατά την οποία θα δέχονται μόνο επείγοντα περιστατικά. Εν τω μεταξύ, τα συνδικάτα ανήγγειλαν 24ωρη γενική απεργία για τις 26 Σεπτεμβρίου.
***
Το ΔΝΤ ανακοίνωσε την Παρασκευή (14 Σεπτεμβρίου) ότι η Σερβία έχει αιτηθεί νέο δανειακό πρόγραμμα επτά μηνών μετά το πάγωμα της συμφωνίας standby ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ λόγω της αδυναμίας τήρησης των δημοσιονομικών στόχων που είχαν προσυμφωνηθεί. Δεν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες της αίτησης. Στην έκθεσή του το Ταμείο προέβλεψε ότι το ΑΕγχΠ της Σερβίας θα μειωθεί κατά 0,5 % φέτος και θα αυξηθεί ελαφρώς μέχρι το 2013.
***
Η Βουλγαρία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της ΕΕ όσον αφορά τους εργαζομένους και τις εταιρείες που εμπλέκονται στη σκιώδη οικονομία, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα. Το έγγραφο με τίτλο "In from the Shadow: Integrating Europe's Informal Labour", αναφέρει ότι η σκιώδης οικονομία της χώρας αναλογεί στο 33 τοις εκατό του ΑΕγχΠ, ενώ ακολουθεί η Ρουμανία με 29 τοις εκατό.
***
Η κρατική επιχείρηση αγωγών φυσικού αερίου τηςΚροατίας και η αντίστοιχή της πολωνική υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στο Ζάγκρεμπ την Πέμπτη (13 Σεπτεμβρίου) με στόχο τη σύνδεση των τερματικών τους σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι δύο εταιρείες θα υλοποιήσουν έργο ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ στο νησί Κρκ στην Αδριατική 'Θάλασσα, η οποία θα περιλαμβάνει έναν τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) και ένα εργοστάσιο θερμοηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου