oaednews

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Η πόλη που μηδένισε την ανεργία

Τα ποσοστά της ανεργίας στην Ισπανία και την Ελλάδα μπορεί να έχουν χτυπήσει κόκκινο, στο Ινγκολστατ της Γερμανίας όμως, μια πόλη με 128.000 κατοίκους πάνω στον Δούναβη, βόρεια του Μονάχου, αντιμετωπίζουν ένα τελείως αντίθετο πρόβλημα: δεν έχουν αρκετούς εργάτες.
Για παράδειγμα ο Πάτρικ Σούλτερ, ετών 21, είχε να διαλέξει ανάμεσα σε τρεις προσφορές για δουλειές πριν επιλέξει ένα πρόγραμμα σπουδών και απασχόλησης στο Schabmuller Automobiltechnik που κατασκευάζει εξαρτήματα για την Audi και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Και δεν είναι η εξαίρεση. Το Ινγκολστατ, θεωρείται ένα από τα καλύτερα παραδείγματα για το πώς οι αποφάσεις για τα εργασιακά που πήρε το 2005 ο Γκέρχαρντ Σρέντερ - και του κόστισαν την επανεκλογή του - άλλαξαν τη γερμανική αγορά εργασίας. Η ανεργία στην πόλη και την γύρω περιοχή κινείται γύρω στο 2,2% (όταν το 2005 το ποσοστό ήταν τριπλάσιο), ενώ στη γειτονική Αχστετ αγγίζει το εξωπραγματικό 1,3%.
Από το 2005 το συνολικό ποσοστό ανεργίας στη χώρα έχει πέσει από το 13% σε λιγότερο από 7%. Ενας από τους σημαντικότερους παράγοντες που βοήθησαν σε αυτήν την αλλαγή, ήταν - σύμφωνα με αναλυτές - οι δραστικές περικοπές στα επιδόματα ανεργίας, που ανάγκασαν πολλούς Γερμανούς να δέχονται να εργαστούν ακόμη και σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις. Συνετέλεσαν και οι αλλαγές στη νομοθεσία που επέτρεψαν στις εταιρείες να προσλαμβάνουν και να απολύουν εποχικούς εργάτες με μεγαλύτερη ευκολία. Η πολυδιαφημιζόμενη ευελιξία. Κοινώς, όλα αυτά που η Γερμανία ζητά από τις χώρες του Νότου να εφαρμόσουν. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη κι οι Γερμανοί παραμένουν διχασμένοι μιας και το εργασιακό θαύμα που ζουν σήμερα βασίστηκε στην περικοπή των πλουσιοπάροχων επιδομάτων που άλλοτε έπαιρναν. Πάντως, οι Αμερικανοί επισημαίνουν ότι ακόμη και μετά τις αλλαγές του 2005 οι περισσότεροι γερμανοί εργάτες, ειδικά οι πλήρους απασχόλησης, είναι πολύ πιο «προστατευμένοι» από τους εργαζομένους στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Προς το παρόν πάντως ελάχιστοι Γερμανοί διαμαρτύρονται. Αν και ανησυχούν ότι η κρίση στην ευρωζώνη θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τη γερμανική ανάπτυξη και άρα τις δουλειές τους. Στο Ινγκολστατ άλλωστε 1.000 νέοι κάτοικοι προστίθενται κάθε χρόνο. Επιπλέον, χτίζονται καινούργια σχολεία και η Audi χτίζει γήπεδα. Α, και οι μισθοί αυξάνονται ακόμη και για τους νεοπροσλαμβανομένους. Ενας φοιτητής που θα κάνει πρακτική στο Schabmuller έχει λαμβάνειν πλέον 510 ευρώ από 400 ευρώ και έξτρα 150 ευρώ αν έχει καλούς βαθμούς.   Επιμέλεια: Καρολινα Παπακωστα  tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου