oaednews

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Περικοπές μισθών 1 δισ. ευρώ στο Δημόσιο το 2013

Του Κώστα Τσαχάκη

 Στο 1 δισ. ευρώ ανέρχεται η... συνεισφορά των υπαλλήλων και των λειτουργών του Δημοσίου στο πακέτο των περικοπών για το 2013.
 Το ποσό αυτό, το οποίο θα εγγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους (κατατίθεται μεθαύριο Δευτέρα στη Βουλή) θα εξοικονομηθεί από την κατάργηση των δώρων, τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ και τις υπόλοιπες περικοπές σε επιδόματα.
Είναι ενδεικτικό πως με την κατάργηση των δώρων οι μειώσεις στις ετήσιες αποδοχές των νεοπροσλαμβανόμενων στο Δημόσιο «αγγίζουν» το 10%. Στα ειδικά μισθολόγια οι περικοπές ξεκινούν από το 6% για τους ένστολους και ξεπερνούν το 30% για τους δικαστικούς. Στους δημόσιους οργανισμούς οι νέες μισθολογικές απώλειες ελέω ενιαίου μισθολογίου μπορεί να φθάσουν το 20% με 30% ανά περίπτωση.

 Ρήτρα απόκλισης
 Θα πρέπει να τονιστεί πως για όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια και για τους υπαλλήλους στις ΔΕΚΟ το «ψαλίδι» είναι διπλό καθώς χάνουν και τα δώρα.

Θα πρέπει δε να τονιστεί πως οι περικοπές αυτές είναι εξαιρετικά πιθανόν να μην είναι οι τελευταίες. Κι αυτό γιατί όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως στη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας θα συμπεριληφθεί «ρήτρα απόκλισης».
 Ετσι αν στο τέλος της επόμενης χρονιάς το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ (δαπάνες και φόροι) δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα και υπάρχει απόκλιση από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, για παράδειγμα 600 εκατ. ευρώ, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει αυτόματα σε ισόποσες περικοπές στην μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου από τον Ιανουάριο του 2014.

Στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως αν υπάρξει «μαύρη τρύπα» αυτή θα καλυφθεί από τις περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και όχι από νέο «ψαλίδισμα» στις συντάξεις.
 Παρεμβάσεις που εξετάζονται
 Πιο αναλυτικά στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ με τις περικοπές δαπανών η συνολική εξοικονόμηση από τους μισθούς στη διετία 2013 - 2014 υπολογίζεται στο 1,3 δισ. ευρώ. Από αυτά το 1 δισ. θα κοπεί εντός του 2013.
 Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών οι εξοικονομήσεις θα προέλθουν από τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

Καταργούνται τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα θερινής άδειας για τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα. Σε ετήσια βάση τα δώρα ανέρχονται στα 1.000 ευρώ μεικτά. Θα πρέπει να σημειωθεί πως για τους χαμηλόμισθους του Δημοσίου οι εισοδηματικές απώλειες προσεγγίζουν το 10%. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως οι νεοπροσλαμβανόμενοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης έχουν μηνιαίο μισθό 780 ευρώ και ετήσιες απολαβές 10.360 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των δώρων.
 Το ποσοστό μείωσης στις ετήσιες αποδοχές ανέρχεται στο 9,6%.

Για τα ειδικά μισθολόγια δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα και οι περικοπές αναμένεται να εφαρμοστούν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου του 2012. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο οι περικοπές για τους ένστολους (αστυνομικοί, στρατιωτικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες) διαμορφώνονται στο 6% με 7,5%. Για τους γιατρούς του ΕΣΥ προβλέπεται μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 13,5%, για τους πανεπιστημιακούς 17,5% και για τους δικαστικούς περί του 23%. Όμως οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές και στους δικαστικούς αναμένεται να ξεπεράσουν το 30%.

Καταργείται η αυτόματη μισθολογική προαγωγή για όσους υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας με αποτέλεσμα να χάσουν τις προβλεπόμενες από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αυξήσεις αποδοχών.
 Στις ΔΕΚΟ με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου αναμένεται μείωση των αποδοχών τους που κατά περίπτωση θα κυμανθεί μεταξύ του 20% και του 30%.

Οι υπάλληλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμένεται να υποστούν νέες περικοπές στις συμπληρωματικές τους αμοιβές (υπερωρίες, επιδόματα κ.ά.).
 Για τις θέσεις ευθύνης ήδη έχει αποφασιστεί η μείωση κατά 50% των επιπρόσθετων αποδοχών που λαμβάνουν οι τμηματάρχες, οι διευθυντές και οι γενικοί διευθυντές. Επιπρόσθετα υπάρχει σενάριο σύμφωνα με το οποίο ενδέχεται να ανασταλεί και το επίδομα θέσης ευθύνης για όσους το λαμβάνουν.
 •Εως 30% θα είναι οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια
 •Εως 30% θα είναι οι μειωσεις μισθων στις δεκο μετα την εφαρμογη του ενιαιου μισθολογιου
 •50% περικόπτονται τα επιδόματα για τις θέσεις ευθύνης

 Οι περικοπές στη μισθολογική Δαπάνη

 • Κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.
 •Μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια αναδρομικά από την 1η Ιουλίου του 2012.
 •Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ.
 •Κατάργηση των αυτόματων μισθολογικών προαγωγών στα Σώματα Ασφαλείας.
 •Νέες περικοπές στις πρόσθετες αμοιβές των υπαλλήλων στους ΟΤΑ.
 •Μειώνονται κατά 50% οι πρόσθετες αποδοχές που λαμβάνουν οι τμηματάρχες, οι διευθυντές και οι γενικοί διευθυντές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου