oaednews

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Από την εφεδρεία στην διαθεσιμότητα και την αξιολόγηση

Στο συρτάρι φαίνεται ότι μπαίνει πλέον το σχέδιο της εφεδρείας για τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στα πλαίσια του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Σε μία προσπάθεια να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση ανάμεσα στις απαιτήσεις της τρόικας που ζητά απολύσεις στο Δημόσιο και τις ενστάσεις του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, που απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συζήτηση περί εφεδρείας, συναντήθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι κ.κ. Γιάννης Στουρνάρας και Αντώνης Μανιτάκης φαίνεται ότι προκρίνουν ένα μοντέλο διαθεσιμότητας για όσους υπαλλήλους κριθούν αρνητικά κατά την αξιολόγηση και όσους βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τους υπαλλήλους των οργανισμών που κλείνουν ή συγχωνεύονται με την τρόικα να επιμένει στην απόλυση τους.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι χρειάζεται ένας μικρότερος, ποιοτικότερος και αποτελεσματικότερος δημόσιος τομέας και ότι με την αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού του Δημοσίου, θα επιτευχθούν, μείωση προσωπικού, μείωση λειτουργικών δαπανών και εξόδων.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι με αυτό το σχέδιο η Ελλάδα θα «πιάσει» τον στόχο για 150.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο έως το τέλος του 2015, ενώ παραμένει και ο στόχος για αποχώρηση 15.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους που αναμένεται ότι θα επιτευχθεί μέσω συνταξιοδοτήσεων.

Παρόλα αυτά το σχέδιο βρίσκεται στον «αέρα» καθώς θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η διαδικασία που αποφασίστηκε στην κυβερνητική σύσκεψη περιλαμβάνει, όπως αναφέρει η εφημερίδα το ΕΘΝΟΣ, τα παρακάτω στάδια:

•Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση του προσωπικού, περί τα μέσα Νοεμβρίου. Θα αξιολογηθούν μόνο όσοι έχουν εισαχθεί στο Δημόσιο χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες, εξαιρώντας με αυτό τον τρόπο από την αξιολόγηση όσους έχουν ακολουθήσει διαδικασίες ΑΣΕΠ ή έχουν περάσει στο Δημόσιο με εξετάσεις.

•Μετά τη δημιουργία των νέων οργανογραμμάτων, θα τοποθετηθεί σε οργανικές θέσεις αρχικά το προσωπικό που έχει εισαχθεί στο Δημόσιο μέσω διαγωνισμών και κατόπιν όσοι αξιολογηθούν θετικά βάσει βαθμολογίας σε τεστ που θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ αλλά και της βαθμολόγησης του προσωπικού τους φακέλου.

•Θα τεθούν σε διαθεσιμότητα όσοι έχουν υποπέσει σε σημαντικά αδικήματα (πειθαρχικά ή εργασιακά), καθώς και όσοι κριθούν μη ικανοί να υπηρετούν στο Δημόσιο. Υπολογίζεται ότι μόνο από πειθαρχικά αδικήματα θα τεθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 3.000 υπάλληλοι.

•Με βάση την αξιολόγηση που θα πραγματοποιηθεί, θα δοθούν κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση ή για να τεθεί ένας αριθμός υπαλλήλων σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς λαμβάνοντας το 60% του μισθούς τους μέχρι και 3 χρόνια πριν από την σύνταξη. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι το μέτρο θα εφαρμοσθεί κυρίως σε όσους υπαλλήλους έχουν τη χαμηλότερη βαθμολογία ( για να μη γίνει οριζόντια εφαρμογή) και βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι θα επιδιωχθεί να δοθούν κίνητρα προκειμένου να αυξηθεί το κύμα εθελοντικής συνταξιοδότησης, αφού η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλισθεί ο βασικός όγκος των αποχωρήσεων μέσω συνταξιοδοτήσεων.

Την ίδια στιγμή στελέχη του υπουργείου Οικονομικών άφησαν «ανοιχτό» το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί από φέτος η περικοπή κατά 12% στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (δικαστικοί, δάσκαλοι, ένοπλες δυνάμεις κ.λ.π). «Μόνον με ισοδύναμα μέτρα από τα αρμόδια υπουργεία θα διασωθούν εφέτος τα ειδικά μισθολόγια των μάχιμων ένστολων», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου