oaednews

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, οριζόντιες περικοπές και μείωση στο εφάπαξ


Στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα βρίσκονται και οι οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, ακόμα και από το πρώτο ευρώ, με τον πήχυ για τις μειώσεις να τοποθετείται εναλλακτικά στα 1.000 ευρώ, ή στα 1.200 ή στα 1.400 ευρώ.

Ενα ακόμα «καυτό» μέτρο που μελετάται είναι οι περικοπές κατά 10% στο εφάπαξ ακόμα και στα υγιή Ταμεία, ενώ στη «μέγκενη» μπαίνουν κι όσοι ελάμβαναν εφάπαξ από δύο Ταμεία. Σύμφωνα με το σενάριο, οι δικαιούχοι αυτοί θα κληθούν να επιλέξουν ένα από τα δύο εφάπαξ, ενώ το μεγαλύτερο προτείνεται να περικοπεί κατά 50%. Επίσης έχει τεθεί θέμα μείωσης κατά 30 ευρώ τον μήνα των κατώτατων συντάξεων του ΟΓΑ.
Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο έτος από το 65ο που ισχύει σήμερα, καθώς και οι οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 έτη είναι ένα εναλλακτικό σενάριο που εξετάζεται στο πλαίσιο της εξεύρεσης 5,5 δισ. ευρώ από τα 11,5 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει το νέο πακέτο.
Το μέτρο παρουσιάστηκε στους δύο εκπροσώπους των δανειστών -ο Πολ Τόμσεν δεν παραβρέθηκε στη συνάντηση-, οι οποίοι δεν εξέφρασαν διαφωνία, καθώς εκτιμούν ότι αύξηση κατά δύο έτη στην ηλικία συνταξιοδότησης δημιουργεί όφελος στα ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
 
 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 31/7/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου