oaednews

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Πως θα γίνει η νέα εφεδρεία και ποιους «ακουμπά»


Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η συνταξιοδοτική ωρίμανση, αλλά και η μείωση του προσωπικού που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα εάν βαθμολογηθεί «κάτω από τη βάση», είναι οι τρεις παράμετροι που καθορίζουν τη νέου τύπου εφεδρεία και στις οποίες συμφώνησαν χτες οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκης.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι μετά από ενδελεχή μελέτη των δημοσιονομικών οφελών, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο παροχής κινήτρων προκειμένου να οδηγηθεί ένας αριθμός υπάλλήλων σε καθεστώς συνταξιοδότησης. Ο όρος «εφεδρεία» εγκαταλείπεται από το λεξιλόγιο της κυβέρνησης αφού όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών μετά την συνάντηση σχετικά με την χρησιμοποιούμενη ορολογία: «ας μην μείνουμε στις λέξεις που μας χωρίζουν αλλά στις διαδικασίες που μας ενώνουν». Η «διαθεσιμότητα» που περιλαμβάνεται στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα για όσους κρίνονται μη ικανοί να υπηρετούν το δημόσιο, προβλέπει ότι θα αποπέμπονται από τη θέση τους λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους μόνο για ένα χρόνο και μετά θα απολύονται.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης όπου συμμετείχε και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκης, συμφωνήθηκε ότι χρειάζεται ένα ποιοτικότερο, αποτελεσματικότερο και μικρότερο κράτος στο οποίο θα οδηγηθούμε μετά από την αξιολόγηση δομών και προσωπικού, καθώς και τον εξορθολογισμό φορέων του δημοσίου για να αξιοποιηθούν οι άξιοι υπάλληλοι. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης, ως αποτέλεσμα των παραπάνω διαδικασιών θα επιτευχθεί «η αναγκαία και επιβαλλόμενη μείωση του προσωπικού και το συνακόλουθο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, μέσω της μείωσης της μισθολογικής δαπάνης και των λειτουργικών δαπανών».
Η διαδικασία που αποφασίστηκε στην κυβερνητική σύσκεψη περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:
· Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση του προσωπικού, περί τα μέσα Νοεμβρίου. Θα αξιολογηθούν μόνο όσοι έχουν εισαχθεί στο δημόσιο χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες εξαιρώντας με αυτόν τον τρόπο από την αξιολόγηση όσους έχουν ακολουθήσει διαδικασίες ΑΣΕΠ ή έχουν περάσει στο δημόσιο με εξετάσεις.
· Μετά την δημιουργία των νέων οργανογραμμάτων, θα τοποθετηθεί σε οργανικές θέσεις αρχικά το προσωπικό που έχει εισαχθεί στο δημόσιο μέσω διαγωνισμών και κατόπιν όσοι αξιολογηθούν θετικά βάση βαθμολογίας σε τεστ που θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ αλλά και την βαθμολόγηση του προσωπικού τους φακέλου.
· Θα τεθούν σε διαθεσιμότητα όσοι έχουν υποπέσει σε σημαντικά αδικήματα (πειθαρχικά ή εργασιακά) καθώς και όσοι κριθούν μη ικανοί να υπηρετούν στο δημόσιο. Υπολογίζεται ότι μόνο από πειθαρχικά αδικήματα θα τεθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 3.000 υπάλληλοι.
· Με βάση την αξιολόγηση που θα πραγματοποιηθεί θα δοθούν κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση ή για να τεθεί ένα αριθμός υπάλλήλων σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς λαμβάνοντας το 60% του μισθού του μέχρι και 3 χρόνια πριν την σύνταξη. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί κυρίως σε όσους υπαλλήλους έχουν την χαμηλότερη βαθμολογία (για να μην γίνει οριζόντια εφαρμογή) και βρίσκονται κοντά στην σύνταξη. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι θα επιδιωχθεί να δοθούν κίνητρα προκειμένου να αυξηθεί το κύμα εθελοντικής συνταξιοδότησης αφού η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλισθεί ο βασικός όγκος των αποχωρήσεων μέσω συνταξιοδοτήσεων. Εκτιμάται μάλιστα ότι η θα εξασφαλιστεί η εθελοντική προσέλευση των υπαλλήλων να συνταξιοδοτηθούν μέσω της προειδοποίησης ότι όσοι δεν μπουν στο σχήμα που θα προτείνεται τώρα, δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση άλλων ευνοϊκών ρυθμίσεων στο μέλλον. Αν και το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η θεσμοθέτηση κινήτρων (πλασματικά χρόνια κτλ) θα είναι κοστοβόρα (υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 300 εκ. ευρώ), το σενάριο βρίσκεται ακόμα πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων.
HMEΡΗΣΙΑ, 23/8/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου