oaednews

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Διατηρείται το οικονομικό χάσμα Ανατολής-Δύσης


Υψηλότερη ανεργία και κάμψη του ΑΕΠ των ανατολικών κρατιδίων σε σχέση με τα δυτικά δείχνει η έκθεση πρoόδου της γερμανικής ενοποίησης. Προβλέπεται συρρίκνωση του πληθυσμού των νέων κρατιδίων.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ παρουσίασε χθες στο Βερολίνο την ετήσια έκθεση για την πρόοδο της γερμανικής ενοποίησης ενόψει της σχετικής επετείου στις 3 Οκτωβρίου. Ο κ. Φρίντριχ ανακοίνωσε καταρχάς τα θετικά αποτελέσματα της έκθεσης, που δείχνουν αισθητή μείωση της ανεργίας στα πρώην ανατολικά κρατίδια, η οποία έπεσε, όπως είπε, το φετινό καλοκαίρι στο χαμηλότερο επίπεδο από τη μέρα της γερμανικής ενοποίησης με ένα ποσοστό 10,3%.

«Πιστεύω ότι αυτό δείχνει ότι υπήρξαν εκεί πολλές θετικές εξελίξεις, χωρίς να αγνοώ βέβαια ότι ο δείκτης ανεργίας είναι αισθητά υψηλότερος συγκριτικά με τα παλιά κρατίδια, στα οποία ο μέσος όρος ανεργίας κυμαίνεται στο 6%» δήλωσε ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ κατά την παρουσίαση της έκθεσης.

Διατηρούνται τα διαρθρωτικά ελλείμματα
Τα διαρθρωτικά ελλείμματα των νέων κρατιδίων δεν έχουν καλυφθεί, παραδέχθηκε ο Χ.-Π. Φρίντριχ
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι πάνω από δύο δεκαετίες μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών τα διαρθρωτικά ελλείμματα των νέων κρατιδίων δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Κι ενώ σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα την εκπαίδευση και την υγεία δεν διαπιστώνονται πλέον σημαντικές διαφορές μεταξύ Δύσης και Ανατολής, η ανισότητα διατηρείται στον οικονομικό τομέα.

Μάλιστα, όπως δείχνει η έκθεση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα ανατολικά κρατίδια μειώθηκε το 2011 κατά 2% συγκριτικά με το 2010 φτάνοντας το 71% του αντίστοιχου ΑΕΠ των κρατιδίων της πρώην Δυτικής Γερμανίας. Ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ υπογράμμισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ παλιών και νέων κρατιδίων και ότι τα στοιχεία της έκθεσης είναι απλώς μία συγκυριακή αποτύπωση.

«Σε γενικές γραμμές έχουμε στη Γερμανία μία σχετικά μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε περιοχές με καλές υποδομές και μία σχετικά πιο αδύναμη ανάπτυξη στις περιοχές με λιγότερες υποδομές. Το γεγονός ότι έχουμε περισσότερα κέντρα με ισχυρές υποδομές στα παλιά κρατίδια σε σχέση με τα νεότερα οδηγεί φυσικά σε αυτές τις αριθμητικές αναλογίες και διαφορές» εξήγησε ο Χανς-Πετερ Φρίντριχ.

Δημογραφική συρρίκνωση στα νέα κρατίδια
Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει τις επενδύσεις στα ανατολικά κρατίδια
Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να συνεχίσει τις επενδύσεις στη βιομηχανία της ανατολικής Γερμανίας -κυρίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- και θεωρεί βασικό της καθήκον την ενίσχυση της καινοτομίας και της εξαγωγικής δυναμικής της οικονομίας στην περιοχή.

Τέλος εκτός από την οικονομία, η έκθεση παρουσιάζει και τη δημογραφική εξέλιξη στη Γερμανία. Τα στοιχεία καταδεικνύουν αισθητή δημογραφική ύφεση στα νέα κρατίδια. Όπως εκτιμούν μάλιστα οι στατιστικές υπηρεσίες της χώρας, ο αριθμός ο αριθμός των ανθρώπων από 15 έως 25 ετών θα μειωθεί μέχρι το 2015 έως και 40% σε σχέση με το 2008. Ως εκ τούτου, στόχος του Χανς-Πετερ Φρίντριχ είναι να διεκδικήσει στις Βρυξέλλες τη διατήρηση των δυο τρίτων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τα νέα κρατίδια και μετά το 2013.

Rachel Gessat / Άρης Καλτιριμτζής

Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου