oaednews

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Επιμένει ο Τομσεν στις απολύσεις

Στις 14:00 το μεσημέρι της Δευτέρας η κρίσιμη συνάντηση Στουρνάρα - Τρόικας.  Στις 18:00 οι εκπρόσωποι τον δανειστών θα μεταβούν στο Μαξίμου. 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών και κυρίως ο Πολ Τόμσεν φαίνονται να επιμένουν για απολύσεις στο δημόσιο κάτι με το οποίο είναι κάθετα αντίθετος ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες Τρόικα, αναμένεται να μην κάνει αποδεκτά τα διαρθρωτικά μέτρα που συμπληρώνουν το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ αλλά και το θέμα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα ο Πόλ Τόμσεν φέρεται να απαιτεί απολύσεις τουλάχιστον 15.000 δημοσίων υπαλλήλων και άμεσο λουκέτο σε ΑΕΙ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων που παρουσίασε το σχέδιο, το οποίο πήρε την κατ' αρχήν έγκριση των κυβερνητικών εταίρων μόλις τη Πέμπτη, αντιμετώπισε μια μάλλον χλιαρή αντίδραση, καθώς ειδικά όσον αφορά στα διαρθρωτικά μέτρα που συμπλήρωσαν το σχέδιο περικοπών, φαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες αν όχι ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα τους.

Εκτός από αυτό- που μάλλον θα καλυφθεί από τη πολυσυζητημένη Ρήτρα Απόκλισης- έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων π.χ. κλειστά επαγγέλματα, κάτι που σημαίνει ότι και αυτά είναι πολύ πιθανόν να τεθούν ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, με τα φώτα να στρέφονται μοιραία στις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται για τις ανατροπές που απαιτεί η Τρόικα στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων.

Α. Μανιτάκης: Το μείζον είναι η αναδιάρθρωση και όχι η διάλυση

Αντίθετος με τις απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων δηλώνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Παραδέχεται ότι έχει μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων, διευκρινίζοντας ότι υποκρύπτει απολύσεις.

Η θεσμικά αυθαίρετη πρόταση για διαθεσιμότητα οδηγεί τη διοίκηση σε παράλυση, τονίζει. Δεν σκοπεύω να κάνω τίποτα που θα θυσιάσει την αναδιάρθρωση χάριν μικροπολιτικών ιδεοληψιών.

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Δεν είναι δεδομένη η επόμενη δόση

Διαψεύδει ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, δημοσίευμα του περιοδικού Focus και άλλων γερμανικών εντύπων, σύμφωνα με τα οποία έχει ήδη αποφασιτεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

«Δεν υπάρχει νέα κατάσταση πραγμάτων για την Ελλάδα», διευκρίνισε χθες βράδυ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Η τρόικα διαπραγματεύεται και συζητά με την ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια θα συντάξει την έκθεσή της. Μόνο όταν παρουσιαστεί η έκθεση θα έχουμε μια βάση για να αποφασίσουμε πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε», πρόσθεσε ο κ. Κότχαους, σε δήλωσή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel.

2 σχόλια: